Karibik v Európe: Týchto 6 najkrajších pláži pokojne nahradí exotiku

2017-06-13 00:00:01 |   |    | 

Tyrkysové more, jemný biely piesok a leňošenie v tieni paliem. Tak si väčšina ľudí predstavuje oddych v exotickom Karibiku. Niečo podobné však môžete pokojne zažiť aj u nás v Európe. Ak vám namiesto paliem postačí tieň pínií, nemusíte vôbec cestovať ďaleko. Na týchto plážach objavíte raj na Zemi.



 

Playa de Balos, Kréta

Na Kréte sa nachádza množstvo nádherných pláží, zrejme žiadna sa však nevyrovná pláži Balos na severozápade ostrova neďaleko Kissamosu.

Z tohto mestečka sa sem môžete dostať výletnou loďou alebo autom a z parkoviska asi dva kilometre pešo. Pláž je pomerne ťažko prístupná, pohľad na nádhernú lagúnu vám však všetko vynahradí.

Na pláži nie sú žiadne služby ani sociálne zariadenia, zato si tu však môžete užiť skutočný raj na Zemi s bielym pieskom a azúrovou vodou.

 

Spiaggia di Mondello, Sicília

Jemný biely piesok a krištáľová voda, to na váš čaká na pláži Mondello (po sicílsky Munneddu) necelých 20 kilometrov od Palerma. Pôvodne malá rybárska dedinka medzi kopcami Mount Pellegrino a Mount Gallo je obľúbeným miestom domácich aj zahraničných dovolenkárov už od konca 19. storočia. Promenádu dodnes lemujú nádherné secesné vily.

V Mondelle nájdete neďaleko pláže množstvo reštaurácií a barov. Na niektoré jej časti je vstup bezplatný. Ak však obetujete asi 4 eurá na osobu, budete mať k dispozícii ležadlo, slnečník, sprchy, toalety aj prezliekacie kabínky. Pláž je pod dohľadom plavčíkov.

 

Playa Sa Caleta, Ibiza

Pláž Sa Caleta (prezývaná aj Es Bol Nou) asi 20 minút autom od mesta Ibiza hrá všetkými farbami. Tyrkysové more lemujú červenkasté útesy a paletu dotvárajú zelené pínie. Pláž je čiastočne piesková, čiastočne kamenistá a voda je tu plytká. Od parkoviska k nej vedie nie príliš strmý chodník.

K dispozícii sú slnečníky aj ležadlá, medzi parkoviskom a plážou sa nachádza reštaurácia Sa Caleta, kde ponúkajú hlavne ryby a morské plody. Najmä v auguste treba prísť skoro, inak sa vám nemusí ujsť miesto.

 

Playa de Rodas, Španielsko

Medzi najkrajšie na svete rozhodne patrí aj rozľahlá pláž Rodas, ktorá spája dva z ostrovov Ciés (Monteagudo a Faro). Tie sa nachádzajú asi 10 kilometrov od španielskeho mesta Vigo, odkiaľ sa sem dostanete trajektom. Ostrovy však môže denne navštíviť len 2000 ľudí, preto by ste si miesto mali radšej zarezervovať vopred.

Pláž sa nachádza hneď pri móle. Rodiny s deťmi, ale aj ostatní turisti tu ocenia najmä jemný biely piesok a krištáľovú vodu. K dispozícii sú šatne, reštaurácie a neďaleko sa nachádza aj kemping. Na bezpečnosť dohliadajú od júla do augusta plavčíci.

 

Caló des Moro, Malorka

Nádherná pláž Calo des Moro sa nachádza 6 kilometrov od Santanyí na juhu ostrova Malorka. Zátoku obklopenú strmými útesmi nie je jednoduché nájsť, rozhodne však stojí za trošku námahy. Pláž je pokrytá tým najjemnejším pieskom a more má nádhernú tyrkysovú farbu.

Hoci domáci umiestnili k ceste tabule, že je súkromná, až k pláži môžete ísť autom. Od parkoviska vás však čaká ešte pár stoviek metrov pešo a na záver strmé schody nadol. Všetko si pritom treba brať so sebou, na pláži nie sú k dispozícii žiadne zariadenia ani služby.

Nájdete tu však niečo oveľa vzácnejšie – malú jaskyňu so studenou vodou a skaly, z ktorých sa dá z výšky asi 7 metrov skákať do vody. V čo však nedúfajte, je pokoj. Caló des Moro sa teší veľkej popularite najmä medzi domácimi, preto by ste sa sem mali vybrať  hneď ráno a ideálne mimo víkendu.

 

Praia da Cova Redonda, Portugalsko

Vysoké útesy obklopujú aj pláž Cova Redonda západne od Armacao de Pêra. V auguste býva pláž veľmi plná, preto sa sem tiež treba vybrať čo najskôr. Turisti oceňujú najmä jemný piesok a pokojnú vodu. Symbolom pláže je skalný útvar v mori asi 30 metrov od brehu, ktorý svojim tvarom pripomína veľrybu.

Prístup pre verejnosť zabezpečujú od cesty kamenné schody, ktoré sú dlhé, no nie veľmi strmé. Hneď nad plážou sa dá ubytovať v strediskách Alporchinhos alebo Vila Lara, kde nájdete aj viaceré služby. Priamo na pláži je stánok s občerstvením a k dispozícii sú slnečníky a ležadlá (niektoré z nich sú však sú vyhradené pre zákazníkov neďalekého hotela). Na bezpečnosť dohliadajú plavčíci.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.1/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa