Autom po Sardínii - množstvo nezabudnuteľných zážitkov pre celú rodinu

2018-08-06 12:00:00 |   |    | 

Sardínia je vyhľadávaným stredomorským ostrovom s výbornou klímou, ktorý leží medzi talianskou Sicíliou a francúzskou Korzikou. Je to úžasná dovolenková destinácia, ktorá ponúka množstvo fascinujúcich pamiatok a aktivít vhodných pre rodiny s deťmi. Či už ste sa rozhodli navštíviť Sardíniu, aby ste si pozreli fénické alebo rímske zrúcaniny, alebo len aby ste nabrali energiu a vychutnávali si vynikajúce sardínske vína, určite budete mať na tomto čarovnom ostrove skvelú dovolenku.



 

Kedy?

Sardínia ponúka širokú škálu aktivít pre rodinnú dovolenku. Od leňošenia na piesočnatých plážach až po prehliadku miest so svojou históriou či aktívne trávenie voľného času. Najvhodnejší čas návštevy ostrova pre rodiny s deťmi je od apríla do júna a v septembri, kedy je počasie mierne a stále, pláže a atrakcie nie sú preplnené turistami a je väčší výber ubytovania v kapacitách prispôsobených deťom.

 

Prenájom auta? Určite áno

Sardínia ponúka množstvo atrakcií a aktivít pre rodiny s deťmi. Najlepším spôsobom, ako si ostrov čo najlepšie, najpohodlnejšie a najrýchlejšie užiť, je na aute. Takto nemusíte tráviť dovolenku v jednej destinácii, ale spoznáte ostrov alebo aspoň niektoré vychýrené rezorty Sardínie. Takéto objavovanie krás ostrova je vhodné aj pre deti, nakoľko sa nebudú nudiť na jednom mieste a budú mať množstvo zážitkov. Na výber je niekoľko požičovní, no my odporúčame Auto Europe. Rezervačný systém tejto spoločnosti je veľmi jednoduchý a rezervácia prebieha rýchlo a bez komplikácií. Po prílete na letisko si auto prevezmete, kedykoľvek priletíte, nakoľko je spoločnosť dostupná pre klientov počas celého týždňa. Ak budete chcieť zrušiť rezerváciu, tak to môžete urobiť 48 hodín pred vyzdvihnutím automobilu bez poplatku. Nezabudnite si dopredu rezervovať autosedačku v prípade potreby. Pre rodiny s deťmi odporúčame výber auta s väčším kufrom pre pohodlnejšiu manipuláciu s batožinou či kočíkmi.

 

Kam s deťmi…

Východ Sardínie ponúka krásy prímorských jaskýň na objavovanie, cyklistické trasy a možnosti skalolezectva. Kempy sú v tejto oblasti vhodné pre rodiny s deťmi.

Severovýchod ostrova je známy pre excelentné pláže s atrakciami pre detskú zábavu, taktiež exkurzie po voľnej prírode ako aj možnosti pešej turistiky. Výletnou loďou máte v tejto oblasti možnosť sledovať plávajúce delfíny.

Severozápadná Sardínia je fantastické miesto s plážami vhodnými pre deti. Parky, fascinujúce jaskyne, prechádzky po prírode či možnosti využitia rôznorodej ponuky vodných športov – to všetko máte k dispozícii v tejto časti ostrova.

V juhovýchodnej časti vás ostrov ohúri množstvom obchodíkov so suvenírmi. Atrakciou hlavne pre deti je jazda na vláčiku po vidieku (trenino verde).

Juhozápadná Sardínia, to sú cavallini – malé poníky pasúce sa na náhorných plošinách La Giara di Gesturi. Skvelé pláže na južnom pobreží, tajomné bane a zázračné jaskyne – preskúmajte s deťmi autom aj túto časť.

Západná Sardínia disponuje plážami ponúkajúcimi širokú škálu vodných športov.  Divoké piesočné pláže sú vhodné pre malé deti. Skvelý tip, ako ich zaujať, je aj pozorovanie vtáctva v ich prirodzenom prostredí.

 

Deti sú na ostrove vítané

Hlavne staršie deti môžu využiť množstvo atrakcií – jazdenie na koni po plážach, kurz šnorchlovnia či potápania, kajakovanie, skalolezectvo, pozorovanie prírody, turistika, bicyklovanie, vodné parky či rôznorodé vodné športy. Väčšina ubytovacích kapacít disponuje stromovými promenádami vhodnými na prechádzku s kočíkom. Taktiež majú deti v rámci ubytovacích zariadení k dispozícii ihriská, zmrzlináreň či animátorov. Atrakcie Sardínie ponúkajú zľavnené lístky pre deti, tak to využite. Reštaurácie vedia porciu pokrmu prispôsobiť veľkosti pre deti (mezzo porzione – polovičná porcia). Talianske špeciality sú medzi deťmi obľúbené – pizza, špagety, opečená čerstvá ryba či svetoznáma talianska zmrzlina.

 

Atrakcie vhodné pre deti

Všetky deti milujú vláčik

Vezmite svoje deti na jazdu malým zeleným vláčikom (trenino verde), ktorý prechádza cez najdivokejšie časti ostrova. Jeho trasa vedie lesmi, cez pohoria aj mosty a ponúka pohľad na úžasné panorámy. Objavte skryté krásy ostrova z inej perspektívy.

Divoké poníky a múzeum

V dávnych dobách boli poníky rozšírené po celej Sardínii, zatiaľ čo teraz žijú iba na náhornej plošine (s výnimkou niekoľkých v Monte Arci). Existuje len asi 700 exemplárov týchto tmavohnedých, malých a pomerne nepokojných zvieratiek. Ich preteky sú jedinečné, nakoľko sa odohrávajú na plošine Giara so strmými svahmi, ktorá sa nachádza vo výške asi 600 metrov. Asi 30 minút od Giary je situované múzeum územia - Sa Corona Arrubia. Tu sa vaše deti môžu zabaviť a naučiť sa niečo nové pri návšteve rôznych častí: fauna, botanika, geológia, antropológia.

Zvieratká troška inak

Počas storočí vietor na Sardínii vyformoval skaly do rozličných tvarov, ktoré deti môžu študovať a fotografovať – skalný slon v Castelsardo, medvedia skala v Palau či korytnačia skala v S. Teodoro, to sú len niektoré z nich.

Neptúnove jaskyne

Medzi jaskyňami na Sardínii sú Neptúnove jaskyne (Grotte di Nettuno) považované za veľmi fascinujúce. Dospelí a deti sú uchvátení nádhernými výhľadmi. Dostať sa sem môžete cez skalné schody, no ak sú deti ešte malé, odporúčame si vziať trajekt z mesta Alghero.

Diverland

Návštevu najväčšieho vodného parku na Sardínii (Water Park Village) nemôžete vynechať. Deti zažijú zábavu v bazénoch na ploche 6700 m2 a môžu sa poriadne vyblázniť na tobogánoch na ploche 1400 m2. Okrem toho sú k dispozícii animátori a zriadený tu je aj klub pre najmenších. Tento park sa nachádza 20 kilometrov od mesta Cagliari.

Monte Urpinu

Pri návšteve mesta Cagliari si môžete oddýchnuť v parku Monte Urpinu. Osviežte sa zmrzlinou a poprechádzajte sa po chodníkoch, kde určite narazíte na pávov a husi. V Cagliari je aj známa zátoka s plameniakmi, ktorej návšteva sa rozhodne oplatí.

Pieskové duny

Pieskové duny Piscinas sú nedotknutou oblasťou stredozápadnej časti Sardínie. Nechajte vaše ratolesti sa vybehať a vyváľať v piesku a vy si užívajte pohľad na tyrkysové more z jednej strany a na divokú stredomorskú vegetáciu z tej druhej.

Cyklotrasy

Milovníci prírody a športu si môžu vybrať z množstva cyklotrás roztrúsených po Sardínii. Cestičky pre cyklistov vedú cez najkrajšie a najdivokejšie regióny ostrova. Je to skvelý spôsob, ako si aj deti užijú aktívne chvíle na ostrove a ostanú v kontakte s prírodou.

Miniatúrna Sardínia

Miniatúra zobrazuje najdôležitejšie a najznámejšie miesta Sardínie na 360 metroch. Nájdete tu dedinu nuragickej civilizácie, kde sú reprodukované zvyky a tradície starovekého sardínskeho obyvateľstva, astronomické múzeum, planetárium aj výstavu venovanú Charlesovi Darwinovi.

Festival Sant'Efisio

Ak budete na ostrove v máji, staňte sa súčasťou najdôležitejšieho náboženského a folklórneho festivalu na Sardínii, ktorý je jedným z najfarebnejších na svete. Koná sa 1. mája každý rok a trvá štyri dni. Tradičné kostýmy, sprievodný pochod a množstvo zábavy, no aj história na každom rohu. To je zážitok na celý život, pri ktorom sa deti môžu naučiť históriu ostrova zábavnou formou.

 

Bez jedla to nejde....

Okrem čerstvých morských plodov určite ochutnajte špecialitu ostrova, ktorou je porcedu – grilované prasiatko, podávané na korkových miskách. Miestne syry, klobásy a sardínske pecorino musíte tiež vyskúšať. Zapite to miestnymi vínami ako je Vermentino di Gallura alebo Cannonau.

Sardínia ponúka stále teplé počasie aj rôznorodé pláže s pozvoľným vstupom do mora vhodným pre deti. Sebestačnosť obyvateľov ostrova ponúka turistom na výber z množstva domácich kvalitných potravín ako aj ručne vyrobených produktov, ktoré si zakúpte ako suvenír na zvečnenie svojej dovolenky. Aktivity, ktoré sú na výber na ostrove, si užijú ako dospelí tak aj ich ratolesti.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Filip Kuna

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa