Dovolenka na Malte: Vyberte sa na jej najkrajšie miesta

2016-03-15 08:00:00 |   |    | 

Ostrov v Stredozemnom mori, ktorý sa nachádza medzi Afrikou a Európou prináša pestrú zmes kultúr a vplyvov, ktoré badať na ich architektúre a pamiatkach. Rozlohou síce nejde o veľkú krajinu, no napriek tomu ponúka turistom všetko to, po čom túžia. Prejdú sa po zaujímavých historických atrakciách, objavia úžasnú prírodu, vyskúšajú rôzne, najmä vodné športy a taktiež niektorú z adrenalínových zábaviek. Letecky sa tam môžete dostať napríklad priamo z blízkej Viedne. Aby ste zohnali lacné letenky, musíte nakupovať včas, pretože tam nelietajú nízkorozpočtové spoločnosti.



 

Ostrov Gozo

 

Začínať budeme mimo hlavného ostrova. Presunieme sa totiž na menšie Gozo, ktoré nemá síce toľko atrakcií, no vhodné je pre milovníkov pokojnej prírody a nádherných vyhliadok. Na Gozo nájdete viacero maličkých typicky farmárskych oblastí. Prechádzať sa môžete úžasnými chodníčkami pomedzi mierne kopcovitý terén a to najkrajšie potom prichádza na samotnom pobreží. Tam vás bude Gozo už z diaľky vítať charakteristickými oblúkovitými skalami, ktoré ako keby boli bránami do malého raja.

 

Valetta

 

Hlavné mesto Malty je najjužnejšou metropolou Európy. Nachádza sa na hlavnom ostrove a ponúka príjemnú prímorskú atmosféru. Vybudovaná bola v 16. storočí, keď sa postupne zveľadila z malého prístavného mestečka na perlu krajiny. Ponúka najmä mnoho cenných historických pamiatok a UNESCO ju vyhlásilo za oblasť s najvyššou koncentráciou umelecky cenných atrakcií. Veľmi obľúbenou časťou sú promenády pri mori, ktoré sú často plné turistov a domácich obyvateľov. Taktiež sa môžete tešiť aj na divadelné predstavenia v takmer tristoročnom divadle a nezabúdajte ani na rušný nočný život, ktorý Malťania tak milujú.

 

Kostol sv. Jána, Valetta

 

Známi maltskí rytieri postavili počas svojej kariéry mnoho vzácnych stavieb a jedna z nich sa nachádza priamo v hlavnom meste. Ide o kostol sv. Jána, ktorý vznikol v priebehu 16. storočia. Nádherná baroková stavba púta pozornosť najmä bohatou nástennou výzdobou. Výrazne maľované stropy ponúkajú dych berúcu obhliadku sakrálneho umenia. Jedna z najkrajších častí je vykladaná i kúskami pravého zlata. V kostole sa nachádza aj viacero vzácnych olejomalieb. No mnohé majú neznámeho autora.

 

Chrám Tarxien

 

Historicky najcennejšou časťou Malty je nepochybne táto megalitická hrobka. Pochádza z obdobia približne 3000 rokov p. n. l. Ide o sústavu troch nezávislých menších chrámov, ktoré vytvárajú väčšie náboženské stredisko. Archeológovia tam i po rokoch často nachádzajú vzácne artefakty svedčiace o vyspelosti minulých generácií. Veľmi cenné sú najmä tabuľky s hieroglyfmi. Píše sa na nich o živote predkov a rôznych raritách. Súčasťou komplexu je i malé múzeum mapujúce prácu archeológov.

 

Mdina

 

Toto úžasné mesto si so sebou nesie mnoho prvenstiev. Nachádza sa v nádhernej lokalite a rozprestiera sa na kopci za vysokými hradbami. Ešte za čias rímskej nadvlády bola Mdina metropolou Malty. No keď sa krajiny zmocnili Araby, postupne začalo mesto strácať svoju pôvodnú tvár a muselo ustúpiť novšiemu a slávnejšiemu nasledovníkovi. V uliciach však neustále badať prelínanie arabského a rímskeho vplyvu, ktoré sa navzájom krásne dopĺňajú.

 

Potápanie hitom číslo 1

 

Malta má pre svoju výnimočnú polohu skvelé podmienky pre vodné športy. Keďže tam nieje veterno, pobrežie je ideálne i pre slabších plavcov. Tou najobľúbenejšou športovou činnosťou je potápanie. Okolo Malty nájdete mnoho čistých pláží, ktoré priam lákajú na skúmanie podmorského sveta. V niektorých lokalitách je možné iba šnorchľovanie, čo je vhodné najmä pre začiatočníkov.

 

Zmes svetových kuchýň na jednom tanieri

 

Tak ako na mnohých miestach Malty badať rôzne vplyvy kultúr, istotne ich ľahko rozpoznáte i v gastronómii. Na tanieroch sa nestretávajú len talianske a rímske chúťky, no často badať aj vplyv ázijskej a britskej kuchyne. Túto zásluhu si na svoj vrub môžu pripísať jednotlivé kolonizačné snahy. Jednou z hlavných surovín miestnej kuchyne sú ryby. Typickými pokrmami sú napríklad chobotničky v paradajkovom náleve, rybia polievka s intenzívnou chuťou cesnaku, rôzne druhy cestovín, ale aj ryža zapečená s vajcom a mletým mäsom. Arabskú kultúru možno rozpoznať najmä v dezertoch, keď prevažujú ťažké a presladené chute.

Zdroj/autor: mydestination.com, telegraph.co.uk, visitmalta.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa