Taliansko a jeho ostrovná príchuť. Pricestujte priamo na Sardíniu a prežite dovolenku snov

2015-05-17 07:00:00 |   |    | 

Nie vždy vám musia vyjsť plány na dovolenku podľa predstáv. Ak sa vám nezvýšilo v rozpočte toľko korún, skúste to vziať na seba a vytvoriť si výlet podľa svojich predstáv. Často takto ušetríte peniaze, ktoré môžete investovať do výletov v okolí. Jednou zo zaujímavých volieb môže byť Alghero. Nádherný kus Talianska, do ktorého sa dostanete pohodlne letecky aj z Bratislavy. Navyše nejde o klasické veľkomesto, tak sa nemusíte obávať, že by ste sa po ňom nemohli pokojne pohybovať aj sami.



 

Dvakrát týždenne z Bratislavy

 

Prvým krokom je objednať si včas letenku. Tak sa vyhnete tomu, aby ste za ňu platili viac peňazí. Pokiaľ sa vám podarí nájsť dobrú akciu, môžete nájsť spiatočný let do 90 eur. Do Alghera lieta Rynair dvakrát týždenne. Smerom na Sardíniu je to v utorok a sobotu v čase obeda. Let trvá menej ako dve hodiny. Naspäť lietajú v rovnaké dni, no v poobedňajších hodinách. Lety preto časovo veľmi dobre vyhovujú a dostanete sa pohodlne tak na letisko, ako i z neho. Z letiska chodí do centra pravidelná doprava, ktorá stojí 1,50. Ďalšou výhodou je, že priamo v Alghere sa nachádza aj malý penzión prevádzkovaný Slovákmi, ktorí vám istotne so všetkým pomôžu. Nachádza sa blízko mora a do centra chodí taktiež pravidelná doprava. Jeden apartmán majú aj v centre, takže nikde to nebudete mať ďaleko.

 

Neptúnova jaskyňa

 

Jednoznačne ide o najzaujímavejšie miesto v Alghere - jaskyňa, ktorá sa nachádza priamo v mori. Dostať sa k nej môžete dvoma spôsobmi a obidva sú veľmi pekné a zaujímavé. Tým prvým je ísť k jaskyni pešo. Bude to však skúška pre vašu kondíciu, pretože pred vami bude viac ako 600 schodov, ktoré lemujú pobrežie. Verte tomu, že na túto cestu však nikdy nezabudnete. Schody sú vytesané do útesov a vedú po nádhernej trase z parkoviska až priamo k jaskyni. Po jednej strane budete mať úžasne majestátne skaly a na druhej bude modručké more. Druhá alternatíva je pohodlnejšia, ide o plavbu loďou, ktorá vás dovezie priamo k jaskyni. Tieto plavby prebiehajú od apríla do konca októbra. Denne vyrazia dve lode, buď dopoludnia, alebo popoludní a lístok stojí 15 eur. Ďalšou alternatívou je objednať si denný výlet, ktorý začína v ranných hodinách. V rámci neho vás zavezú nielen do jaskyne, ale sa budete môcť poprechádzať aj na pobreží a nakoniec vám usporiadajú obed na pláži, kde si môžete medzitým aj zaplávať. V tomto prípade je cena 45 eur za osobu vrátane stravy.

 

Historické centrum

 

Pokiaľ vám nezáleží na tom, aby ste si zaplávali v mori, tak sa na Alghero môžete vybrať kedykoľvek. Leto tam končí na konci októbra a v zime sú teploty od 15 do 18 stupňov, takže i vtedy sa budete cítiť veľmi príjemne. Nádherné je i samotné mesto Alghero. Najmä jeho historické centrum ponúka tú pravú atmosféru talianskych zákutí, akú ste si vysnívali z romantických filmov. V centre sa nachádza napríklad historická katedrála, námestie, kostoly a najmä mnoho kaviarničiek a vynikajúcich reštaurácií. Cena za menu sa tam pohybuje okolo 10 eur a pohodlne nájdete aj menšie rodinné podniky s prijateľnejšou cenou. Nakúpiť si môžete v obchodoch, kde sú ceny potravín podobné ako u nás. Určite si nenechajte ujsť ani príležitosť navštíviť tunajší trh. V centre mesta je možné objednať sa aj na pešiu prehliadku, ktorá stoji 8 eur.

 

Archeologický park

 

Sardínia má dobré cestné spojenia a pokojne si môžete trúfnuť aj na požičanie auta, aby ste si sami mohli preskúmať celé okolie. Blízko Alghera sa nachádzajú napríklad historické pamiatky Palmavera a Anghelu Ruju. Ide o netradičné obydlia v skalách, kde v dávnej minulosti bývali pôvodní obyvatelia. Vstup do nich je po tri eurá na osobu a pokiaľ budete chcieť audiosprievodcu, tak je to šesť eur na osobu. V blízkom okolí, do ktorého sa pohodlne dopravíte aj pomocou hromadnej dopravy, sa nachádzajú aj krásne historické hrady s peknou vyhliadkou na okolie. No najviac vás istotne chytí za srdce pekná príroda.

 

A čo tak pozrieť si Korziku?

 

Pokiaľ vás nedokázali tieto informácie dostatočne prehovoriť, na záver prichádza ešte jeden veľmi príjemný bonus. Zo Sardínie je to doslova na skok na Korziku. Takže pokojne si môžete urobiť takýto jednodňový výlet a pozrieť si ďalšiu úžasnú krajinu. Potrebovať k tomu budete auto, aby ste sa pohodlnejšie dostali do prístavu. Ten sa nachádza v Santa Teresa Gallura, ktorá je vzdialená dve hodiny cesty autom z Alghera alebo štyri hodiny kvôli dlhším prestupom s tunajšou dopravou. Cesta na Korziku trvá približne hodinu. Môžete na ňu ísť buď iba samostatne, alebo taktiež si previesť auto a lepšie sa pohybovať po ostrove. Trajekty chodia niekoľkokrát do dňa. Cena lístka závisí od konkrétnej spoločnosti. Pri samostatnom presune stojí spiatočná cesta do 30 eur.

 

Zdroj/autor: alghero.sk, alghero-turismo.it, lonelyplanet.com,David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa