Dovolenka v Bulharsku: 7 tipov na výlet zo Slnečného pobrežia

2018-06-25 00:00:00 |   |    | 

Bulharsko patrí medzi obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov. Spomedzi všetkých lokalít si najčastejšie vyberajú Slnečné pobrežie, ktoré je známe vďaka pekným plážam. Denne si tam môžete vyberať z mnohých zaujímavých fakultatívnych výletov, počas ktorých sa môžete ísť pozrieť dokonca aj do Turecka.



 

1. Nesebar

Pokiaľ nemáte chuť na dlhé výlety a chcete si pozrieť len niečo v okolí, choďte do pekného historického mesta Nesebar. To sa nachádza priamo na okraji Slnečného pobrežia a dostanete sa tam aj jednoducho linkovým autobusom. V meste nájdete niekoľko pamiatok, ktoré boli inšpirované byzantským umením. V centre môžete navštíviť múzeum historického umenia, ktoré má bohatú zbierku vzácnych predmetov. Veľmi pekné sú pôvodné domčeky, ktoré stavali z kameňa a dreva. Na pobreží sa nachádza aj jeden z pôvodných drevených veterných mlynov a môžete si tam pozrieť tiež pozostatky pevnosti. Medzi cenné atrakcie patria tunajšie kostoly.

 

2. Bahenné kúpele v Atanasovskom jazere

V blízkosti pobrežia a neďaleko letiska v Burgase sa nachádza Atanasovské jazero. To je známe vďaka liečivému bahnu, ktoré slúži na očistu tela a pokožky. Pleť je vďaka nemu jemnejšia a zároveň sa zbavíte všetkých škodlivín. Časť jazera preto zmenili na kúpele, v ktorých sa natriete bahnom a necháte ho na sebe potrebný čas pôsobiť. Z hotelov pravidelne organizujú fakultatívne zájazdy, počas ktorých si môžete dopriať túto liečivú procedúru. Pre ideálny účinok by ste si ju mali zopakovať sedemkrát.

 

3. Varna

Mesto Varna sa nachádza približne sto kilometrov od Slnečného pobrežia. Jeho najväčšou atrakciou je katedrála, ktorá bola postavená po vzore kaplnky v paláci v Peterhofe. Turisti obľubujú tiež miestne delfinárium, kde sa môžu pozrieť na predstavenie delfínov. V blízkosti mesta sa nachádza malý kamenný les a vidieť môžete aj pozostatky historických rímskych kúpeľov. V retro múzeu zas vystavujú predmety, ktoré sú spomienkou na éru socializmu. Na predmestí nevynechajte kláštor Aladzha, ktorý bol vytvorený v malých skalných jaskyniach. (Viac o Varne sa dočítate TU.)

 

4. Údolie ruží

Pokiaľ vám neprekážajú dlhšie výlety so skorým ranným odchodom, istotne si nenechajte ujsť možnosť navštíviť Údolie ruží. V Bulharsku má pestovanie týchto kvetov až 400-ročnú tradíciu. V údolí okolo Kazanlaku sa nachádza vynikajúca pôda, ktorá umožňuje ich zber počas väčšiny roka. Prispievajú k tomu tiež skvelé poveternostné podmienky. Počas tour sa dostanete priamo na jednu z fariem, môžete si tam kúpiť olej z ruží a výrobky z neho a taktiež vás zavezú do Kanzalaku, kde navštívite jeho krásne historické uličky.

 

5. Sozopol

Jedno z najstarších miest v krajine sa nachádza taktiež pri pobreží Čierneho mora. Sozopol je známy najmä vďaka bohatej rybárskej histórii. I v súčasnosti práve odtiaľ pochádza väčšina produkcie rýb a morských živočíchov. Na výber máte z niekoľkých výletov. Keď si zvolíte aktívnu alternatívu, môžete si vyskúšať potápanie, ktoré je v tejto oblasti veľmi populárne. Z historických vecí vás zaujme stará časť mesta s pôvodnými drevenými stavbami, hrad Ravadinovo a prechádzka po pozostatkoch pôvodných hradieb pri pobreží. Tie sú prístupné len v určitej miere, pretože pri časti z nich sa už nachádzajú súkromné domy.

 

6. Bulharský vidiek

Turisti radi na vlastnej koži skúšajú aj atmosféru bulharského vidieka. Ten milujú najmä kvôli priateľskej atmosfére, ktorá tam panuje medzi domácimi obyvateľmi. Na výber máte z dvoch alternatív. Výlet počas dňa vám ukáže krásy tunajších dediniek a predstaví vám miestnych remeselníkov a farmárov. Keď si vyberiete večerný výlet, ten je väčšinou spojený s tradičnou večerou s folklórnou muzikou a vystúpeniami tanečníkov. Vďaka tomu sa ešte viac priblížite k bulharskej kultúre, ktorá je plná dobrej zábavy a radosti zo života. Navštíviť môžete dedinky ako Kozichino alebo mestečko Balčik.

 

7. Istanbul

Turisti majú veľmi radi, keď počas jednej dovolenky môžu navštíviť dve krajiny. V Bulharsku máte výhodu, že sa blízko jeho letovísk nachádza hranica s Tureckom. Opäť ide o dlhšiu tour, ktorá z časti trvá v noci a pri presune do Istanbulu si môžete v autobuse ešte trochu pospať. Počas dňa navštívite Hagiu Sofiu, pozriete si historické centrum a chýbať nebudú ani nákupy vo Veľkom bazáre. Niektoré spoločnosti ponúkajú navyše plavbu loďou, ktorá vás prevedie z európskej časti mesta do tej ázijskej. (Viac o Istanbule sa dočítate TU.)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa