Dovolenka na Malorke: Ako spoznať ostrov a kam zamieriť?

2015-06-28 07:00:00 |   |    | 

Stále populárna hviezda Stredozemia, Malorka disponuje očarujúcimi plážami, odľahlými pohoriami a romantickými mestečkami ukrytými v kopcoch. Dobrodružné povahy by si to mali namieriť na západ, kde na nich čaká zafírové more a útesy. Veternejší sever vytvára skvelé podmienky pre windsurferov a taktiež je vhodný na turistiku v zálivoch plných píniových stromov. Preskúmajte opustené zátoky na východe, alebo si vychutnajte relax na bielych plážach na juhu ostrova.



 

Malorka je najväčší ostrov z Baleárskych ostrovov nachádzajúcich sa na západe Stredozemného mora. Každý rok víta tento ostrov milióny turistov. Nedotknuté pláže, dych vyrážajúca scenéria a množstvo atrakcií nie je ani zďaleka všetko, čo ponúka tento španielsky ostrov.

Ubytujte sa v jednom z apartmánov v Port Alcudia na severe ostrova, prenajmite si auto – na týždeň vás to bude stáť 150 eur (treba si dávať pozor na spoločnosti, ktoré si účtujú za všetko) a potom preskúmajte sever Malorky, pretože stojí za to. Ak si potrebujete oddýchnuť od šoférovania, tak využite jeden z autobusov na celodenný či poldenný výlet alebo si doslova naskočte na „autobus hop on- hop off“.

 

Výlet na katamaráne

Poldenný výlet na katamaráne z  Port Alcudie na Cap Formentor vás bude stáť 50 eur. V cieľovom mieste máte možnosť skákania do vody, šnorchľovania a kajakovania.  Na obed skvelo ugrilované mäso s cestovinovým šalátom a k tomu osviežujúci nápoj – aj takto sa dá stráviť čas na Malorke.

 

Can Picafort        

Toto letovisko na severe Malorky je jedným z najobľúbenejších. Obyvatelia hlavného mesta tu vlastnia letné domčeky s krásnymi záhradami alebo píniovými hájikmi. Dlhú pieskovú pláž lemuje promenáda s kaviarňami, reštauráciami a barmi. Moderné obchody a butiky tu nájdete taktiež. Na pláži môžete zazrieť aj pieskový hrad či iné sochy, ktoré sa tu stavajú pre potešenie oka turistu.

 

Castell de Capdepera

Ak sa vyberiete na východné pobrežie, tak si nenechajte ujsť návštevu hradu, ktorý bol postavený v roku 1300 na ochranu mesta pred pirátmi a ďalšími nepriateľmi prichádzajúcimi počas storočí. Poprechádzajte sa po hradbách a vychutnajte si výhľad nielen na mestečko Capdepera, ale aj na prístav Cala Ratjada či šíre zelené polia na druhej strane. Pripravte si 2 eurá na vstup.

 

Porto Cristo

Ostaňte na východe a navštívte typickú španielsku rybársku dedinku Porto Cristo s  prirodzeným prístavom. Ide o pokojný rezort hlavne počas večerných hodín, no ak zatúžite po rušnejšom nočnom živote, tak stačí krátka jazda taxíkom do Cala Millor. Cez deň je Porto Cristo plné turistov, nakoľko je to východiskové miesto do jaskýň Coves dels HamsCoves del Drac.

 

Coves del Drac

Viac ako 2 km dlhá jaskyňa sa skladá zo štyroch jaskýň plných stalaktitov a stalagmitov. Práve pri jej návšteve zažijete masový turizmus na vlastnej koži. Do jaskyne je nahnaných aj 500 turistov a len sa ide a ide a každý fotí, darmo budete čakať na odborný výklad. Nakoniec si posadáte vo veľkej sále, kde prídu na loďke zahrať hudobníci, a to vo vás na záver zanechá pozitívny dojem z tejto masovej atrakcie ostrova.

 

Valldemossa

Západná dedinka Valldemossa je jednou za najkrajších dediniek na Malorke vzdialenou len 17 km od hlavného mesta. Je plná úzkych uličiek s množstvom reštaurácií a kaviarní a kvetinová výzdoba pred každým domom robí z tohto miesta zážitok pre romantikov. Dedinka je obklopená olivovníkmimandľovníkmi. Dominantou mesta je kláštor z 13. storočia.

 

Soller

Mestečko je situované v bujnom údolí pomarančových hájov medzi horami a morom na západnom pobreží. Je obľúbeným miestom výletníkov prichádzajúcich na starobylom vláčiku z mesta Palma. Niekoľko tapas barov, bohatý výber cukrárskych obchodov, miestna zmrzlina a čerstvá pomarančová šťava – to všetko je pokušenie, ktoré sa nedá odmietnuť. Nachádza sa tu množstvo historických budov – kostolíky, katedrála, múzea, galéria umenia či palác. Vyberte sa aj vy na 50 minútovú cestu vláčikom a pridajte si o zážitok naviac pri návšteve mestečka Soller.

 

La Calobra

Ostaňte ešte stále na západe ostrova. La Calobra je ústím Torrent de Pareis, čo je jeden z najkrajších krajov Malorky. Voda v La Calobra je charakteristická pre jej intenzívny odtieň modrej. Toto miesto je možné dosiahnuť troma spôsobmi, a to buď cestou s nádhernými výhľadmi alebo na lodi. No mnohí, hlavne motoristi, uprednostňujú cestu autom, nakoľko je tu známa zákruta „kravata“  - nudo de  la corbata.

 

Hlavné mesto Palma

Presuňte sa teraz na juh. Malé, morom obmývané, večierky milujúce mesto Palma je najviac podceňovaným hlavným mestom, pritom s počtom pamiatok na svoju veľkosť by mohlo konkurovať akejkoľvek inej metropole. V labyrinte uličiek starého mesta sa stredoveké paláce bijú o miesto s pánskymi sídlami, ktoré ukrývajú jedny z najkrajších vnútorných dvorov Španielska. Nevynechajte návštevu gotickej Katedrály svetla, pretože je na ňu skutočne prekrásny pohľad ako pri východe slnka, tak aj po jeho zapadnutí. Oslaďte si výlet v meste návštevou najstaršej čokoládovne (1700) Can Joande S’Aigo a ochutnajte miestnu čokoládu či  „ensaimadas“ – pocukrované slimáčiky pripomínajúce chuťou naše šišky.

Ak vás pamiatky nenadchnú , tak určite vás dostane oduševnený výhľad na more pri vychutnávaní si úžasného miestneho jedla a množstvo barov, ktoré na vás čakajú. Stále nič pre vás? Tak si to namierte na hrad na kopci, prevezte sa cez pohoria na rachotiacom vintage vláčiku, alebo stavte na relax na pláži – Palma je trvalo zapnutá na uvoľnený režim.

No a čo sa týka jedla, treba ísť do Es cruce, čo je podobné motorestu. Ide o obrovskú reštauráciu s malorskou kuchyňou. Výhodou je, že ste obslúžení za minútu a za dve minútky vám prinesú výborné jedlo. Vyskúšajte vnútornosti so zeleninou a zemiakmi. A ako dezert? Predsa krupicová kaša s mandľami a cukrom a ľadom...výborné.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.3/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa