Slnečné pobrežie na vlastnej koži: Čo vás čaká a neminie na dovolenke v Bulharsku

2016-08-15 12:00:00 |   |    | 

Svetoznáme prímorské letovisko Slnečné pobrežie sa nachádza štyridsať kilometrov severne od Burgasu. Z hľadiska návštevnosti je to jedna z najfrekventovanejších destinácií v Bulharsku, každoročne sem zavíta množstvo príslušníkov rôznych európskych národností. My sme ho navštívili tiež.



 

Do známeho turistického letoviska sme sa vybrali v júli. Cesta klimatizovaným autobusom z Bratislavy nám trvala vyše 24 hodín. Prechádzali sme cez Maďarsko a Srbsko. Počas jazdy nás zaujala  scenéria  architektúry srbského hlavného mesta Belehrad, ktorá je typická kontrastom panelových domov postavených v štýle socialistického realizmu a moderných obytných domov - vzájomné slohové prelínanie je priam nezvyčajným unikátom.

 

Turistické atrakcie  

Potenciál cestovného ruchu letoviska Slnečné pobrežie je skutočne na reprezentatívnej úrovni. Nájdeme tu bohatý sortiment služieb, či už mnoho ubytovacích alebo stravovacích zariadení s kvalitne vybavenou infraštruktúrou. Každého z návštevníkov oslní množstvo luxusných hotelov väčšinou troj- až štvorhviezdičkových s prekrásnym výhľadom na Čierne more, ktorého pobrežie lemujú piesočnaté pláže.  Cez deň je more pokojné, oveľa väčšiu šarapatu narobí vo večerných hodinách, kedy hádže obrovské vlny.

Popri morskom pobreží je možnosť prejsť pešo aj do neďalekého starobylého mestečka Nesebar, ktoré je vzdialené od centra asi päť kilometrov. Počas promenády stretnete aj pouličných predajcov háčkovaných obrusov, dečiek, gobelínov. Väčšinou ide o staršie ženy, potrebujúce si zarobiť na živobytie,  skutočne je priam obdivuhodné, ako stoja na ulici cez deň v tých neznesiteľných horúčavách.

Mimoriadnu pozornosť živnostníci na Slnečnom pobreží venujú  aj otázke zdravia.  Jednou z významných liečebných terapií centra je polhodinová tinktúra nôh, obzvlášť chodidiel, prostredníctvom pijavíc lekárskych.  Cenové relácie vodného kúpeľa sa pohybujú okolo cca 15 leva na osobu.  S terapiou sa tu stretnete takmer na každom kroku. Mnohým ľuďom naháňa strach, pretože to vyzerá, ako keby vám obrúčkavce obhrýzali kožu. V skutočnosti ju však len čistia.

Milovníci adrenalínových športov si prídu taktiež na svoje chúťky. Kto chce zažiť vzrušujúcu atmosféru, môže absolvovať päťminútový pobyt v povestnej lanovkovej hojdačke. Samozrejme môžu si to dovoliť len tí, ktorí netrpia altofóbiou.

Zo stravovacích zariadení tu nachádzame množstvo kaviarní, bistier, reštaurácií rýchlej obsluhy. Pred pobrežnými pohostinskými zariadeniami zväčša stojí jeden človek, ktorého úlohou je prilákať čo najväčší počet zákazníkov. Síce sa správa prívetivo, no za jediné posedenie zaplatíte „mastnú“ sumu. No nájdu sa aj veľmi otravní čašníci, ktorí za každú cenu chcú, aby ste si niečo objednali.  

Pobrežie ekonomicky profituje i z tieňovej ekonomiky, kam  radíme  príjmy z kasín a hazardných hier. Nesmieme zabudnúť aj na stánky so suvenírmi či kabínky so zmenárenskými službami, ktoré  vždy máte po ruke, ak vám dôjdu peniaze. Zvláštne čaro má obzvlášť nočný život. Po celom pobreží  sa až do neskorej polnoci ozývajú decibely hlasnej hudby rôznych žánrov, všade je rušná atmosféra.

 

Kvalita hotela

Trojhviezdičkový hotel, kde sme bývali, je situovaný v strednej časti letoviska Slnečné pobrežie. Má vynikajúcu polohu, prejavujúcu sa v dostupnom teréne, od pobrežia Čierneho mora je vzdialený len 500 metrov. V blízkom susedstve nášho ubytovacieho komplexu sa nachádzajú aj ďalšie hotely. Pri spomínaných centrách sme väčšinou vídavali  animátorov usporadujúcich tvorivé dielne pre deti. Pre dospelých a starších organizovali hoteloví delegáti fakultatívne výlety loďou do Sozopolu, Istanbulu a Burgasu.

Náš hotel bol postavený v roku 2004. Má 13 poschodí, súčasťou hotelových izieb sú sociálne zariadenia a televízny prijímač.  Neodmysliteľnou súčasťou hotela je aj reštaurácia a bazén, pri ktorom je bar. Vo večerných hodinách až do polnoci sa z reštaurácie ozýva kapela s hitmi sedemdesiatych až deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. V ranných hodinách priestory reštaurácie slúžia na raňajky, ktoré má na starosti jeden pán v stredných rokoch. Na hotelových hostí  pôsobí priateľským až vrúcnym dojmom, neustále sa usmieva, usiluje sa nadviazať s každým konverzáciu.  No na druhej strane na raňajkách by si mohol dať viac záležať, väčšinou nám pri švédskych stoloch servírovali opakovaný sortiment jedál, čiže v podstate nesplnili naše očakávania. Podobne to bolo aj s posteľným inventárom, ktorý pravidelne nebol vymieňaný. Tieto menšie nedostatky do istej miery znižujú kvalitu služieb tohto hotela.  

 

Klenoty mesta Nesebar  

Do Nesebaru premáva zo Slnečného pobrežia kyvadlová autobusová doprava za 1,30 leva. Okrem toho je možnosť dopraviť sa sem aj vyhliadkovým vláčikom, prípadne požičať si na celý deň bicykel. Impozantnú siluetu mesta dotvárajú starobylé domčeky, predstavujúce akúsi radovú zástavbu, ktorých fasáda je tvorená kombináciou tehlovej a drevenej konštrukcie. Pozoruhodné sú aj balkónové terasy s dreveným a hliníkovým zábradlím, z ktorých si môžeme po celý deň vychutnať miestnu atmosféru. Ulice sú lemované kamennými chodníčkami. Na jednej ulici sídli v prerobenom domčeku Československá reštaurácia, ponúkajúca tradičné špeciality bramborák, bryndzové halušky či palacinky. Komornú atmosféru dotvárajú aj typické moravské ľudovky.

Z významných pamätihodností treba spomenúť aj Kostol sv. Štefana s oblúkmi a kupolami, ktoré svedčia o silnom  pravoslávnom vierovyznaní miestnych obyvateľov.  Nachádzajú sa tu aj iné chrámy, konkrétne Kostol Krista Pantokrata, Kostol sv. Paraskevi a rozpadnutý Starý metropolitný kostol z 5. storočia. Neodmysliteľnou súčasťou historického centra mesta je aj Archeologické a Etnografické múzeum.  Etnografická expozícia starého Nesebaru, mimochodom fungujúca už od konca devätnásteho storočia,  prezentuje významné artefakty materiálnej a duchovnej kultúry starovekých Trákov. Tí osídlili mesto okolo roku 6000 pr. Kr. Z technických stavieb je zaujímavý drevený veterný mlyn, ktorý sa vypína na začiatku historického centra mesta. To bolo zapísané v roku 1983 do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Miestne gastronomické špeciality

Miestna strava pozostáva predovšetkým z  rôznych zeleninových šalátov a mliečnych výrobkov, ktoré sú pre Bulharov typické. Tradičným jedlom je šopský šalát, pozostávajúci z nasledovných prísad - rajčín, uhoriek, balkánskeho syra - feta. V rámci šalátov sa robia aj iné kombinácie. V okolí Rodopského pohoria sa zvykne konzumovať patatnik pripomínajúci našu zemiakovú placku - haruľu. Mimoriadnou zvláštnosťou je i biely jogurt s orechmi, ktorý sa zvykne označovať termínom „kyslé mlieko“. A bolo by hanbou neochutnať pravú bulharskú rakiju. Tak na vaše zdravie!

 

Autor: Emanuel Orban

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (41 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa