Najkrajšie pláže Turecka: Tyrkysové more, jemný piesok a majestátne hory

2016-05-24 00:00:00 |   |    | 

Turecko stále patrí k najatraktívnejším turistickým destináciám a mnoho Slovákov sem zamieri za oddychom aj tento rok. Krajina toho ponúka veľa - vzácne historické pamiatky, krásnu prírodu aj rušný mestský život. Najviac však návštevníkov lákajú nádherné široké pláže, obklopené majestátnymi horami. Toto sú najkrajšie z nich.



 

Pláž Iztuzu, Dalyan

Pláž Iztutu neďaleko mesta Dalyan na juhozápade Turecka je dobre známa milovníkom prírody. Tento 4,5-kilometrový pás pevniny medzi riekou Dalyan a Stredozemným morom je miestom, kam vzácne karety obyčajné prichádzajú naklásť vajcia. Aj preto sa Iztuzu často hovorí „Korytnačia pláž“.

 

Kleopatrina pláž, Alanya

Táto nádherná biela piesočná pláž v blízkosti obľúbeného historického mesta Alanya vďačí za svoj názov slávnej egyptskej panovníčke. Podľa legendy venoval túto oblasť cisár Marcus Aurelius svojej láske ako svadobný dar. Aby sa tu Kleopatra cítila ako doma, jemný piesok sem údajne nechal doviezť až z jej domoviny. Turistov tu okrem romantickej legendy uchváti pozvoľný vstup do mora a nádherná priezračná voda.

 

Pláž Kaputas, Kaş

Tento skrytý poklad nájdete na juhozápade Turecka, asi 20 kilometrov od mestečka Kaş a 7 kilometrov od Kalkanu. Pláž je vďaka svojej nedotknutej kráse obľúbeným cieľom turistov, aj tak tu však nájdete len zopár obchodníkov, ktorí vám predajú občerstvenie alebo prenajmú slnečník. Špecialitou tejto pláže sú údajne domáce palacinky, ktoré tu rozvoniavajú do ďalekého okolia.

 

Modrá lagúna, Ölüdeniz

Krásna piesočná pláž Modrá laguna patrí medzi najfotografovanejšie miesta sveta. Nachádza sa pri malej obci a letovisku Ölüdeniz v okrese Fethiye na juhozápade Turecka. Slávna lagúna je od mora oddelená úzkou piesočnou šijou, ktorá pri pohľade z výšky pripomína jazyk. More tu má nádhernú tyrkysovú farbu a je veľmi pokojné, odtiaľ pochádza názov Ölüdeniz, teda „Mŕtve more“. Horu, ktorá sa týči nad plážou, s obľubou vyhľadávajú milovníci paraglidingu.

 

Pláž v Içmeler, Marmaris

V západnej časti tureckého pobrežia sa nachádza obľúbené turistické stredisko Marmaris. Asi 8 kilometrov od centra nájdete jeho mestskú časť Içmeler, ktorá sa rozprestiera na pobreží širokej zátoky. Návštevníkom ponúka komfortné služby a veľké množstvo aktivít, ktoré oceníte popri oddychu na širokej pláži, označenej Modrou vlajkou (značka čistoty EÚ).

 

Pláž Cirali

Cirali je malá dedina na juhozápade Turecka, asi hodinku jazdy autom od Antalye. Pochváliť sa môže asi 3,5-kilometrovou odľahlou plážou, ktorá je tak nedotknutá, že aj sem prichádzajú karety naklásť vajíčka. Pláž je však úplne jedinečná z iného dôvodu – na jej okraji sa nachádzajú ruiny starovekého mesta Olympus a neďaleko môžete obdivovať aj ohne Chimeary, ktoré opisovali už starovekí autori či moreplavci. Tí verili, že sú to brány do pekla, lebo tu z holých skál šľahajú vysoké plamene.

 

Pláž Calis, Fethiye

Pláž v letovisku Calis je vďaka miernemu vstupu do vody ideálna pre rodiny s deťmi. Plážovú promenádu tu lemujú hotely, bary a reštaurácie, aj tak však patrí toto miesto k pokojnejším. Ak vyhľadávate nočnú zábavu, zvoľte radšej neďaleké stredisko Fethiye.

 

Pláž Patara

Takmer 15 kilometrov dlhá pláž Patara patrí k najkrajším v Turecku. Jemný piesok tu lemujú píniové lesy a neuvidíte odtiaľto žiadne budovy. Na konci pláže je len malá kaviareň. Nie sú tu povolené vodné športy ani kempovanie, pretože aj sem prichádzajú naklásť vajíčka karety.

 

Pláž Ilica, Çeşme

Ilica je veľký rezort neďaleko mesta Çeşme na západnom okraji Turecka. Vznikol na konci 19. storočia, keď sem v lete prichádzali oddychovať miestni boháči. Dnes je lokalita obľúbená najmä vďaka termálnym prameňom, z ktorých niektoré sú priamo v mori. Kúpanie tu preto blahodárne pôsobí na pleť. Miestne veterné podmienky zas oceňujú milovníci windsurfingu.

 

Pláž Konyaalti, Antalya

Jedna z dvoch pláží metropoly Antalya je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú oddych na pláži vyvážiť aktívnejšou zábavou. Konyaalti lemuje nielen park, ale aj množstvo barov, kaviarní, klubov a hotelov. Cez víkend sem prichádza mnoho domácich, aj tak si však určite nájdete kúsok len pre seba.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa