Čas plánovať svoje leto snov: Kompletný manuál pre dovolenku na Tureckej riviére

2019-03-26 00:00:01 |   |    | 

Pojmom Turecká riviéra označujeme pás stredomorského pobrežia na juhu Turecka. V ostatných rokoch práve toto územie láka množstvo turistov, ktorí vyžadujú luxus ako v bavlnke a nechávajú sa radi hýčkať. Mnoho z nich sem jazdí iba kvôli drahým a vkusným 5-hviezdičkovým hotelom, ktorých je tu skutočne neúrekom a lemujú celý úzky pás pobrežia. Tie však nie sú jediným lákadlom riviéry.



 

Doprava

Na riviéru sa dostanete letecky, priame lety do Antalye sú prostredníctvom cestovných kancelárií možné z mnohých miest - Bratislavy, Košíc, Popradu aj Sliača. Let z Bratislavy trvá približne 2 hodiny a 30 minút. Vstup do krajiny je možný jedine s cestovným pasom, ktorý je platný ešte 6 mesiacov od  ukončenia pobytu. Slovenskí turisti už neplatia pri vstupe turistické víza, ktoré boli ešte pred pár rokmi povinné.

Doprava po samotnej riviére je zážitkom. Turci nepoznajú časový harmonogram a cestovné poriadky, autobusy nechodia na čas. Turisti si ich môžu zastaviť mávnutím, resp. stopovaním na ceste. Vodič vás zavezie, kam chcete. Väčšinou autobusy premávajú z Antalye do Manavgatu a z Manavgratu do Alanye. Suma za prepravu je konštantná po celej riviére – 2 € alebo 4 € v závislosti od vzdialenosti jednotlivých miest.

Celé pobrežie spája štvorprúdová široká cesta Ataturk Blvd s označením  D400. Ak nechcete tráviť čas zháňaním autobusov, máte možnosť požičať si auto alebo motocykel. Nesmiete však zabudnúť na to, že v krajine platí iba turecký vodičský preukaz.

 

Mena

Turecko nie je členom EÚ a eurozóny, má teda svoju vlastnú menu, tureckú líru. V obchodoch a v hoteloch sa však dá bez problémov platiť aj eurom alebo dolárom. Na každom kroku nájdete tiež zmenárne a bankomaty.

 

Podnebie a more

Podnebie na Tureckej riviére je príjemné teplé a stredomorské a klíma je perfektná na trávenie letnej dovolenky. Sezóna trvá od mája do októbra a teploty sa šplhajú aj na 40 stupňov Celzia. Noci sú tu tiež veľmi teplé, zriedkavo cez sezónu klesnú pod 25 stupňov. Dážď a búrky nie sú cez leto obvyklé, treba sa ale pripraviť na to, že tu stále vanie pomerne silný vietor.

More je na väčšine miest hlboké a veľmi zvlnené. Nie je preto vhodné pre neplavcov a malé deti. Okrem toho však vyniká čistotou a prekrásnym tyrkysovým sfarbením. V sezóne počas leta sa jeho teplota šplhá na veľmi príjemných 27 stupňov. Aj na jeseň je more krásne prehriate a dovolenkári si užijú naozaj príjemné kúpanie.

 

Obyvatelia a nákupy

Turci sú v prvom rade obchodníci, ktorí by neváhali predať aj vlastnú matku. Na to si treba dávať pozor. V snahe predať svoje výrobky vás dokážu aj potiahnuť za rukáv či tričko alebo za vami kričať, nech sa vrátite a kúpite u nich aspoň niečo. Ich spôsob predaja je veľmi živý a oni sami o sebe sú veľmi temperamentní a dotieraví, čo nie každému vyhovuje. Ak u nich nič nekúpite, riskujete nadávky alebo hundranie. Nákupy sa oplatia na bazároch, kde je veľmi veľa obchodov a možností výhodne nakúpiť aj značkové tričko za pár eur. Zbytočne nezháňajte doklady o zaplatení, alebo oceňovanie výrobkov, to tam neexistuje.

 

Náboženstvo a kultúrne špecifiká

Prevládajúcim náboženstvom v Turecku je islam. Všade nájdete pekné mešity, ktoré dotvárajú historický ráz jednotlivých obcí. Môžete sa do nich ako turisti pozrieť, musíte ale splniť dve podmienky - vyzuť si pred vstupom topánky a umyť si nohy a ženy si tiež musia prehodiť cez hlavu a plecia šál a zahaliť sa. Turci sa pravidelne v presne určené hodiny počas dňa modlia a z minaretov sa vtedy ozýva hlasné vzývanie Alaha a modlitby.

 

Jedlá

Niektoré typické turecké jedlá a nápoje musíte jednoducho ochutnať, stoja rozhodne za to. Keď vás domáci niečím ponúknu, nepohrdnite. Dajte si typický turecký čaj v poháriku znázorňujúcom postavu ženy a ochutnajte aj silnú tureckú kávu. Nepohrdnite ani tureckou pálenkou, je to ich miestny destilát, na ktorý sú právom hrdí. Ak sa chcete dobre najesť, vychutnajte si sladkú baklavu, kofte či ayran. Turci milujú aj baraninu, jahňacinu, kozie mlieko a syry. Nezabudnite si pochutnať aj na pravom tureckom kebabe, ktorý je nielen miestnou pochúťkou, ale celosvetovou. Ku všetkým pokrmom hojne pridávajú varenú a čerstvú zeleninu  a ryby.

 

Jazyk

S angličtinou a francúzštinou veľmi neuspejete nikde v Turecku. V hotelových rezortoch vyššej kvality ovláda personál aspoň pár základných slov a fráz, no bežní obyvatelia vo všeobecnosti hovoria len turecky a rusky, miestami nemecky, ale veľmi slabo. Ak teda chcete navštíviť túto krajinu, tak jedine s elektronickým tureckým slovníkom vo vašom mobile.

 

Pamiatky a zaujímavé miesta

Historická časť mesta Antalya je skutočne jedinečným miestom. Labyrintu uličiek dominuje historická Hadriánova brána a námestie, na ktorom sa môžete previezť na kočoch ťahaných koňmi. V mieste, kde sa mestské hradby pripájajú k útesu, sa nachádza veža Hidirlik Kulesi, ktorá má zachovalý štvorcový podstavec, na ktorom stojí kruhová veža. Kedysi bola majákom. 

Vodopády na rieke Manavgat v rovnomennom meste sú jedinečným prírodným úkazom. Od centra mesta sú vzdialené asi 4 km a nachádzajú sa v príjemnom parku, kde sa aj schladíte. Vstupné sú dve eurá na osobu. Hukot obrovských vodopádov je perfektným lákadlom, voda v rieke je veľmi čistá. Na terasách sú vybudované príjemné reštaurácie a menšie obchodíky.

Antické mestečko Side je výnimočným miestom, kde si prídu na svoje hlavne milovníci histórie. Antické ruiny starovekého divadla nie sú jediným lákadlom, nájdete tam aj Apollónov chrám a starobylý prístav, kde kotvia malé rybárske a pirátske lode. Mesto Side sa aj vďaka nim radí medzi najkrajšie miesta Tureckej riviéry. Poprechádzajte sa spletitými krivolakými uličkami v centre mesta, navštívte starobylú mešitu a pokochajte sa výhľadmi na okolie.

Alanya východne od Antalye patrí medzi najkrajšie kozmopolitné a typicky turecké mestá. Nájdete tu historický prístav, kde kotvia obrovské pirátske lode, Červenú vežu v prístave a tiež Byzantskú pevnosť týčiacu sa na brale nad mestom,  na ktorú sa dostanete pohodlnou novou lanovkou. Výhľady z lanovky a z veže stoja za to a potešia dušu každého cestovateľa. Ako na dlani sa Vám rozprestrie celá Alanya aj okolité hory.

 

Ďalšie výlety, ktoré sa organizujú z Tureckej riviéry

Prírodné vápencové kúpele Pamukkale sú skutočným turistickým lákadlom, kam agentúry organizujú jednodňové aj dvojdňové výlety. Treba však myslieť na to, že cesta do Pamukkale vedie hlboko do vnútrozemia a  trvá priemerne 4 až 5 hodín. Aj tak ju ale s radosťou absolvuje mnoho ľudí, Pamukkale sú nielen krásne, ale aj vhodné pre choroby pohybového ústrojenstva a kožné problémy.

Obľúbeným cieľom turistov je aj skalné mestečko zaradené do zoznamu UNESCO - Kappadokia. Jedinečnosť skál a domčekov a hotelov v bralách vás privedie do iného sveta a zaručene budete mať zážitok na celý život.

 

Pláže

Pre Turecko sú špecifické sú piesočnato-štrkové pláže. Väčšina z nich je v súkromnom vlastníctve majiteľov hotelov, ktoré sa ale často nachádzajú tesne za miestnou komunikáciou alebo rušnou diaľnicou. Na pláž sa od nich chodí cez podchod, preto si treba vopred zistiť, ako je to s prístupom na pláž. Ak nechcete počas svojej dovolenky dýchať exhaláty z dopravných prostriedkov, vyberajte si pláže vzdialené od pobrežnej komunikácie.

Jedinečnou plážou v celej riviére je Kleopatrina pláž v centre mesta Alanya. Je piesočnatá a more je tu príjemne tyrkysové, avšak hlboké a nezriedka veľmi zvlnené. Aj napriek obrovskému množstvu turistov je pláž čistá, vždy upravená a ponúka nádherný výhľad na okolité jaskyne a útesy. Navštíviť ju je skutočným zážitkom.

 

Čo špecifické ešte zažiť ?

Rozhodne treba navštíviť miestne trhy alias bazáre, na ktorých nájdete všetko, po čom vaše srdce piští. Nájdete tam značkové kabelky, tričká, oblečenie, sladké zákusky, rôzne druhy korenín, čajov, pochutín a tiež tradičné turecké výrobky. Zážitok s handlovaním a dohadovaním sa na cene jednoducho musíte zažiť. Zjednávajte a zjednávajte, až pokiaľ nezískate vami požadovanú cenu.

Jedinečným zážitkom je aj prevezenie sa na ťave. V každom mestečku nájdete prevádzača a dve či tri ťavy, ktoré vás odvezú, alebo sa s nimi môžete iba odfotiť. Prevezenie väčšinou na 5 minút stojí  desať eur, ceny sa samozrejme dajú zjednať.

Zažiť treba aj tzv. turecký večer, ktorý sa väčšinou uskutočňuje v hotelových rezortoch. Počas neho hosťom ponúkajú miestne výrobky, nápoje a jedlá. Sú spievané typické turecké piesne a personál je oblečený v tureckých krojoch. Turecký večer je skvelou príležitosťou na spoznanie tunajšej kultúry.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa