Južný a Severný Cyprus: Porovnali sme výhody a nevýhody oboch častí

2018-06-20 00:00:00 |   |    | 

Cyprus patrí medzi najobľúbenejšie ostrovy Stredomoria a ročne ho navštevujú státisíce turistov. Krajina má čo turistom ponúknuť, treba si však dobre zvážiť, do ktorej časti sa vyberiete. Každá je totiž trochu iná.



 

Obľúbený ostrov je rozdelený na Cyperskú republiku (juh) a  Severocyperskú tureckú republiku (sever), ktorú však oficiálne uznáva len Turecko. Tieto dva štáty sa delia aj o hlavné mesto Nikóziu. Rozdelenie ostrova na južnú a severnú časť je dôsledkom nepokojov, ktoré prebiehali počas 20. storočia a vyvrcholili štátnym prevratom. Každá z nich je niečím výnimočná a ponúka nezabudnuteľné kultúrne, ale aj prírodné poklady. Ktorá je ale pre turistov výhodnejšia?

 

Ceny

Je všeobecne známe, že Cyprus patrí medzi drahšie európske destinácie a pomerne vysoké ceny si stále drží. Ani cez leto nezoženiete lacný last minute ako napríklad do susedného Turecka. Pri porovnaní priemerných cien vychádza, že južná časť Cypru je drahšia ako severná. Služby, potraviny či suveníry sú v severnej časti trochu lacnejšie.

 

Pobrežie a more

Pobrežie Severného Cypru je menej členité, skôr s okruhliakovými plážami, čiastočne aj strmými útesmi.  Na Južnom Cypre nájdete rozľahlé okúzľujúce piesočnaté pláže, ktoré akoby nemali konca. Taktiež more je iné. Na Severnom Cypre je vlnitejšie, k neplavcom menej vľúdne a  veľakrát sa stáva, že je aj dosť hlboké. Naopak na Južnom Cypre nájdete aj mnoho zátok s plytkou vodou. More na Južnom Cypre je tiež o málinko teplejšie ako na severe, najmä mimo sezóny.

 

Počasie

Ostrov Cyprus má nádherné slnečné počasie takmer počas celého roka. Severná časť má však v porovnaní s južnou priemerne väčší úhrn zrážok aj silnejší vietor. Južný Cyprus vďaka blízkej polohe Blízkeho Východu je jednou z najteplejších oblastí Stredozemného mora a  letné teploty sa často šplhajú aj k  40 °C. Noci na Cypre sú tiež mimoriadne teplé a dosahujú až 27  stupňov.

 

Kultúra  a gastronómia

Grécka kultúra je úplne odlišná ako turecká. Je to samozrejmé, pretože Turci sú moslimovia a Gréci väčšinou pravoslávni. Značné odlišnosti možno vidieť hneď po prekročení hraníc. Gréci sú milí, príjemní pohostinní usmievaví ľudia. Naopak Turci sú temperamentní vyjednávači a obchodníci. Značnú kultúrnu odlišnosť si treba uvedomiť už pri plánovaní svojej dovolenky. Vo všeobecnosti Cyperčania sú veľmi vďační ľudia, na Južnom Cypre sa napríklad vôbec nekradne. Táto krajina je tiež veľmi bezpečná a domáci si nezamykajú príbytky ani autá. Na Severnom Cypre by ste však nikdy nemali vyjadrovať svoje názory na politiku a náboženstvo. Ženy by sa tiež mali vyhýbať krátkym šatám a odhaleným ramenám, aby zbytočne nepriťahovali pozornosť.

 

Dĺžka a pohodlnosť letu

Na letisko v Larnace v južnej časti  Cypru sa dostanete pohodlným letom z Bratislavy, Viedne, Ostravy, Prahy či iných blízkych letísk za čosi vyše 3 hodín. Avšak let na Severný Cyprus je zvyčajne možný len s prestupom, pretože do cieľovej destinácie lietajú len turecké spoločnosti. Na Severný Cyprus sa ale môžete dopraviť aj autobusom.

 

Ubytovacie zariadenia

Hotely nájdete všade rovnako krásne, upravené a ponúkajúce kvalitné služby. Aj v jednej, aj v druhej časti ostrova sa nachádza množstvo ubytovacích zariadení, či už sa jedná o hotely vyššej alebo nižšej kategórie, apartmány, v súkromné vilky či kempingy. Popri nich sú na pobreží roztrúsené väčšinou súkromné pláže. Cyperčania si potrpia na nadviazanie vzťahu s klientom počas dovolenky. Animácie ponúkajú všetky kvalitné hotely.

 

Doklady

Na severný  Cyprus je nutné cestovať s platným cestovným pasom, nestačí iba občiansky preukaz. S tým vás pustia len do gréckej časti.

 

Všeobecne platí, že Južný Cyprus je v ponuke služieb, hotelov a tiež nádherných pláži v porovnaní so severom mierne popredu. Turecká časť je stále mierne zaostalejšia. Napriek tomu sa ale nedá presne určiť, ktorá je výhodnejšia, pretože každý turista má iné preferencie. Vo všeobecnosti ale možno povedať, že tento mimoriadne obľúbený ostrov  je ideálnym miestom pre letnú dovolenku pre každého, ponúka totiž viac ako 300 slnečných dní v roku a minimálne množstvo zrážok.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
3.8/5 (28 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa