Najväčším lákadlom Kapverd je mŕtve jazero so zázračnou vodou

2012-09-22 10:00:00 |   |    | 

Predtým sa tu vo veľkom obchodovalo s otrokmi a nebolo dňa, aby v prístave nezakotvila nová loď. Dnes Kapverdy na svoju niekdajšiu slávu len spomínajú. Turisti ich čaro doposiaľ neobjavili - aj keď je tu jazero so zázračnou liečivou vodou, desiatky kilometrov pláží a miesta, kde vulkanické scenérie navodzujú pocit pobytu na inej planéte. Kapverdy sú neprávom nedoceneným miestom pre dovolenku.



Turizmus na Kapverdách už nie je v plienkach, ale ešte stále nedosahuje taký rozmach ako na severnejšie ležiacich Kanárskych ostrovoch. Výstavba hotelov a turistického zázemia sa tu naplno rozbehla až v 90. rokoch 20. storočia. „Do tej doby Kapverdy žili len z rybolovu a pestovania tropických plodín“ približuje ráz ostrova odborník na cestovný ruch.

Dávnu slávu súostrovia tu pripomína len pieskovcový zdobený pranier v meste Cidade Velha na ostrove Santiago. Práve k nemu, takmer umeleckému dielu, barbarsky priväzovali otrokov, s ktorými sa tu v 15. a 16. storočí obchodovalo. A práve vďaka transkontinentálnemu obchodu s otrokmi patrili ostrovy k najbohatším častiam portugalskej koloniálnej ríše.

 

Každý je iný a pritom všetky rovnaké

Kapverdy tvorí pätnásť ostrovov - tu väčších, tu menších. Všetky ich spája sopečný pôvod a unikátne prostredie. To však na každom z ostrovov nadobúda inú podobu.

Najznámejším a najnavštevovanejším spomedzi Kapverdských ostrovov je Sal. Vydá sa naň každý druhý turista, ktorý na Kapverdy príde. Bodaj by aj nie - slnko tu svieti 350 dní v roku a miestne pláže patria ku kapverdskej špičke.

„Názov v preklade z portugalčiny znamená ´soľ ´,“ pridáva ďalšiu perličku čašník z miestnej reštaurácie s rybacími špecialitami, „a odkazuje tak na fakt, že sa tu kedysi vo veľkom ťažila práve táto surovina.“ Dnes už sa soľ z ostrova Sal nevyváža, ale pozostatky po ťažbe sú tu viditeľné.

 

Kapverdské „Mŕtve more“

Tým najslávnejším reliktom je jazero Salinas, ležiace len pár stoviek metrov od dedinky Pedra de Lume v zatopených soľných lomoch na severovýchode ostrova. Voda v ňom je 26-krát slanšia než v mori a je taká hustá, že sa v nej človek nepotopí, i keď sa stokrát snaží. Svojím zložením je podobná vode v Mŕtvom mori a porovnateľné sú i liečebné účinky.

Jedinou chybou krásy je tu fakt, že vstup do lomu, ktorý je pod úrovňou hladiny mora, vďaka čomu sa doň dostala voda, podnikaví dedinčania nedávno spoplatnili. Niekoľko eur však za ten zážitok stojí.

Sal je síce najnavštevovanejší, ale prvé miesto v pomyselnej súťaži krásy drží ostrov Boavista. Už preklad dáva tušiť, že miestne prírodné scenérie sa vyplatí vidieť. Boavista totiž znamená „krásny pohľad“. Boavista môže ponúknuť asi 55 kilometrov pláží a k tomu len minimum hotelov. Pohoda a až lenivá atmosféra, v ktorej nič nie je problém - to je Boavista.

 

Sao Vicente - ostrov hudobníkov a karnevalov

Opakom ostrova Boavista je Sao Vicente a jeho hlavné stredisko Mindelo. Nie nadarmo si Sao Vicente vyslúžilo označenie ostrov hudobníkov. Večer čo večer miestne bary ožívajú, vo vzduchu presýtenom dohasínajúcimi lúčmi sa miesia najrôznejšie jazyky - od angličtiny cez francúzštinu až po tie, ktoré nie je možné v prvom momente identifikovať.

Vrchol všetkého hemženia nastáva každý rok na popolcovú stredu - vtedy sa totiž v meste Mindelo organizuje karneval. Vraj druhý najväčší na svete, hneď po tom brazílskom. Po zvyšok roka na miestne pláže v hojnom počte prichádzajú surfisti. Sao Vicente a obzvlášť pláž Sao Pedro sú preslávené vysokými vlnami.

 

Pozor, hrozí sopečná erupcia!

Blízkym susedom ostrova Sao Vicente je ostrov Santo Antao. Turisti musia po prekonaní úzkeho prieplavu nutne nadobudnúť dojem, že sa ocitli na inej planéte. Povrch ostrova - to sú sopky, krátery, sopky… Odborníci navyše v posledných rokoch zdvíhajú varovne prst. Na ostrove rastú teploty hornín a to je vraj neklamný znak toho, že dôjde k ďalšej erupcii. Kedy presne, to však experti netušia.

Santo Antao je ešte stále ostrovom, ktorý praje skôr dobrodruhom a nezávislým cestovateľom, ale i tu dochádza v posledných rokoch k rozvoju cestovného ruchu. Turisti tu však neležia na plážach, ale brázdia miestne hory a údolia na bicykloch.

 

Pico Volcano - so sopkou za chrbtom

So sopkou za chrbtom sa museli naučiť žiť i na ostrove Fogo. Vulkán Cha des Caldeiras, ktorému miestni roztomilo hovoria Pico Volcano, naposledy chrlil popol a lávu v roku 1995. V dedinke na jeho úpätí si turisti môžu dodnes prezrieť prúdy vychladnutej lávy. Sopečný popolček položil základ kvalitnej pôde, na ktorej miestni pestujú kávu, jednu z najlepších v oblasti.

Najviac chutí v maličkej kaviarničke v domčeku, ktorý pamätá ešte koloniálnu éru. Čašník sa s ňou síce neponáhľa, ale bez lenivej atmosféry by to na Kapverdách nebolo ono.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Kapverdy a okolie:

 

  • Kanárske ostrovy: Vyberte si, na ktorom z Kanárskych ostrovov chcete stráviť dovolenku. Tenerife alebo Gran Canaria? Na oboch vás však čakajú tie najluxusnejšie hotely a perfektné služby, ktoré urobia z vašej dovolenky nezabudnuteľný zážitok.
  • Burkina Faso - Mali - Ghana: Precestujte západný cíp Afriky a spoznajte tajomnú kultúru Dogonov, ktorí sa možno stretli s mimozemšťanmi! Toto je poznávací zájazd do miest, ktoré nie sú na prvých miestach turistických rebríčkov, ale rozhodne stoja za to!
  • Kilimandžáro so safari a Zanzibar: Pre milovníkov dobrodružstva túžiacich sa stretnúť s divými zvieratami, zdolať najvyššiu horu Afriky a potom si odpočinúť na bielych plážach „ostrova korenia“.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa