Portugalské pobrežie - romantické prechádzky i športové vyžitie

2013-01-23 16:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Čas dovoleniek, slnenia a vylihovania na pláži je síce podľa kalendára ešte ďaleko, avšak portugalské pláže zvádzajú svojou krásou aj mimo hlavnej turistickej sezóny. Skoro tisíc kilometrov dlhé pobrežie Portugalska, obmývané Atlantickým oceánom, ponúka v čase, keď ešte teplota vzduchu a vody nedovoľuje žiadne kúpanie, romantické prechádzky, športové vyžitie a fotky bez množstva dovolenkárov. Lenže, kde začať?



Okolie Lisabonu

Väčšina turistov stúpi na portugalskú pôdu prvýkrát v Lisabone a odtiaľ to ku krásnym plážam v okolí nie je vôbec ďaleko. Najbližšie sú vzdialené len niekoľko kilometrov od centra hlavného mesta. Jednoduchý spôsob, ako sa k nim dostať, je nasadnúť v lisabonskej stanici Cais do Soldré na vlak smerujúci do mestečka Cascais.

Po tom, ako vlak opustí brány mesta, koľajnice začínajú lemovať piesočnaté pláže a miestami divoký Atlantik. Ďalej je len na chuti každého, akú pláž uprednostní. Či sa rozhodne vystúpiť z vlaku už na prvej plážovej zastávke alebo počká radšej na noblesnú lisabonskú riviéru, ktorú tvoria pláže v okolí miest Estoril a Cascais.

Kto má miesto prechádzok po piesku radšej výhľady na rozbúrené vlny a ostré skalnaté výbežky, mal by určite zamieriť na Cabo da Roca, najzápadnejší bod pevninského Portugalska. Neustávajúci vietor určite nikoho neodradí od toho, aby len stál a díval sa bez prestávky na nekonečnú modrú hladinu.

Okrem mysu Cabo da Roca má svoje miesto na zozname turistických zastávok zaslúžene aj blízka pláž Praia do Quincho, vyhľadávaný cieľ surfistov. Nedaľeko od nej je Boca do Inferno, komplex zaujímavých skalných útvarov, v ktorého útrobách vzniká narážaním rozbúrených vĺn vraj pekelný hluk.

Kto hľadá pekné pláže aj na druhom brehu rieky Tejo, nájde ich tam. Stačí prejsť z Lisabonu slávnym mostom 25. apríla a sledovať smerovky do Costa da Caparica. Čaká tam vietor, spenený oceán a jedinečné pohľady.

 

Tam, kde vonia portské víno

Okolie mesta Porto nie sú len samé vinohrady, ale tiež krásne pobrežie, ktoré začína hneď za bránami mesta, kde rieka Douro vteká do Atlantiku. Zelené pobrežie alebo Costa Verde sa ťahá smerom na juh a na sever od Porta. Pláže, ktoré do tohto teritória spadajú, sú menej rušné ako tie lisabonské. Možno aj preto, že teplota vody je tu celoročne nižšia a vlny Atlantického oceánu rozbúrenejšie.

Kto sa rozhodne promenádovať po nábreží Porta a dívať sa na nekonečný oceán, bude nadšený. Rovnako ako ten, čo zamieri do letovísk ako Póvoa de Varzim, Matosinhos či Vila do Conde.

 

Najjužnejšie pláže krajiny

Pláže, ktoré dostali Portugalsko medzi vyhľadávané dovolenkové destinácie, sa nachádzajú na juhu krajiny, v oblasti Algarve. Je tam niečo pre každého, dlhé piesočnaté pláže v okolí mesta Faro, skalnaté zákutia v blízkosti Lagos alebo výnimočné ostrovy pri mestečku Olhão.

A ak má svoj koniec Lisabon v podobe mysu Cabo da Roca, musí ho mať aj Algarve. Je ním Mys svätého Vincenta. Stále tam zavíja silný vietor, svieti na ňom najsilnejší maják Európy a kto chce, môže získať certifikát potvrdzujúci, že naozaj na najjuhozápnejšom európskom bode stál.

Pre obyvateľov krajiny moreplavcov je oceán skrátka fenomén, ktorý je v živote väčšiny z nich prítomný denno-denne. A tak ten, čo chce nakuknúť hlbšie do duše portugalských námorníkov, mal by sa zastaviť aspoň na jednom z vyššie spomínaných miest.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa