Chorvátsko pre všetkých: 15 top pláží pre rodiny s deťmi

2017-05-30 00:00:00 |   |    | 

Deti toho pre skvelé prázdniny nepotrebujú veľa, no rodičia vedia, že nájsť ideálne miesto na dovolenku aj tak nie jednoduché. Základom je bezpečnosť, čistota a zábava, dokonalá pláž by teda mala byť pri plytkej čistej vode bez ježkov, ideálne so sprchami, sociálnymi zariadeniami a ihriskom. Chorváti odporúčajú týchto 15 miest.



 

Pláž Slatina (Martinšćica, ostrov Cres)

Krásna kamienková pláž Slatina sa nachádza v obci Martinšćica na ostrove Cres a je označená modrou vlajkou.

Nájdete tu všetko potrebné – k dispozícii sú ležadlá, slnečníky, sprchy, prezliekacie kabínky aj toalety.

Môžete si prenajať vodný bicykel a v blízkosti pláže sú aj ihriská pre rôzne športy, malý park pre deti a niekoľko reštaurácií a obchodov. Na bezpečnosť dohliada záchranná služba.

 

Dražica (Biograd na Moru)

V bezprostrednej blízkosti mestečka Biohrad na Moru sa nachádza modrou vlajkou označená pláž Dražica. Vďaka postupnému vstupu do vody je ideálna pre menšie deti, ktoré sa zabavia aj na šmykľavkách, autíčkach či trampolíne. Osviežiť sa môžete v niekoľkých baroch. V Biograde tento rok otvárajú prvý zábavný park v Chorvátsku FunPark Mirnovec, keď vás teda omrzí kúpanie, môžete sa vyšantiť na kolotočoch či húsenkovej dráhe.

 

Vela Pržina (Lumbarda, ostrov Korčula)

Šesť kilometrov od mesta Korčula sa v obci Lombard v krásnej zátoke na južnej strane ostrova nachádza piesočná pláž s plytkou vodou Vela Pržina. K dispozícii sú ležadlá a slnečníky, nechýba ani prenájom športových potrieb a bar.

 

Vela plaža (Baška, ostrov Krk)

Hlavná pláž v Baške je kamienková a meria asi dva kilometre, kde nájdete aj množstvo miest s plytkou vodou. Prenajať si môžete slnečníky a ležadlá, aktívnych dovolenkárov zas potešia kajaky či surfovacie dosky. Pri pláži je niekoľko barov a reštaurácií.

 

Trstenica (Orebić, polostrov Pelješac)

Pláž Trstenica sa nachádza vedľa rovnomenného kempingu v obci Orebić a je pre deti skutočne ideálna. Povrch pláže je kamienkový, pod plytkou vodou je však piesok. Výhodou je aj množstvo tieňa, ktoré poskytujú borovice. Na pláži prenajímajú rôzne športové zariadenia, ležadlá či slnečníky a v blízkosti sa nachádza niekoľko obchodov.

 

Kraljičina plaža (Nin neďaleko Zadaru)

V lagúne Nin pri Zadare je obrovská piesočná pláž s plytkou vodou, piesočnými ostrovčekmi a liečivým bahnom, ktorým sa malí aj veľkí radi potierajú. Pozdĺž pláže sa nachádza borovicový háj, takže nie je problém ani s tieňom. Na pláži predávajú drobné pochutiny ako varená kukurica či šišky.

 

Spiaza (Susak, ostrov Susak)

Susak je najvzdialenejším chorvátskym ostrovom, dlhšiu cestu však nebudete ľutovať. Ostrov je totiž úplne bez automobilovej dopravy a nachádza sa tu len jediná dedinka Susak. V nej nájdete  pieskovú pláž s plytkou a veľmi teplou vodou. Na mieste si môžete prenajať vodné bicykle, slnečníky aj ležadlá.

 

Rajska plaža (Lopar, ostrov Rab)

Plytké a teplé more, piesok a malebné okolie, to je ideálna kombinácia, ktorú nájdete na Rajskej pláži 12 kilometrov od mestečka Rab. Rodičov s deťmi potešia aj šatne, sprchy, bary, reštaurácie a požičovne športového náradia.

 

Sakarun (Dugi otok)

V severnej časti ostrova Dugi Otok sa nachádza jedna z najkrajších pláží Chorvátska s názvom Sakarun. Meria 800 metrov a je pokrytá zmesou kamienkov a piesku, ktorý je aj na plytkom dne. Pláž obklopuje borovicový hájik a nájdete tu dva bary s jedlom a nápojmi.

 

Sabuša (Kukljica, ostrov Ugljan)

Na prvý pohľad možno menej lákavá, no o to praktickejšia. Taká je pláž Sabuša na západnom pobreží ostrova Ugljan, kam sa dostanete za 15 minút pešo z dedinky Kuljica. Časť pláže je piesková, časť dláždená a v prípade potreby bez problémov nájdete tieň. V blízkosti sa nachádzajú bary s jedlom a nápojmi.

 

Zaton (Zaton neďaleko Zadaru)

Pláž Zaton v turistickom mestečku 13 kilometrov od Zadaru predstavuje ideálnu kombináciu piesku a malých kamienkov v blízkosti tieňa. K dispozícii sú šatne, sprchy, slnečníky aj ležadlá, rodičia ocenia aj prítomnosť plavčíka, kaviarne či snack bary a rôzne športové zariadenia (tobogán, šmykľavka...).

 

Zlatni rat (Bol, ostrov Brač)

Jedna z najkrajších pláží v Chorvátsku je symbolom Braču aj celého Jadranu. Nachádza sa na južnej strane ostrova medzi obcami Bol a Murvica a je zaujímavé, že pod vplyvom vetra, vĺn a morských prúdov priebežne mierne mení svoj tvar. Pláž je kamienková, vstup do vody je však v niektorých miestach prekvapivo strmý, preto je vhodnejšia skôr pre väčšie deti. Tie ocenia aj množstvo zábavných atrakcií ako vodné bicykle, padák za člnom, jazdu na „banáne“ či trampolínu.

 

Dugi rat (Brela)

Domáci prirovnávajú pláž Dugi rat (Punta rata) v Brele k tým na Havaji. Časopis Forbes ju v roku 2004 označil za najkrajšiu pláž Európy a šiestu najkrajšiu na svete. Vďaka kamienkovému povrchu, pomalému vstupu do vody a tieňu borovíc je ideálnou aj pre deti. K dispozícii sú prezliekacie kabínky, sprchy, toalety, reštaurácie aj vodné atrakcie.

 

Sipar (Mošćenička draga)

Čistá voda, kamienky a tieň, to sú najväčšie výhody pláže Sipar v dedine Mošćenička Draga, ktorá sa nachádza na úpätí pohoria Učka, 15 km od Opatije. Nájdete tu promenádu s reštauráciami a obchodmi, k dispozícii sú ležadlá a slnečníky a prenajať si môžete tiež skúter alebo vodný bicykel.

 

Veli žal (Mali Lošinj, ostrov Lošinj)

Náš zoznam uzatvára pláž Veli žal, ktorá sa nachádza asi kilometer od centra mesta Mali Lošinj. Vďaka čistote ju označili Modrou vlajkou a výhodou je aj plytká voda a množstva tieňa. Nájdete tu všetko potrebné - sprchy, šatne, toalety, záchrannú službu aj veľa možností na zábavu (vodné lyžovanie, banán...).

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa