Chorvátsko v jeho najdivokejšej podobe: Na Kornati môžete dovolenkovať ako Robinson

2019-06-03 00:00:01 |   |    | 

Národný park Kornati leží v severnej Dalmácii a je dobre dostupné zo Zadaru a Šibeniku. Tvorí ho 89 zväčša neobývaných ostrovov rôznej veľkosti. Medzi najväčšie patrí Kornat, Žut, Piškera, Levrnaka, Lavsa a Sita, aj tie však majú len približne 1 km2. Bez lode preto toto čarovné miesto nespoznáte.



 

K výletu na tieto ostrovy sme sa dostali náhodou počas prechádzky v centre Zadaru. Hneď pri moste, ktorý spája mesto s centrom, nájdete viacero stánkov, ktoré ponúkajú výlety. Všetky lákajú úžasnými fotkami a všetky majú uvedenú rovnakú cenu. Alternatívou je tiež využiť spojenie z mestečka Biograd na Moru. Tam nájdete aj menšie plavidlá, no s o to osobnejším prístupom. Drobné upozornenie pre tých, čo sa do národného parku vydajú na vlastnú päsť – je potrebné zaplatiť vstupný poplatok a byť preškolený ohľadom trasy plavby.

My sme náš výlet mali absolvovať loďou Leut zo Zadaru. Usadili sme sa na hornej palube, aby sme mali výhľad na všetko, čo nás čaká a vydali sa na more. Slnko ešte len stúpalo na oblohu, mesto sa prebúdzalo, more bolo pokojné. Najskôr sme ešte dovideli na dno, lebo slnečné lúče morskú vodu krásne prežiarili. S postupujúcimi metrami sa tyrkys zmenil na tmavomodrú farbu a už sme nevideli ani rybičky. Už sa slnečné lúče leskli len na hladine. Zadar sa vzďaľoval a my sme sa približovali k Ugljanu, ktorý je známy  produkciou olivového oleja. Je to ostrov, ktorý sa nachádza priamo oproti mestu a je možné ho vidieť od Morského organu. Na ľavej strane sa mihol ešte malý ostrovček Ošljak alebo ako ho domáci nazývajú Lazaret, pretože tu počas morovej epidémie bola nemocnica.

Hneď po nástupe na loď nás ponúkli miestnym alkoholom a sladkosťou a počas celej plavby sa nám venovali tri sprievodkyne, ktoré spolu hovorili asi až desiatimi jazykmi! O bohatý výklad a množstvo nových informácií sme teda mali postarané. Prešli sme popod most, ktorý spája ostrov Ugljan s ostrovom Pašman, okolo ostrova Lavdara, až sme dorazili do národného parku. Cesta sem trvala zhruba 2 hodiny.

NP Kornati je vyprahnuté súostrovie. Ostrovy pokrývajú väčšinou kamene a zopár stromov. Na niektorých nájdete aj ľudské obydlia, no nie je tu voda ani elektrina. Chorváti nechcú, aby im turizmus zničil tento klenot. Navôkol je raj pre potápačov a biológov. Nájdete tu aj ruiny prvej nádrže na ryby z antiky, zvyšky rímskej vily, maják. Je sa čím pokochať.

Priam nadpozemské výtvory prírody ohromujú z každej strany. Očami sa snažíte zachytiť všetku tú krásu, neustále pobehujete po palube, aby vám nič neuniklo. Tu uvidíte na vlastné oči, čo more dokáže – rýdza čistota morskej vody, ktorá počas tisícročí dala novú podobu okolitým ostrovom a skalám. Z jednej strany Kornati obmýva otvorené more a práve tam vystupujú ostrovy z mora v podobe vysokých útesov s dutinami či jaskynkami. Niekedy je tu možné vidieť delfíny.

Perličkou je ostrovček Tanjurić, plochý ako tanierik, na ktorom sa každý rok organizuje koncert. Vylodia sa na ňom hudobníci, diváci zakotvia po obvode celého ostrova a počúvajú tóny nesúce sa národným parkom. Raz ročne dáva hudba celému parku neopakovateľnú atmosféru.

Súčasťou výletu býva aj kúpanie. Naša loď zastavila na ostrovčeku Lavdara s jedným obydlím a mólom. Pokrývajú ho olivy, kosodrevina a troška trávy. Ostrovček krížom prejdete asi za 10 minút. Je možné sa tu dokonca ubytovať a zažiť tzv. odmor (dovolenku) a la Robinson. Podľa webovej stránky majiteľa si môžete prenajať apartmán, ktorý je vybavený aj vodou aj elektrinou a dostanete aj loď, pokiaľ teda máte kapitánske skúšky. Ideálne miesto pre ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť od civilizácie a vystačia si s rybami a zeleninkou zo záhradky. Dokonalá stredomorská harmónia človeka s prírodou.

Z nás sa Robinsoni nestali, ale zato sme sa okúpali do sýtosti a pokochali nevídanou krásou. Na lodi nás čakal výdatný obed. Srdce nám šlo puknúť, keď náš Leut zatrúbil, aby sa všetci jeho pasažieri vrátili na palubu. Bol hriech opustiť tú panenskú krásu a pokoj. Na takomto mieste sa vám naozaj výdobytky modernej doby zdajú nepodstatné, pretože si uvedomíte, že k dokonalému pocitu šťastia stačí kúsok mora, niečo do úst a miesto, kde môžete skloniť hlavu. Ak vo vás sídli duša Robinsona, Kornati, Lavdara alebo aj odvrátená strana ostrova Pašman je to pravé miesto pre vás. Samotu, pokoj, súkromie a oddych si tu užijete na maximum.

Text: Miroslava Katonová / A-trips

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa