Grécky ostrov Karpathos – pokojná a ničím nerušená dovolenka v lone prírody

2018-08-25 00:00:01 |   |    | 

Grécky ostrov Karpathos nie je poznačený masovým turizmom ako susedný Rhodos. Je síce druhým najväčším ostrovom Dodekánskeho súostrovia, ale cestovné kancelárie ho vo svojej ponuke až tak nepreferujú. Je to škoda, Karpathos návštevníkom rozhodne má čo ponúknuť.



 

Karpathos tvorí rozhranie medzi Egejským a Stredozemným morom a jeho rozloha je 332 km2. Pobrežie ostrova je príkre s mnohými útesmi a krásnymi piesočnatými zátokami. Karpathos má stredomorskú príjemne teplú klímu. Suchá prevládajú od apríla do októbra, inak tam vanú vetry meltémy ako na Kréte. Treba si na to dávať pozor, pretože vďaka nim sa na oboch ostrovoch stáva, že niekedy aj počas leta krátko prší, prípadne poriadne fúka. Vo vnútrozemí sú vrchy, ktoré niekedy pritiahnu zrážky aj na pobrežie.

Karpathos láka návštevníkov na nádhernú scenériu prekrásnej nedotknutej prírody s množstvom čarovných zákutí. Ostrov je jedinečný kvôli svojmu pokoju, teplému a priezračnému moru a najmä pekným piesočnatým a upravovaným plážam. K tým najkrajším patrí Pigadia, Lefkos a Apella, ktorá je pokladaná za jednu z najväčších ozdôb Stredomoria vôbec.

Na Karpathose aj napriek tomu chýbajú zábavné centrá a veľké hotelové komplexy. Ostrov je pokojnejší, jednoduchší a ubytovanie je možné skôr v zariadeniach rodinného typu. Ubytovanie si treba starostlivo vyberať a zvážiť všetky výhody a nevýhody. Veľmi veľa hotelov ponúka iba polpenziu a navyše sú niektoré z nich príliš vzdialené od pláže. Nie je ničím výnimočným, keď ich od mora delia aj 2 kilometre. Najznámejšími turistickými strediskami sú Arkassi, Mesochori, Lefko a Karpathos (nazývané aj Pigadia).

 

Čo počas dovolenky navštíviť ?

Ostrov je známy svojou úžasnou a nedotknutou prírodou a nenachádza sa tam veľa pamiatok kultúrneho dedičstva. Výnimkou je dedinka Olympos, ktorá predstavuje tradičný život miestnych obyvateľov. Turisti veľmi radi navštevujú aj najvyšší vrch Karpathosu Kali Limni, z ktorého je najmä pri západe slnka nádherný výhľad na ostrov.  Predstavuje ľahšiu turistiku.

Ak vás už Karpathos omrzí, navštívte aj neďaleké zelené ostrovy s nedotknutou panenskou prírodou - Saria a Kasos. Z hlavného mesta Karpathosu tam pravidelne jazdia výletné lode. Nenechajte si ujsť najmä nádherné jaskyne Sarie, kde môžu turisti plávať alebo šnorchlovať v prekrásnej lagúne.

Karpathos možno neponúka historické pamiatky ako napríklad susedné ostrovy Kréta a Rhodos, nájdete tu ale to, po čom mnohí z nás túžia v lete najviac - pokojnú a ničím nerušenú dovolenku. Z jeho návštevy rozhodne nebudete sklamaní.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa