Objavte raj na zemi: Toto sú najkrajšie pláže Talianska

2016-05-10 00:00:01 |   |    | 

Taliansko, to nie sú len úchvatné pamiatky a skvelé jedlo. Vďaka svojmu tvaru je táto krajina takmer celá obklopená morom a môže sa pochváliť tými najkrajšími plážami, zátokami či prímorskými dedinkami. Tu objavíte tie najkrajšie z nich.



 

POBREŽIE AMALFI

Kľukatá cesta, ktorá vedie popri pobreží južne od Neapola, je možno výzvou vašim šoférskym schopnostiam, no ostatní spolucestujúci sa nebudú vedieť vynadívať na nádherné scenérie. Keď prídete k Amalfi, je čas zastaviť a vychutnať si tú nádheru v pokoji. Ostré útesy, krásne kvety a malebné dedinky by bolo hriechom len tak obísť.

Vďaka erózii tu vznikli aj mnohé malé pláže, ktoré dnes patria k hotelom a plážovým klubom. Najpopulárnejšia časť tohto úseku talianskeho pobrežia leží medzi mestami Amalfi a Positano, ktoré objavili  už starí Rimania a Gréci. Ak si chcete more na chvíľu užiť ako oni a nezaplatiť za to celý majetok, vyberte sa na verejnú pláž. V Positane nájdete dve – odľahlú Fornillo a hlavnú Spiaggia Grande. Ubytovanie je tu pomerne drahé, no vďaka veľkému výberu si iste nájdete to správne pre vás.

 

CAPRI

Na juhu Talianska sa nachádza aj Capri, azda najkrajší ostrov Talianska, ktorý si už rímsky cisár Tibérius obľúbil tak veľmi, že tu napokon strávil posledných dvanásť rokov svojho života. Dnes je Capri obľúbeným prázdninovým cieľom svetovej smotánky. A prečo? Nuž pre nádherné výhľady, krátke prechádzky, rímske ruiny, obchodíky a exkluzívnu atmosféru, ktorú inde nezažijete. Najlepšou plážou na severe je dlhá Bagni di Tiberio, na juhu ostrova vás zas očarí Marina di Mulo. Väčšina pláží patrí k plážovým klubom, počítajte teda so vstupným poplatkom. Stačí si doniesť len plavky - uterák či lehátko si môžete za poplatok prenajať na mieste. Ak chcete šetriť  čas aj svoje nohy, prenajmite si loďku. Myslite však na to, že Capri naozaj nepatrí k lacným destináciám.

 

LIGÚRSKA  RIVIÉRA

Ak potrebujete leňošenie na pláži vyvážiť aktívnym pohybom, zamierte na Taliansku riviéru na severe krajiny. Jej centrom je rušný Janov, turisti však najviac obľubujú unikátnu oblasť Cinque Terre - päť drobných dedín na vysokých útesoch, kde dostanú vašu nohy poriadne zabrať. Monterosso je akýmsi ich turistickým centrom, nájdete tu mnoho malebných hotelov aj reštaurácií. Pláž je verejná, za poplatok si tu môžete prenajať lehátko či slnečník. Ak sa však chcete vyhnúť davom, vyšliapte si radšej do  Riomaggiore, kde si môžete oddýchnuť na kamenistej pláži. Nezabudnite ochutnať cestoviny s presláveným miestnym pestom.

 

TOSKÁNSKO

Hoci sa väčšine ľudí spája Toskánsko s predstavou okrúhlych kopcov, porastených viničmi, medzi ktorými sa kľukatí cesta, spájajúca tie najkrajšie mestečká Talianska, k tomuto regiónu patria aj piesočnaté pláže a prímorské dedinky. Ak si budete chcieť trochu oddýchnuť od všadeprítomného umenia, vyberte sa do Castiglione della Pescaia. V mestečku na brehu Tyrrhenského mora môžete vyskúšať rôzne vodné športy a o kúsok južnejšie aj fascinujúce ponory v zátokách Monte Argentario.

Najväčším prímorským strediskom Toskánska je Viareggio, ktoré zároveň na juhu ohraničuje Taliansku riviéru. Je to klasické prázdninové  mesto, aké poznáme zo starých filmov. Nájdete tu secesné budovy, bohatý nočný život a množstvo dobrého jedla, ktoré si vychutnávajú už niekoľké generácie Talianov.

 

SICÍLIA

Prekrásny ostrov na juh od Talianska sa môže pochváliť nielen bohatou históriou, ale aj krásnymi plážami s rôznym povrchom. Na pobreží je veľa hotelov a reštaurácií a v noci to tu poriadne „žije“. Na východnom pobreží, len na skok od trajektu, ktorý spája ostrov s pevninou, nájdete klenot ostrova – mesto Taormina. Odtiaľ sa ľahko dopravíte na tie najlepšie pláže v Lido Mazzaro, napríklad aj lanovkou. Ak navštívite hlavné mesto Palermo, máte to len pár kilometrov na pláž v Mondello Lido. A ak chcete zažiť úplne iný typ oddychu pri mori, vydajte sa loďou z mesta Milazzo na severovýchode ostrova na Liparské ostrovy. Tam môžete leňošiť na čiernom piesku, ale aj v horúcich bahenných kúpeľoch. Zaujímavé je aj historické prímorské stredisko Cefalù s nádhernou katedrálou a pieskovou plážou kúsok od centra.

Podľa užívateľov portálu TripAdvisor sa však tá najkrajšia pláž Sicílie nachádza trochu mimo nej – pláž Carla Rossa nájdete na 7 kilometrov vzdialenom ostrovčeku Favignana.

 

SARDÍNIA

Sardínia patrí k obľúbeným letoviskám aj nás, Slovákov. Niet divu, ak radi leňošíte na plážach, obklopených krásnou prírodou a popritom sa radi pokocháte pohľadom na luxusné jachty, na Sardínii ste správne. Severovýchodné pobrežie ostrova s nádherným azúrovým morom a pokojnými modrými jaskyňami vyhľadáva v lete aj smotánka. Ak sa k nej chcete pridať, vyberte sa na súkromnú pláž Cala di Volpe alebo Spiaggia del Principe, poriadne si však priplatíte.

Bežní turisti si radšej vyberajú iné pláže na ostrove. Medzi tie "naj" patrí podľa užívateľov TripAdvisoru Porto Giunco v mestečku Villasimius, pláž La Cinta v San Teodoro a La Pelosa v Stintine. Sardínia sa dokonca môže pýšiť absolútnym víťazom hlasovania – najlepšiu pláž celého Talianska Cala Mariolu s nádhernou tyrkysovou vodou a množstvom rybičiek nájdete v Baunei.

 

BENÁTKY

Nádherné stavby, kanály, preslávený karneval... Hoci sú Benátky postavené na niekoľkých ostrovoch, za kúpaním tam obvykle necestujeme. Ak by ste sa však chceli v horúcich dňoch trochu schladiť, niet nič ľahšie. Na námestí sv. Marka nastúpte na hydrobus a za 10 minút ste v Lido, kde nájdete široké piesočnaté pláže. Tie najkrajšie z nich sú pred najdrahšími hotelmi, napríklad Hotelom des Bains či Exelsiorom. Aj inde však treba za vstup na pláž platiť.

 

APÚLIA

Tie najkrajšie pláže Talianska nájdete aj v regióne Apúlia celkom na juhu (v „opätku čižmy“), najmä medzi historickými mestami Avetrana a Manduria. Ak snívate o bielom piesku, priehľadnej vode a neformálnom stravovaní, vydajte sa do dediniek Punta Prosciutto alebo Torre Colimena, kde radi oddychujú aj miestni. V neďalekom meste Porto Cesareo si môžete vybrať z mnohých hotelov, zvážte však aj ubytovanie na farme, ktoré vnesie do vašej letnej dovolenky ďalšie nové zážitky. Tú najkrajšiu pláž nájdete podľa turistov neďaleko slávneho barokového mesta Lecce – nazýva sa Spiaggia Porto Selvaggio.

 

KALÁBRIA

„Špičku čižmy“ zasa tvorí Kalábria, vďaka teplému podnebiu, množstvu viníc a citrusových hájov jedno z najhostinnejších miest na talianskom pobreží. Pochváliť sa môže aj prekrásnymi plážami s priezračnou morskou vodou, ktoré si najlepšie vychutnáte v meste Tropea. Staré mesto, plné dobrých trattorií a obchodov, pôsobivé skalnaté previsy nad morom a piesková pláž, to všetko vynieslo lokalitu až na 3. priečku v hlasovaní o najlepšiu pláž Talianska. Domáci zasa obľubujú mestečko Scilla s peknou plážou, malebnou rybárskou štvrťou (zvanou „Chianalea“) a starobylým hradom.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (33 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa