Dovolenka v Chorvátsku- Tu by sa mohol natáčať aj film Pláž!

2014-07-20 11:00:00 |   |    | 

Pri výbere dovolenky zvykneme siahnuť po Chorvátsku a málokedy je to zlá voľba. No i tu sa dajú vybrať miesta, ktoré vyčnievajú nad tými ostatnými. Medzi ne patrí pláž Sakarun. Niekto by si ju pokojne mohol pomýliť s Karibikom, alebo exotickou Áziou. Azúrové more a biely piesok nájdete na Dlhom ostrove, Dugi otok.



Ostrov susediaci s dovolenkovým rajom Zadarom sa od rušného mesta veľmi líši. Pokoj je slovo, ktoré ho zrejme najviac vystihuje. Na 45 km dlhom ostrove sa nachádza len 12 mestečiek. Tie sú prevažne riedko osídlené, ale ich služby sú príjemné. Ubytovanie poskytuje viacero hotelov a penziónov, ktoré je však lepšie si objednať dopredu. Ostrov by sa mohol zdať opustený, ale pomimo návštevníkov, ktorí tu bývajú, sa sem trajektom vozievajú aj turisti zo Zadaru. Tunajšie pláže vedia prilákať ľudí aj z veľkých vzdialeností.

Idálne miesto pre rodiny

Ako dovolenková destinácia je Dugi otok vhodný pre rodiny s deťmi. Nič ich tu neruší a pokojne sa môžu čvachtať v mori, ktoré je v niektorých oblastiach plytké, alebo len pomaly klesá. Piesočné pláže tiež poskytujú priestor na hranie sa, s kamienkami stavanie pieskových báboviek veľmi nejde. Ak sa predsa len začnete s rodinou nudiť, môžete zájsť autobusom na inú pláž, pozrieť si b maják Chorvátska Veli rat, navštíviť jaskyňu Strašna pec, alebo jednoducho sa zviezť trajektom späť na pevninu a pozrieť Zadar.

A aby toho nebolo málo na juhu ostrova sa nachádza národný park Telašcica. Krása ktorou sa odlišuje spočíva v harmonickom prelínaní sa lesov, útesov, pláží, ostrovov, olivových sadov a viničov. Jedinečný je aj tunajší záliv. Patrí medzi tie najbezpečnejšie v Adriatickom mori a ukrýva ďalších 6 ostrovčekov. V parku ďalej nájdete neobyčajné slané jazero „Mir,“ ktoré obýva ohrozený druh úhora.

Mladí ľudia si tu popravde veľa zábavy neužijú. Minimálne ak hľadajú rušný nočný život. Nočným barov je na ostrove žalostne málo a môžete sa považovať za šťastlivcov, ak vám o desiatej v noci nezavrú jedinú reštauráciu. Ale tí, čo sa radi len opekajú na slniečku môžu každý deň vyskúšať inú pláž. Jemný piesok nájdete na veľkých relatívne plných plážach, ale aj maličkých oddelených plážach, ktoré za celý deň navštívite len vy. Pri prechádzkach ocenia romantické duše strmé zrázy, ktoré v niektorých miestach siahajú až 200 metrov nad hladinu. Taký výhľad je na nezaplatenie.

Exotika u susedov

Len pohľad na borovice vás uistí, že ste sa ozaj nepreniesli priestorom a stále zotrvávate v Chorvátsku. Biely piesok a modručké more to je exotika ako vyšitá. Približne 800 metrová pláž Sakarun sa len veľmi pomaly skláňa do mora a je ideálna na leňošenie vo vode.  Nachádza sa na severovýchode ostrova a pravidelne na ňu zvážajú turistov vláčiky z mesta Božava. Ani na občerstvenie sa nepozabudlo, preto si so sebou nemusíte na pláž nosiť celodenné zásoby jedla a pitia. Nájdete tu dva stánky s občerstvením, ktoré vás počas dňa isto udržia pri živote.

Zdroj/autor: dugiotok.hr, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa