Obdivujte, snívajte a vyberajte: Toto sú najkrajšie pláže Európy 2019

2019-06-12 00:00:01 |   |    | 

Teploty stúpajú a väčšina z nás by už zrejme najradšej balila kufre. Ak sa ešte stále rozhodujete, kam sa toto leto vybrať, máme pre vás niekoľko tipov. Európska organizácia European Best Destinations totiž zverejnila výber tých najkrajších pláží na rok 2019. Určite je medzi nimi aj tá, ktorá splní práve vaše predstavy.



 

Pasjača, Chorvátsko

Najkrajšiu pláž Európy nájdete v srdci regiónu Konavlje, asi 15 minút autom od mestečka Cavtat a 30 od slávneho Dubrovníka. Jej príbeh je veľmi zaujímavý. V roku 1955 tu vybudovali tunel a zvyšné skaly použili na výstavbu ciest a časť z nich nechali na brehu. Tieto vlny v priebehu rokov premenili na štrk a potom na piesok. A tak vznikla Pasjača, najkrajšia európska pláž tohto rok.

Hidden Beach (15093910956).jpg

By Juraj Patekar - Hidden Beach, CC BY 2.0, Link

 

Nerja, Španielsko

Andalúzia nepochybne patrí k najkrajším oblastiam Európy. Spomeňme mestá ako Sevilla, Malaga, Ronda, Marbella či Granada a ich hrady, záhrady, ale aj prekrásne pláže. Hodinku autom od Malagy leží Nerja, obľúbená dovolenková destinácia s promenádou, širokými piesočnými plážami a zátokami. Ak sa chcete na túto nádhernú oblasť pozrieť z výšky, spravte si výlet na najvyššiu tunajšiu horu „El Cielo“. Jej názov „Obloha“ hovorí za všetko.

 

Nugal, Chorvátsko

Medzi najobľúbenejšie pláže Európy sa tento rok dostali aj dve nudistické. Nugal sa nachádza na obľúbenej Makarske a pred zrakmi zvedavcov je riadne skrytá. Ak tu chcete bronz na celom tele chytať aj vy, najskôr musíte absolvovať polhodinkovú túru skalami.

 

Porthminster, Anglicko

Ak ste nikdy nepremýšľali o Anglicku ako o letnej dovolenkovej destinácii, zrejme ste ešte nepočuli o Cornwalle. Ten leží na juhozápade ostrova a okrem iných prírodných krás ponúka aj stovky nádherných piesočných pláží. Najobľúbenejšou je tá v starom rybárskom prístave St Ives, ktorá turistov láka na blankytnú vodu a jemný piesok.

 

Ostrov sv. Mikuláša, Čierna Hora

Ostrov Sveti Nikola sa nachádza oproti krásnemu mestu Budva asi v polovici cesty medzi Tivatom a Dubrovníkom. Patrí k najmenším ostrovčekom v Európe, napriek tomu ale ponúka tie najkrajšie pláže a aj jeden špeciálny bonus navyše. Ak totiž budete mať šťastie, možno dokonca počas prechádzky do vnútrozemia uvidíte aj jeleňa.

 

Cala Sa Boadella, Španielsko

Barcelona patrí k obľúbeným destináciám aj vďaka lacným letenkám. Ak si budete chcieť spoznávanie mesta spríjemniť oddychom na jednej z najkrajších pláží Európy, budete sa musieť odviezť asi 75 kilometrov severovýchodne po pobreží. Tá cesta však za to rozhodne stojí, Cala Sa Boadella sa vám odmení teplým pieskom a krištáľovou vodou. Pláž je nudistická.

 

Akra Drastis, Korfu

Grécke ostrovy sú dokonalou dovolenkovou destináciou a najväčším problémom je len vybrať si ten správny. Možno vám pri rozhodovaní pomôže pohľad na Cape Drastis na severe Korfu. Tento ostrov je známy vďaka svojej divokej prírode a takou je aj táto pláž v zátoke pár kilometrov od krásneho mesta Sidari.

 

Saleccia, Korzika

Saleccia na severe ostrova patrí vďaka čistej vode a jemnému piesku k najkrajším plážam Korziky. Na rozdiel od ostatných je však ťažie dostupná, vďaka čomu ale svojich návštevníkov odmení väčším súkromím. Nachádza sa asi 15 kilometrov od dediny Casta, jazda po nespevnenej ceste je však skutočne adrenalínovým zážitkom.

 

Bestouan, Francúzsko

Francúzsky Cassis je ideálnou destináciou pre tých, čo snívajú o krásnych plážach, zátokách, prírode a slniečku. Nachádza sa na juhu krajiny v regióne Provence-Alpes Côte d'Azur, ktorý masy turistov ešte stále neobjavili. Cassis tak stále zostáva perlou  Francúzske riviéry, ktorú si môžete užiť v súkromí. Zrejme však nie nadlho.

 

Numana Alta, Taliansko

Krištáľovo čistá voda, vôňa pínií, skvelé jedlo v reštauráciách a lahodná zmrzlina – to všetko si dosýta užijete počas dovolenky v mestečku Numana v srdci národného parku Conero. Najmä pláž Numana Alta ocenia aj rodiny s deťmi – nachádzajú sa tam totiž viaceré ihriská a tichú pláž pred vetrom chránia okolité útesy.

 

Vlychos, Hydra

Malebný ostrov Hydra (alebo tiež Ydra) necelých 90 kilometrov od Atén je síce menej známy ako jeho ostatní grécki súrodenci, rozhodne sa ale nemá za čo hanbiť. Predovšetkým pláž Vlychos (asi pol hodinka chôdze od prístavu) je perlou, akú len tak nenájdete. Zaujímavé je, že piesok sem nechal naviezť anglický majiteľ tunajšieho baru.

 

Mamaia, Rumunsko

Do výberu najkrajších pláži Európy sa dostala aj jedna rumunská. Mamaia leží na polostrove neďaleko Constanty, najstaršie obývaného mesta v krajine s množstvom historických pamiatok. Tešiť sa môžete na zlatý piesok a osviežujúcu vodu Čierneho mora, ale tiež niekoľko barov a dobrých reštaurácií za skvelé ceny.

 

Bolonia beach, Španielsko

Playa de Bolonia je jendou z najkrajších pláží v Andalúzii aj v celej Európe. Nájdete ju na konci peknej prechádzky medzi bielymi piesočnými dunami pri meste Tarifa. Okrem leňošenia na slnku je tiež skvelým miestom na surfovanie a na svoje si prídu aj milovníci histórii, keďže sa pri pláži nachádzajú staroveké rímske ruiny.

 

Positano, Taliansko

Pobrežie Amalfi netreba cestovateľom veľmi predstavovať, veď nádhernejšiu scenériu by ste len ťažko hľadali. Jednou z dominánt tejto časti Talianska je mestečko Positano s úzkymi strmými uličkami a skvelými reštauráciami, barmi a zmrzlinárňami. To všetko dopĺňa jedna z najkrajších pláží starého kontinentu.

 

Cala Pregonda, Menorca

Baleárske ostrovy ponúkajú množstvo lákadiel, k tým najkrajším nepochybne patrí Cala Pregonda na Menorce. Od parkoviska ju delí ešte asi 30-minútová prechádzka, po nej vás však už čaká červenkastý piesok, blankytná voda a predovšetkým - ničím nerušený pokoj.

 

Bolata, Bulharsko

Aký by to bol výber najkrajších európskych pláží bez Bulharska? Tentoraz si jeho zostavovatelia vybrali tú s názvom Bolata, ktorá sa nachádza asi hodinu a pol od Varny. Jej tromfom je nielen jemný piesok a čistá voda, ale aj okolitá príroda, ktorá vytvára skutočne neobvyklú kulisu oddychu na pláži.

 

Cala del Pi, Španielsko

Costa Brava sa nedostatok návštevníkov skutočne nemôže sťažovať, malá pláž Cala del Pi asi 20 minút od Lloret de Mar je však stále skrytým pokladom. Obklopuje ju množstvo ďalších krásnych pláží, len tu však ešte stále nájdete vytúžené ticho a pokoj.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa