Bájna Kréta: 5 dôvodov pre návštevu najväčšieho gréckeho ostrova

2018-07-12 00:00:00 |   |    | 

Kréta je najjužnejším a najväčším gréckym ostrovom. Je opradená množstvom legiend a dodnes sa tam nachádzajú historické poklady našej civilizácie. Gréci sú na ňu právom hrdí, pretože konkuruje najkrajším ostrovom na svete.



 

Ostrov Kréta je kolískou našej civilizácie a každoročne je navštevovaný miliónmi turistov. A prečo ju všetci tak milujú? Tu  sú niektoré dôvody:

 

1. Komerčná aj starobylá

Kréta sa radí medzi top turistické destinácie aj kvôli tomu, že sa prirovnáva k západoeurópskym  ostrovom, čo sa týka služieb aj ich kvality. Nájdete v nej veľmi veľa historických pamiatok, na druhej strane je ale veľmi komerčná. Je tu situovaných množstvo obchodov, zábavných podnikov, reklamy... Jednoducho na každom kroku biznis. Kréta je preto z pohľadu turistov postavená na kontraste. Na jednej strane ulice plné zábavných špičkových podnikov a vedľa toho ruiny krétskej civilizácie. Aj taká je Kréta.

 

2. Horúca klíma

Stredomorská klíma je jednou z najúžasnejších vecí, ktoré Kréta ponúka turistom. Podnebie je tu veľmi príjemné, slnečné, dokonca aj veľmi teplé. Na tomto ostrove môžete dovolenkovať aj počas septembra a niekedy aj v októbri. Málokedy sa podnebie trošku ochladí meltémami, t.j. špecifickými vetrami, ktoré vanú na ostrove, ale neustále je tropicky teplo. Prší málokedy, cez leto vôbec. Teplota mora je veľmi príjemná a voda je tu veľmi čistá. Treba však rátať s veľkým vlnobitím, najmä počas prílivu. Pozvoľný vstup do mora nájdete, ale je potrebné vedieť, kde presne, nie všade je totiž vhodný aj pre najmenších.

 

3. Nádherné pláže a čisté teplé more

Niektoré krétske pláže sú vyhlásené za najkrajšie v Európe. Medzi najvýznamnejšie patrí napríklad Elafonisi - top pláž s tyrkysovým plytkým morom a ružovkastým pieskom. Tunajšia lagúna je nezameniteľná.  Ďalšou pôvabnou plážou je Red Beach so svojimi útesmi a medzi najkrajšie patrí aj pláž Balos pri meste Chania. Tá je najvychytenejšou plážou na Kréte a dokonca je označovaná aj ako európsky Karibik. Pláž Preveli sa tiež oplatí pozrieť zblízka a zaplávať si  v príjemnej zátoke.

 

4. Vyspelá aj zaostalá

Ostrov Kréta je vyspelý aj zaostalý zároveň. Sever je vyspelejší a nachádza sa tu mnoho významných stredísk cestovného ruchu. Južná Kréta je posiata skleníkmi, plantážami s úrodnými plodinami. Je to poľnohospodársky kraj, ktorý je zaostalejší ako sever ostrova. Na jednej strane sa čupia malé ukryté dedinky v lesoch a na tej druhej môžete navštíviť vyspelé mestá, dokonca niektoré aj priemyselné. Napríklad v hlavnom meste Heraklione sa vedľa seba nachádzajú staré ruiny a vykopávky spred pár tisícročí a neďaleko panelákové sídliská.

 

5. Množstvo pamiatok a možností výletov

Množstvo pamiatok a výletov je vždy poruke, stačí si iba vybrať. Nájdete tu toľko starobylých pamiatok, že ich nestihnete ani všetky spočítať. Toto sú tie najvýznamnejšie, ktoré nesmiete obísť:

Pri hlavnom meste Heraklione sa nachádzajú ruiny paláca Knossos, ktorý je opradený mýtmi v súvislosti s labyrintom a Minotaurom. Je to najviac navštevovaná pamiatka.

Najkrajšie historické mestá sú Chania, Rethymno a Agios Nikolaos. Agios Nikolaos je  malebný prístav, z ktorého každý deň vyplávajú výletné lode  na okolité ostrovy. Je to úžasné historické mesto, ktoré poteší dušu cestovateľa. Odtiaľ sa napríklad podnikajú výlety aj na slávny ostrov Santorini.

Oblasť Bali sa nachádza na severe Kréty, pár desiatok kilometrov od mestečka Kato Gouves. Nie nadarmo je táto oblasť pomenovaná rovnako ako slávny indonézsky ostrov, pretože sa v nej naozaj budete cítiť ako na Bali. Lagúny čistej tyrkysovej vody tu lemujú vysoké útesy a hory.

Mesto Rethymno patrí medzi najkrajšie a najhistorickejšie a turisti tu veľmi radia trávia svoju dovolenku. Na každom rohu nájdu kus histórie, pamiatky, kostoly, klenby, fontány, chrámy a iné. Dokonca sa tam nachádza aj pevnosť, týčiaca sa nad mestom vo výške. Jej exteriér je úchvatný, pokrytý palmami a poskytuje úžasný výhľad na rozbúrenú hladinu mora. V Rethymne sa môžete povoziť vláčikom po pamiatkach  a na promenáde si dať poobedňajšiu kávičku. Taverien a obchodov je tu tiež dosť.

Historická Chania má neopakovateľnú atmosféru v okolí prístavu. Nájdete tu typické farebné domčeky, množstvo taverien, obchodíkov a iného. Druhé najväčšie mesto Kréty ponúka aj krásnu promenádu s romantickými benátskymi domčekmi.

A ak sa vám už mestá a pamiatky zunujú, vydajte sa do prírody. Roklina Samaria je jedným z najvýznamnejších národných parkov v Európe a jej divoká a neporušená flóra a fauna nemá na Kréte konkurenciu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, autorka
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa