Levanduľový ostrov Hvar: Kráľ medzi chorvátskymi destináciami

2016-07-25 00:00:01 |   |    | 

Väčšina slovenských dovolenkárov siaha z praktického hľadiska skôr po dovolenke v severnej časti Chorvátska. Tá je pre nás najbližšie a v porovnaní s južnejšími lokalitami môžeme na doprave ušetriť až tri hodiny času. Niekedy sa však oplatí zariskovať a vsadiť na náročnejší presun za vysnívaným cieľom. Tak je to aj v prípade ostrova Hvar – cesta vám síce bude trvať trochu dlhšie, no rozhodne stojí za to. Dovolenka na tomto mieste patrí k tým najlepším, aké môžete v Chorvátsku zažiť.



 

Pre jachtárskych fajnšmekrov

Ostrov Hvar je zaujímavým miestom pre milovníkov jachtingu. Nachádza sa v južnej časti obľúbeného chorvátskeho okruhu a predstavuje výbornú možnosť pre malú prestávku na tejto trase. V okolí prístavu sa nachádza viacero obľúbených reštaurácií a barov, ktoré ponúkajú zábavu do dlhého večera. Ak ste na dovolenke na Hvare a chceli by ste si pozrieť ostrov z morskej hladiny, choďte sa informovať priamo do prístavu. Vždy sa nájde nejaký ochotný námorník, ktorý vás za poplatok prevezie po okolí a prezradí vám čosi viac o jeho obľúbenej domovine.

 

Opátstvo s cyprusovými záhradami

Na juhozápade ostrova si môžete pozrieť jednu z hlavných historických pamiatok. Ide o františkánske opátstvo, ktorého súčasťou je veľká záhrada a menší kostolík. Kláštor bol postavený v 15. storočí. O niečo neskôr sa tam začali pestovať cyprusy, ktoré sa preň stali charakteristické. Niekoľko odrôd týchto rastlín si tam môžete pozrieť aj v súčasnosti. Súčasťou opátstva je tiež múzeum mapujúce jeho dejiny.

 

Domov levandule

V minulosti zvykli Hvar prezývať aj ostrov levandulí. Kdekoľvek ste sa pohli, všade ste mohli natrafiť na aromatickú fialovú rastlinku. Najviac sa jej pestovalo okolo Zavaly, ktorá sa nachádza na juhu ostrova. Tam ju spracovávali na obľúbený levanduľový olej aj ďalšie zaujímavé výrobky. V súčasnosti je známa vďaka príjemným plážam a je tiež obľúbeným dovolenkovým cieľom rodín s deťmi.

TIP: Vedeli by ste si tu predstaviť dovolenku? Nájdite si ubytovanie na ostrove Hvar online.

 

Najstaršie chorvátske vinice

Možno ste doteraz nemali tú česť s chorvátskym vínom. Práve počas dovolenky na Hvare sa ocitnete priamo v centre diania, práve tu totiž nájdete najstaršie vinice v Chorvátsku. Tie sa nachádzajú približne v strede ostrova a niektoré siahajú až k pobrežiu, čím víno nadobúda osobité vlastnosti. Na Hvare dokonca pestujú menej známe odrody, ktoré sú charakteristické pre túto lokalitu.

 

Výlety na susedné ostrovy

Z Hvaru sa môžete vybrať na výlety na všetky okolité ostrovy. Zatiaľ čo k niektorým jazdí pravidelná lodná doprava, väčšinu z nich si pozriete lepšie vďaka organizovaným prehliadkam. Jednou z najlepších je návšteva ostrova Vis, ktorý ponúka skvelé možnosti na potápanie a šnorchlovanie. Napríklad aj v známej morskej modrej jaskyne pri jeho pobreží. Turistov tiež organizátori výletov často berú na piknik na osamelé pláže, ktoré sa nachádzajú v pokojných zátokách. V prístave si môžete prenajať bicykel a počas voľného času si ostrov pozrieť trošku rýchlejšie ako pešou chôdzou. Navštíviť môžete menšiu vinicu aj historický kostolík.

 

Kuchyňa s grécko-talianskym vplyvom

V hvarskej kuchyni nesmú chýbať ryby a morské špeciality. Obľúbenou pochúťkou je čierne rizoto zo sépie. Tradičným jedlom je pašticada, ktorá sa pripravuje pomalým dusením mäsa na koreňovej zelenine s pridaním pretlaku a kvalitného vína. Domáci preferujú rybacie polievky a v jedálničku nesmie chýbať varená ryba vo vode, ktorá je ochutená cesnakom a bylinkami. V reštauráciách často nájdete rôzne grilované špeciality. Tradičné podniky majú v názve „konoba“, podobne ako sa u nás slovenská kuchyňa často označuje názvom koliba alebo salaš.

 

Tipy a triky:

Cesta: Cesta autom na ostrov Hvar trvá približne deväť a pol hodiny. Najkratšia trasa vedie cez Maďarsko, kde stojí 10-dňová diaľničná známka 9,92 eura. V Chorvátsku už potom budete platiť cenu podľa mýta na jednotlivých úsekoch. Najprv prídete do mesta Split alebo Drvenik, kde nastúpite na trajekt priamo na Hvar. Počítajte s tým, že toto vám môže cestu výrazne predĺžiť, preto si nechajte prípadnú rezervu.

Trajekt: Máte dve možnosti, ako sa trajektom presunúť na Hvar. Nastúpiť môžete v Splite, čím si skrátite presun po súši, alebo prejdete až do Drvenika, odkiaľ bude zas kratšia cesta loďou. Premáva tu navyše viac spojov denne a tie sú tiež lacnejšie. Zatiaľ čo lístok zo Splitu stojí 6 eur na osobu a 42 eur na auto, z Drvenika sú to 2 eurá na osobu a 15 eur na auto. Tento trajekt sa využíva tiež pri fakultatívnych výletoch, keď chcete autom preskúmať mestá v blízkom okolí.

Ceny: Ceny potravín a služieb sú podobné ako vo zvyšku Chorvátska. Niektoré potraviny tam zoženiete lacnejšie ako u nás, neoplatí sa preto donášať so sebou veľké zásoby. Odporúčame vám navštíviť nejaký supermarket ešte na súši, pretože priamo na Hvare nebudete mať tak veľký výber.

Ubytovanie: Taktiež sa môžete spoľahnúť na ubytovanie v súkromí. Myslite na to, že na Hvare je týchto možností menej a lepšie urobíte, ak si niečo rezervujete ešte z domu prostredníctvom internetu, aby ste nemuseli riešiť nejakú krízovú situáciu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa