Grécky ostrov Zakynthos: Najkrajšia pláž Európy aj malebné morské jaskyne

2017-07-13 00:00:00 |   |    | 

Jeden z najstaršie obývaných gréckych ostrovov Zakynthos patrí k najvyhľadávanejším lokalitám tejto krajiny. Okrem nádherných pláží sa môžete tešiť aj na pestré možnosti využitia voľného času a spoznávania gréckej mýtickej kultúry. Zaujímavosťou tohto ostrova je tiež fakt, že práve odtiaľto pochádza autor gréckej hymny. Urobte preto tento rok zmenu, nechoďte opäť len na overenú klasiku ako Korfu alebo Kréta a pozrite sa na ďalší z nádherných ostrovov.



 

Pláž so stroskotaným korábom

Pláž Navagio sa nachádza na severe Zakynthosu. Vo viacerých anketách vyhrala ocenenie najkrajšej pláže v Európe. Nájdete ju v príjemnej zátoke obklopenej vysokými bielymi útesmi so zeleným porastom. Na pláži je jemný biely piesok, ktorý nádherne kontrastuje s azúrovo modrým morom. Dostanete sa na ňu jedine pomocou výletnej lode. Malou nevýhodou je, že počas hlavnej sezóny tam býva množstvo ľudí a neužijete si ju tak, ako by ste chceli. Mimo sezónu je to však senzačné miesto, ktoré si často môžete vychutnať iba v spoločnosti pár turistov. Druhou možnosťou je prísť k útesom autom a pozrieť si pláž z vrchu. Dole k nej však nezídete, pretože skaliská sú veľmi strmé. Hlavnou atrakciou pláže je vrak lode, ktorá mala údajne patriť pašerákom.

 

Jaskyne Keri

Hneď po pláži Navagio sú najobľúbenejšou časťou Zakynthosu jaskyne Keri. Tie nájdete na juhozápade ostrova a dostanete sa k nim opäť iba od mora. Časť pobrežia zdobia veľké oblúky, ktoré vznikli zvetrávaním skál. A druhá časť prechádza do jaskýň, do ktorých sa dostane aj morská voda a ponúkajú tak ďalšiu zaujímavosť na výlet. Opäť sa k nim dostanete prostredníctvom fakultatívnych výletov. Tie sa obvykle robia na menších lodiach pre pár ľudí, pretože jaskyne nie sú veľmi veľké a inak by ste z ich návštevy nemali žiaden zážitok. Oblasť Keri je vynikajúca aj pre šnorchlovanie a potápanie.

 

Mesto Zakynthos

Hlavným mestom ostrova je rovnomenný Zakynthos. Ten sa rozrastal hlavne v priebehu 18. storočia a väčšina budov je postavená v neoklasicistickom štýle. V roku 1953 túto časť ostrova postihlo silné zemetrasenie, ktoré zničilo zároveň aj predmestie Bohali. V priebehu jedného roka musela byť preto väčšina stavieb zrekonštruovaná. V Zakynthose sa nachádza byzantské múzeum o dejinách ostrova, ale aj celého Grécka, historická budova kostola, ruiny hradu a veľký borovicový park. Veľmi obľúbenou atrakciou je kopec na predmestí Bohali, ktorý zároveň ponúka výhľad na obe časti pobrežia. Pri prístave nájdete niekoľko kaviarní, taverien a reštaurácií v typicky gréckom štýle.

 

Modré jaskyne

Podobnou atrakciou ako jaskyne Keri sú aj Modré jaskyne, ktoré sa nachádzajú na opačnom konci ostrova. Tie sú vzácne najmä vďaka bohatému podmorskému svetu, ktorý tam môžete pozorovať. Voda je nádherne tyrkysovo-modrá a odráža sa na všetkých stenách jaskýň, ktoré vďaka tomu dostali i svoje pomenovanie. Opäť sa tam dostanete na výletných lodiach, ktoré sú uspôsobené tak, aby mali sklenené priehľadné dno, cez ktoré môžete pozorovať všetky živočíchy. Tieto lode navyše často kombinujú aj výlety okolo pobrežia v tejto časti ostrova.

 

National Marine Park

Na ostrove Zakynthos žije aj niekoľko vzácnych živočíchov. Neďaleko pláže Gerakas preto vytvorili chránený morský park, v ktorom si môžete pozrieť rôzne druhy morských zvierat v ich prirodzenom prostredí. Zakynthos je okrem iného domovom vzácnych korytnačiek, kvôli čomu je celá oblasť prísne chránená a nemôžete tam narušovať ich prirodzené prostredie.

 

Kampi

Od pláže Navagio až po maják pri meste Keri vedie útes, ktorý ponúka najkrajšiu vychádzkovú trasu na ostrove. Ústredným bodom je malé mestečko Kampi, ktoré sa nachádza bližšie ku najkrajšej európskej pláži. Pešia túra po pobreží od Navagio ku Kampi trvá tri hodiny a ponúka nádherný výhľad najmä počas západu slnka. Ak by ste chceli absolvovať úplne celú trasu až po maják, potrebovali by ste na to osem až deväť hodín chôdze. I kvôli tomu si ju zvyknú ľudia rozdeliť práve nocľahom v Kampi, kde sa dostanú až na najvyšší bod útesov k veľkému bielemu krížu a môžu si pozrieť veľkú časť Zakynthosu. Jednoduchším spôsobom na zdolanie tejto prímorskej cesty je jazda autom, ktorá trvá z jednej na druhú stranu ostrova približne hodinu.

 

Najlepšie pláže

Jednotkou medzi plážami je pochopiteľne Navagio. No keď hľadáte dostupnejšie možnosti, potom sa istotne vyberte na Agios Nikolaos, kde sa nachádzajú aj viaceré väčšie rezorty. Gerakas má zase najčistejšiu vodu a ponúka aj skvelé možnosti na potápanie. Najbližšie k hlavnému mestu sa nachádza pláž Kalamaki, ktorú turisti využívajú aj na krátke víkendové pobyty na ostrove, keď nemajú veľa času na túlanie sa po Zakynthose.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa