Európsky Karibik: Costa Smeralda je rajom aj v septembri

2018-09-12 12:00:00 |   |    | 

Kilometre pláží s bielym pieskom, všade krásna zeleň a množstvo voňavých kvetov. Presne takto si predstavujete ideálnu dovolenku v Karibiku. No viete o tom, že podobné miesto nájdete v Európe a takúto exotiku uvidíte aj bez toho, aby ste investovali do letenky stovky eur? Stačí sa vybrať na taliansku Costa Smeralda a razom budete obklopení takýmto rajom.



 

Jedno z najdrahších miest v Európe

Pobrežie Costa Smeralda sa nachádza v severnej časti Sardínie. Podľa turistov je najkrajším miestom v Taliansku. Nájdete tam vynikajúce služby, luxusné hotely a dvadsať kilometrov pláží s čistým morom a vynikajúcimi podnikmi v okolí. Nachádzajú sa tam prestížne golfové rezorty a v tejto oblasti vybudovali aj súkromný heliport a prístav pre veľké jachty. Túto lokalitu vyhľadávajú najmä manažéri a celebrity. Domy v oblasti Costa Smeralda patria k najdrahším v krajine a tie priamo pri mori často trhajú rekordy talianskeho realitného trhu. Napriek tomu si stále dokážete nájsť aj ubytovanie v prijateľnej cenovej kategórii. Ideálnou možnosťou je využiť bývanie v súkromí trochu ďalej od pobrežia, odkiaľ si budete denne robiť výlety vždy na inú pláž. Najlepším časom na dovolenku sú mesiace jún, september a október, pretože vtedy sú tam ceny prijateľnejšie. Počasie pritom dovolenkám pri mori stále praje, dnes sa teplota na Costa Emeralda vyšplhá až na 31 stupňov, voda má len o päť menej.

 

Najkrajšie pláže Costa Smeralda

Capriccioli – je to menšia pláž, ktorá sa nachádza v blízkosti mesta Porto Cervo. Veľké skaly ju rozdeľujú na dve časti. Voda je tam priezračná a má mierny vstup do mora. Obľúbená je najmä rodinami s deťmi. V jej blízkosti sa nachádza súbor malých ostrovov, ku ktorým sa dá dostať pomocou člna.

Liscia Ruja – jedna z najdlhších pláži Costa Smeralda. Nenachádza sa tam žiaden hotel a ideálna je tiež pre dlhšie prechádzky. Je tam nádherná piesková časť, ktorá je vhodná na kúpanie sa a opaľovanie.

Principe – táto pláž sa viackrát objavila v rebríčkoch najlepších a najkrajších miest na kúpanie na svete. Rozdelená je na dve hlavné časti a originálnu atmosféru jej dodávajú skaly z ružového granitu. Na morskom dne už nadobúdajú tieto kamene modrý odtieň, vďaka ktorému má voda nádherné sfarbenie ako v oblasti Karibiku.

Romazzino – časť pláže sa nachádza pri rovnomennom hoteli. Medzi dovolenkármi je obľúbená kvôli tomu, že nie je veľmi veterná, pretože ju chránia okolité skaly. Vďaka tomu tam nie sú veľké vlny a dobre sa tam pláva.

 

Porto Cervo

Najznámejším mestom tejto oblasti je Porto Cervo. Jeho najvýznamnejším bodom je malé námestie, ktoré nechal postaviť princ Karim Aga Khan. V súčasnosti sa tam nachádzajú známe reštaurácie, luxusné butiky a je obľúbeným miestom na zábavu. Od námestia sa postupne dostanete až do starého prístavu, kam môžete zájsť na príjemnú prechádzku. Porto Cervo sa teší veľkej obľube medzi prominentmi a v lete patrí medzi najnavštevovanejšie lokality Sardínie.

 

Nočný život

V tejto časti Talianska sa nachádzajú tri hotely, ktoré patria k najdrahším na svete. Špeciálna klientela si vyžaduje vysoký štandard služieb. Vďaka tomu sa v Costa Smeralda môžete tešiť na niekoľko špecialít, ktoré vám vyplnia voľnočasové aktivity. Dovolenkári milujú najmä nočný život. V tunajších kluboch vystupujú celosvetovo známi dídžeji a tanečné večierky sa vždy konajú až do bieleho rána. Keď sa cítite lepšie v podnikoch, kde je veľa domácich a majú komornejšiu atmosféru, zájdite trochu ďalej od pobrežia. Na diskotéke alebo pri živej hudbe sa zabavíte ešte lepšie ako v prestížnom klube.

 

Skala v tvare hríba, Arzachena

Na Costa Smeralda nájdete viacero historických a prírodných zaujímavostí. Nachádza sa tam niekoľko dobových hrobiek, ktoré majú podobu typických megalitických kamenných hrobov. Taktiež tam môžete vidieť pozostatky pôvodných chrámov. V celej oblasti je niekoľko zaujímavých zrúcanín, ktoré jej dodávajú osobité čaro. Veľmi zaujímavým úkazom je skala v tvare hríba, ktorá sa nachádza pri Arzachene. Tá vznikla vplyvom zvetrávania, ktoré jej dalo takýto netradičný tvar. V jej okolí našli množstvo cenných vykopávok.

 

Kostol Stella Maris

Costa Smeralda môže za mnohé vďačiť najmä princovi Karimovi Aga Khanovi. Ten sa do tejto časti Talianska na prvý pohľad zamiloval a spustil tam budovanie nových obydlí a verejných stavieb. Jednou z nich je kostol Stella Maris, ktorý síce patrí medzi mladšie budovy tohto typu, ale dizajnom skvele zapadá do koloritu pobrežia. Nie je veľmi dominantný a dokonale ladí s farbou mora v pozadí. Pre verejnosť je otvorený denne aj mimo omší. Môžete si tam pozrieť vzácne maľby a organ, ktorý pochádza zo 17. storočia.

 

Cesta od Arzachena do Cannigione

Napriek nádherným plážam tvoria časť pobrežia Costa Smeralda útesy. Práve tadiaľ prechádza vyhliadková cesta medzi mestom Arzachena a Cannigionou. Príroda v tejto časti je nádherná. Odvšadiaľ budete mať krásny výhľad na more a všade okolo vás budú rozmanité kamenisté útesy. Toto miesto je ideálne aj na krátku cyklotúru, počas ktorej si môžete urobiť viacero prestávok na fotografovanie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa