Dovolenka na Makarskej: 10 tipov na skvelý výlet

2018-05-02 00:00:01 |   |    | 

Každý rok mieri na dovolenku v Chorvátsku množstvo Slovákov. K najvyhľadávanejším destináciám patrí aj Makarská riviéra, kde krištáľovo čisté more lemujú pieskové a kamenisté pláže v tieni pínií. Ak by ste si však predsa len chceli v zaslúženom oddychovaní urobiť malú prestávku, ponúkame vám 10 tipov na skvelý výlet.



 

Biokovo

Pohorie Biokovo sa majestátne týči nad celým pobrežím Makarskej riviéry. Jeho najvyšší vrch St. Jure dosahuje výšku 1762 metrov a turisti môžu na jeho vrchole navštíviť malú kaplnku. Túra v pohorí Biokovo približuje bohatý svet rastlín a živočíchov, ale ponúka aj nádherné výhľady na pobrežie a priľahlé ostrovy. Národný park (a najmä botanická záhrada Koština) sú najkrajšie v čase, keď kvety zakvitnú do plne krásy.

 

Etnografická zbierka, Tučepi

V letovisku Tučepi môžete bližšie nazrieť do histórie Chorvátov. V jednom z tunajších domov sa nachádza súkromné etnografické múzeum (Konoba Feniks OPG - Tučepi), ktoré vám predstaví rôzne miestne tradície a historické predmety. Môžete tu vidieť tradičné remeselné výrobky, odevy, starý nábytok, ale spoznáte tiež tradičnú prípravu olivového oleja či rastlinných a ovocných páleniek.

 

Pláže pri Tučepi

Po návšteve múzea si môžete oddýchnuť na niektorej z pláží, ktoré patria k najkrajším v oblasti. Pri Tučepi sa nachádza známa Kamena s pieskovým povrchom a milosrdným tieňom, ktorý vrhajú všadeprítomné pínie. Ak sa chcete vyhnúť davom, vyberte sa na pláž Kraljev Gaj, ktorá je ukrytá medzi skalami. Dostanete sa k nej len pešo, odmenou vám ale bude väčšie súkromie.

 

Podgora

Jedným z najkrajších mieste na Makarskej je mestečko Podgora, ktoré patrí vďaka čistému moru, dlhým kamienkovým plážam a exotickým palmám k skutočným klenotom Chorvátska. Podgora má dlhú rybársku tradíciu a v lete sa tu konajú obľúbené rybárske večery, kde môžete ochutnať miestne špeciality. Aktívnejší turisti zas ocenia možnosť surfovania, potápania či vodného lyžovania a milovníci histórie by nemali obísť pôsobivý monument nad prístavom s názvom „Krídla čajky“, ktorý je pripomienkou 2. svetovej vojny.

 

Živogošće a pláž Velika Duba

V južnej časti Makarskej riviéri leží na úpätí pohoria Biokovo letovisko Živogošće, ktoré tvoria tri samostatné dedinky - Porat, Mala Duba a Blato. Oblasť bola obývaná už v rímskych dobách a zachovalo sa tu viacero historických pamiatok. Veľký význam má archeologické nálezisko villa Rustika v Malej Dube, ilýrske hrobky na kopci, ale aj františkánsky kláštor zo začiatku 17. storočia.

 

Drvenik

V tieni pohoria Biokova sa ukrýva aj mestečko Drvenik, ktoré sa delí na dve časti - zátoky. Po prvýkrát sa spomínalo už v 13. storočí a dodnes v ňom môžete vidieť vzácne stredoveké náhrobné kamene aj gotický kostol sv. Juraja. Nad zátokami sa na kopci Gradina nachádzajú pozostatky malého stredovekého opevneného mestečka s obrannými múrmi z obdobia okolo roku 1000, ktoré až do roku 1687 okupovali Turci.

 

Zaostrog

Ďalším zaujímavým miestom na mape Makarskej je aj mestečko Zaostrog, kde sa nachádza františkánsky kláštor sv. Márie s bohatou knižnicou, galériou, etnografickou zbierkou a botanickou záhradou. V kláštore kedysi žila aj jedna z veľkých postáv chorvátskej histórie - básnik Andrija Kačić Miošić.

Zaostrog - panoramio (51).jpg
By avu-edm, CC BY 3.0, Link

 

Makarska

Z jednej strany polostrov Sveti Petar, z druhej mys Osejava a zozadu pohorie Biokovo - tak dobre je chránené mestečko, ktoré dalo názov celej riviére. Makarska sa pýši historickým centrom v stredomorskom štýle s barokovou katedrálou sv. Marka a benátskou fontánou, ktoré sú dôkazom bohatých dejín tejto oblasti. Obrovskú zbierku mušlí a slimákov si zas pozrite v Malakologickom múzeu, ktoré založili pred vyše 50 rokmi v budove františkánskeho kláštora sv. Márie.

 

Mestečko Brela a pláž Podrače

Mestečko Brela patrí vďaka nádherným plážam, čistému moru a romantickej promenáde medzi borovicami k najobľúbenejším destináciám v Chorvátsku. Neďaleko Brely sa nachádza dedinka Kričak, ktorú by ste tiež rozhodne mali spoznať. Obklopujú ju vinice a terasovité polia, kde rastú olivovníky, pomarančovníky, citrónovníky aj známe čerešne „Maraska“. Za návštevu stojí aj dedina Škrabići, kde sa dodnes zachovali zvyšky budov z prelomu 5. a 6. storočia. Nevynechajte ani krásnu pláž Podrače, ktorú čiastočne oddeľujú veľké skaly s píniami.

 

Pláž Punta Rata

Domáci prirovnávajú pláž Dugi rat (Punta rata) v Brele k tým na Havaji. Časopis Forbes ju v roku 2004 označil za najkrajšiu pláž Európy a šiestu najkrajšiu na svete. Vďaka kamienkovému povrchu, pomalému vstupu do vody a tieňu borovíc je ideálnou aj pre deti. Symbol tejto pláže sa dostal aj na znak mestečka Brela - je ním veľká skala obrastená píniami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa