Chorvátsko, ako ho nepoznáte: TOP 12 ostrovov slovenského mora

2016-06-03 00:15:00 |   |    | 

Chorvátsko je krajinou tisícich ostrovov. Údaje o ich presnom počte sa rôznia, tých obývaných by však malo byť presne 47. Na niektorých môžete obdivovať zaujímavé historické pamiatky, iné sú domovom vzácnych druhov fauny a na ďalšie zas mieria návštevníci festivalov. Každý z nich však ponúka to, čo tu v lete vyhľadáva aj množstvo Slovákov – nádherné more, pobrežie a pláže. A aké tajomstvá ukrývajú?



 

VIS

Ostrov Vis patrí ešte stále k menej preskúmaným klenotom Chorvátska. Nachádza sa totiž najďalej od pobrežia a v rokoch 1950 až 1992 bol vojenskou základňou neprístupnou cudzincom. Slúžilo tu 2000 vojakov a 3000 civilných zamestnancov. Na ostrove vytvorili 70 kilometrov tunelov a množstvo podzemných chodieb a bunkrov, ktoré sú dnes prístupné verejnosti. Okrem milovníkov novodobej histórie je tento ostrov rajom aj pre potápačov. Popri klasických krásach chorvátskeho pobrežia tu nájdete nádhernú modrú jaskyňu Biševo aj poklady na dne mora. 20. júla 1866 sa tu stretli vojská Rakúsko-Uhorska a Talianska a vody ostrova dodnes ukrývajú niekoľko vrakov.

 

RAB

Rab je jedným z najnavštevovanejších ostrovov na Jadrane. Celé juhozápadné pobrežie je lemované malebnými zátokami, kde si každý príde na svoje. Na ostrove sa nachádza niekoľko malebných mestečiek. Našincom je dobre známy napríklad Lopar, rodisko kamenára sv. Marina, ktorý založil dnešné San Marino. Najväčším mestom a prístavom je Rab, ktorého centrum je obohnané stredovekými kamennými múrmi. Tie pochádzajú spolu s niekoľkými ďalšími stavbami z 12. až 13. storočia, kedy mesto prekvitalo. Krátko po nastolení Benátskej republiky však Rab zažil obrovskú pohromu v podobe dvoch morových epidémií, ktoré ho takmer vyľudnili. Dodnes môžete v Rabe uvidieť zamurované alebo zabednené domčeky, z ktorých sa mala šíriť nákaza.

 

KORČULA

Korčula patrí spolu s Hvarom a Bračom k najobľúbenejším ostrovom Chorvátska. Rovnomenné mesto niekedy prezývajú aj „Malý Dubrovník“, pretože je tiež obohnané stredovekými hradbami. V Korčule môžete obdivovať aj zachované goticko-renesančné stavby, medzi ktorými obzvlášť vyniká katedrála sv. Marka s bohato zdobeným interiérom. Dva obrazy sú tu pripisované aj Tintorettovi. Neďaleko chrámu nájdete dom, v ktorom sa v roku 1254 údajne narodil slávny moreplavec Marco Polo. Napriek snahám domácich však túto legendu nepotvrdzujú žiadne spoľahlivé dôkazy.

 

BRAČ

Najväčší ostrov Dalmácie Brač sa môže pochváliť nielen majestátnym skalnatým pobrežím, ale aj bohatou históriou. Jeho územie bolo obývané už v neolite. Dnes je Brač známy aj vďaka olivovému oleju a kvalitnému kameňu, ktorý sa tu ťaží. Práve z neho  boli vybudované mnohé významné stavby, napríklad Diokleciánov palác v neďalekom Splite alebo Biely dom vo Washingtone. Na Brači sa nachádza aj jediná kamenárska škola v Chorvátsku. Slovákov určite zaujme, že tu od roku 1893 pôsobil v obci Selca ako obecný lekár známy slovenský spisovateľ Martin Kukučín.

 

MLJET

Mljet je najzelenším jadranským ostrovom, lesy pokrývajú až 72 percent jeho plochy. Najvzácnejšie sú krásne borovicové a dubové porasty na severozápade ostrova, kde tvoria súčasť národného parku. V ňom nájdete aj dve jazerá – Veliko a Malo Jezero, v ktorých sa dá kúpať. Pobrežie ostrova je strmé a plné jaskýň. Unikátom je najmä Odyseova jaskyňa (Odisejeva špilja), ktorej miestni hovoria „Jama“. Jej strop sa zrútil, preto má dnes dva otvory – jeden od mora a druhý zhora, vďaka čomu vyzerá ako priepasť alebo široká studňa. Nachádza sa neďaleko obce Babino Polje.

 

KRK

Ostrov Krk prezývajú  vďaka miernej klíme, bujnej vegetácii a výhodnej polohe aj „Zlatým ostrovom“. Nachádza sa na severe Chorvátska len 600 kilometrov od Slovenska a s pevninou ho od roku 1980 spája most. Aj preto patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Krk je ostrovom kultúry a kolískou písma, o čom svedčia mnohé historické pamiatky. V roku 1851 tu objavili Bašskú dosku, najstaršiu písomnú pamiatku v chorvátskej hlaholike z roku 1089. K najvyhľadávanejším miestam patrí mesto Baška, Punat či Njivice.

 

CRES

Cres je spolu s Krkom najväčším jadranským ostrovom. Na milovníkov prírody tu čaká skutočná klenotnica  rastlinných a živočíšnych druhov vrátane vzácneho supa bielohlavého. To z neho robí tretí botanicky najrozmanitejší ostrov Európy (po Krku a Sardínii). Cres prezývajú „Ostrovom olív“ a tento plod má aj v znaku. Nájdete tu množstvo malebných mestečiek s kamennými domami aj najväčšie prírodné jazero v Chorvátsku (Vransko jazero). Kedysi bol Cres spojený s ostrovom Lošinj úzkou šijou, ktorú prekopali a vzniknutým Osorským prieplavom oba ostrovy oddelili.

 

MURTER

Na rozdiel od ostatných ostrovov na našom zozname nepriťahuje Murter turistov len prírodnými či historickými krásami. Tie si síce môžete na ostrove užiť tiež, v mestečku Tisno na východnom pobreží sa však pravidelne koná niekoľko hudobných festivalov, ktoré sem priťahujú davy mladých ľudí. Jeden z najlepších londýnskych promotérov tu organizuje slávny festival Soundwave a zaujímavý je aj Electric Elephant či SuncaBeat. Vďaka nim je práve Murter miestom, kde si môžete užiť spojenie hudby, filmu a umenia s dovolenkovými zážitkami.

 

DUGI OTOK

Trajektom zo Zadaru sa dostanete na najdlhší chorvátsky ostrov Dugi Otok, ktorý oplýva mnohými prírodnými krásami. Pobrežie lemujú skalnaté útesy, medzi ktorými nájdete krásne piesočné pláže (napríklad Sakuran, Soliščica či Pantera). V južnej časti ostrova sa nachádza prírodná rezervácia Telaščica, ktorú tvorí slané jazero Mir, útesy Grpašćak a 10-kilometrový záliv, ktorý bol do roku 1988 súčasťou súostrovia Kornati. Telaščica patrí k najväčším a najkrajším zátokám v Jadranskom mori. Obkolesuje ju 13 ostrovov a ostrovčekov a často sem mieria rôzne jachty či plachetnice. Z pevniny sa sem najľahšie dostanete z letovísk Biograd na Moru, Murter či Vodice.

 

BRIJUNI

Skupina dvoch veľkých a dvanástich malých ostrovov medzi Pulou a Rovinjom spadá do národného parku, kde rastie viac ako 680 rastlinných druhov. Príroda tu skutočne vytvorila malý raj – harmóniu fauny, flóry aj bohatej histórie. To všetko však bolo dlho prístupné len vyvoleným. V roku 1947 Brijuni pre verejnosť uzavreli a stali sa letnou rezidenciou juhoslovanského prezidenta Tita. Na najväčšom ostrove Veliki Brijun sa nachádza Biela vila, jeho oficiálne sídlo. Navštívilo ju údajne takmer 100 prezidentov a premiérov aj mnoho filmových hviezd ako Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren či Gina Lollobrigida. Dnes ju už môžete vidieť aj vy a spolu s ňou aj veľa artefaktov z diktátorovho života.

 

PAG

Pag je piatym najväčším ostrovom na Jadrane. Ako jeden z mála ponúka aj krásne piesočnaté pláže (napríklad Čista plaža či Plajnka). Členité pobrežie ukrýva množstvo zátok s romantickými miestami, na ktoré sa dostanete len člnom a vychutnáte si tam úplné súkromie. Výnimočné postavenie však Pagu dáva najmä soľ, ktorá sa odtiaľto vyváža už od staroveku. Pôvodne sa získavala z mäkkých jazier (Paške solane), od tohto spôsobu sa však už dávnejšie upustilo a saliny slúžia už len na ukážku tradičnej výroby. Dnes sa soľ získava umelým zahrievaním morskej soli a jej odparovaním. Aj tento spôsob môžete na Pagu vidieť na vlastné oči.

 

HVAR

„Levanduľový“ ostrov Hvar patrí k obľúbeným dovolenkovým destináciám Slovákov. Možno aj preto, že je najslnečnejším miestom v celom Chorvátsku (2724 hodín slnečného svitu za rok). Okrem nádherného mora tu môžu turisti obdivovať aj malebné mestečká Stari Grad, Jelsa a rovnomenný Hvar s malým prístavom, kde parkujú výletné lode. Neďaleké námestie s biskupským palácom, katedrálou sv. Štefana a divadlom patrí k najkrajším v Dalmácii.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, CNTB
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (37 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa