V Turecku zjednávajte, dajte si kebab a navštívte Kleopatrinu pláž

2012-09-12 16:30:00 |   |    | 

Turecko, to je kontrast modernej Európy, arabského sveta a starovekých pamiatok. Kedysi učarovalo i Kleopatre a Markovi Antoniovi. Ten egyptskej vládkyni dokonca venoval mesto Alanya na dnešnej Tureckej riviére a na tunajšie pobrežie nechal priviesť piesok až z delty Nílu. Miestna pláž je dodnes označovaná ako Kleopatrina a mesto Alanya patrí k hlavným turistickým cieľom Tureckej riviéry.



Práve na Tureckú riviéru prichádza väčšina turistov. Pás pobrežia medzi mestami Antalya a Alanya je najnavštevovanejším kútom krajiny. Na päty sa jej síce snaží šliapať Egejská riviéra na juhozápade, ale zatiaľ márne. Letoviská ako sú antická Side, luxusný Belek alebo kozmopolitná Alanya si stále udržiavajú štatút najnavštevovanejších destinácií.

 

Belek - turecká Mekka golfu

Najmladšie z letovísk je Belek, ktorý vznikol de facto na zelenej lúke. Toto stredisko v centrálnej časti Tureckej riviéry na polceste medzi mestami Antalya a Alanya dnes považujú za oázu luxusu a hlavne golfu. Na časť hotelov priamo nadväzujú golfové ihriská. A  vôbec prvé turecké golfové ihrisko vzniklo práve tu.

Za desať dní dovolenky sa dajú všetky stihnúť len veľmi ťažko. Ktoré teda nevynechať? „Určite nevynechajte Lykia World Links Golf, ktoré leží čiastočne priamo na pobreží nad Stredozemným morom, je teda preslávené nádherným výhľadom, a navyše nadväzuje na archeologické nálezisko,“ odporúča miestny delegát.    

 

  • Turecký kebab

Kebab patrí k najznámejším tureckým jedlám. Stredoeurópania „odchovaní“ jeho európskou „fastfoodovou“ podobou si ho však často mýlia s gréckym gyrosom. Ten je ale inak korenený a podáva sa s inými prílohami. Na korenené tenké plátky mäsa sa nad seba napichajú na ražeň a pomaly opekajú. Platí, že zloženie zmesi korenia je tajomstvo, ktoré sa dedí z generácie na generáciu. Klasický kebab sa navyše pôvodne neservíroval v chlebe pita, i to je totiž európsky vynález.

 

Dilema, či sa opaľovať alebo radšej odpaľovať, je tu o to väčšia, že sa pozdĺž pobrežia tiahne niekoľkokilometrová piesočná pláž. S kompletným zázemím a s ocenením v podobe Modrej vlajky od EÚ, teda so zárukou toho, že je pláž čistá a turistov na nej nečaká nijaké nepríjemné prekvapenie v podobe odpadkov a ďalších nečistôt. Komisia každý rok kvalitu pláží starostlivo overuje a buď ocenenie znovu obnoví alebo Modrú vlajku pláži odoberie.

 

Belek - značka luxusu

Belek leží v chránenej krajinnej oblasti, z troch strán chránený pohorím Taurus a obklopený citrusovými a olivovými plantážami. Dovolenka tu ale nepatrí k najlacnejším. Naopak. Miestne hotely patria k tureckej špičke. Väčšina z nich má päť hviezdičiek, vlastní súkromnú pláž a od okolia ich oddeľuje rozľahlá subtropická záhrada. Vraj i tá najnáročnejšia klientela má len málokedy čo vytknúť.

 

  • Vodná fajka

Vodná fajka pôvodne vznikla v Indii, kde jej primitívna forma mala podobu kokosovej škrupiny a trubičky, z ktorej fajčili hašiš alebo ópium. Zhruba pred 500 rokmi dostala súčasnú podobu v dnešnom Turecku. Fajčí sa zmes tabaku, ktorý je naložený v mede. Jej fajčenie je malý obrad, pri ktorom sa neponáhľa, ale i tu platí, že škodí zdraviu - i napriek tomu, že dym je čiastočne filtrovaný cez vodu.

 

Duch antiky v Side

„Ľudovejším“ letoviskom je Side. Podľa legendy sa práve tu prvýkrát stretli Antonius s Kleopatrou. A mesto dodnes dýcha atmosférou antiky, hoci pôvodné centrum Side je dnes už „klasické“ turistické a dominujú v ňom reštaurácie, bary a suveníry. Za históriou musia turisti o kúsok ďalej. „Nálezisko je ale v pešej vzdialenosti, ideálne pre príjemnú popoludňajšiu vychádzku,“ prezradia na informáciách.

Dominantou antického Side je amfiteáter pre pätnásťtisíc ľudí, najväčší v Turecku. Dodnes sa tu čas od času organizujú koncerty a akustika je i po takmer dvoch tisícročiach stále výborná. Na druhej strane je však treba počítať s tým, že si za tento unikátny zážitok nechajú Turci poriadne zaplatiť.

Okrem toho patria do antickej časti mesta ešte byzantské mestské hradby alebo takmer na pláži ležiace ruiny Apollónovho a Athéninho chrámu. Za najkrajšiu časť Side miestni označujú štvrť Kumköy, ležiacu asi päť kilometrov od centra Side. Mladšiu generáciu zas zrejme osloví preslávená diskotéka Oxyd, ktorá sa tu uskutočňuje pod šírym nebom.

 

Kleopatrina Alanya

Pláže v Side sa do mora zvažujú len veľmi pozvoľna, na rozdiel od tých v okolí letoviska Alanya. „More je tu krásne čisté, ale plavcov občas potrápia vlny,“ upozorňuje plavčík na pláži, ktorú vraj Antonius daroval egyptskej vládkyni i s navezeným bielym pieskom. Alanya je síce väčšie letovisko, ale stále pomerne intímne a pokojné v porovnaní s mestom Antalya.

V jej centre stojí byzantská katedrála a na skale nad morom sa týči starý hrad, pod ktorým je vraj komplex jaskýň a chodieb dlhých vyše šesť kilometrov. V miestnom prístave vás za menší poplatok vyvezú do vôd pod hradom. Kúpanie na šírom mori má svoje čaro - pokiaľ teda človek netrpí strachom z hĺbky a nepremýšľa o tom, koľko metrov vodného stĺpca pod ním vlastne je.

V roku 1958 tu bol jediný hotel, dnes je kapacita lôžok len v meste Alanya asi 160 tisíc. Celkovo na Tureckú riviéru vyrazí každý rok asi desať miliónov turistov, ktorí sa ubytujú v približne dvoch tisíckach hotelov. Niektoré sú, mimochodom, dosť bláznivé - bývať sa tu dá i v presnej kópii ruského chrámu Vasilija Blaženého. Nič proti ruskej architektúre - ale pre dovolenku v Turecku je asi vhodnejší „klasický“ hotel. 

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Turecka:

 

  • Emir Beach, Side: Luxusný hotel v krásnej záhrade sa nachádza v pokojnej lokalite necelé 4 kilometre od centra historického Side, miesta predchnutého antickou kultúrou, romantickými uličkami, kaviarničkami a reštauráciami, do ktorých vás láka ísť si posedieť. Centrum s nákupnými možnosťami, reštauráciami a barmi je vzdialené 500 metrov od hotela.
  • Gloria Golf Resort, Belek: Dovolenka s golfom! Priamo súčasťou hotela sú dve kvalitné golfové ihriská. Možnosť golfových lekcií. Stravovanie a nápoje sú k dispozícii formou all inclusive špeciál. Hotel leží priamo na pláži v Beleku a patrí do kategórie päťhviezdičkových.
  • Puravida ela Quality, Belek: Absolútna špička medzi hotelmi v Turecku. Hotel pre tých najnáročnejších, ktorí nechcú kompromisy. Súkromná piesčitá pláž ocenená modrou vlajkou je priamo pri hoteli. Od klasických izieb, cez izby s priamym vstupom do mora až k apartmánom s vlastným bazénom.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa