Gradac – ideálna chorvátska dovolenka pre rodiny s deťmi

2019-07-11 00:00:01 |   |    | 

Dovolenkový rezort a mestečko Gradac sa nachádza len 40 kilometrov od hraníc s Bosnou a Hercegovinou. Jeho výhodou je, že tam vládne pokojná atmosféra, pláže a more sú čisté s výbornými podmienkami na plávanie, takže ho kvôli tomu vyhľadávajú najmä rodiny s deťmi. Zároveň im ponúka možnosti na aktívnu dovolenku plnú športových zaujímavostí.



 

Gornja Vala

Mesto Gradac je súčasťou obľúbenej Makarskej riviéry. Popri ňom sa rozprestiera 5 kilometrov dlhá pláž Gornja Vala, ktorá je podľa hodnotení turistov najkrajšou v tejto časti Chorvátska. Zatiaľ čo Donja Vala má divokejšie vlny a je určená skôr pre skúsenejších plavcov a vyznávačov vodných športov, Gornja Vala je pokojnejšia, preto je vhodná aj pre dovolenku s menšími deťmi. Obklopená je borovicovými lesmi, ktoré jej dodávajú trošku tieňa. Pláž pozostáva z jemného štrku, na ktorom sa dobre prechádza a nie je nepríjemný ani pod bosými nohami. Priamo pri nej je niekoľko ihrísk, ktoré sú vhodné na rôzne športové aktivity. Deň pri mori tak bude zaujímavejší a pre vašich potomkov môžete vymyslieť rôzne dovolenkové súťaže.

 

Svätý Ilija

Okolie hotelových rezortov je veľmi pekné. Nachádzajú sa tam vinice, ale aj sady s olivovníkmi. Vďaka tomu sú domáci obyvatelia známi výrobou kvalitného olivového olej. Veľmi peknú scenériu dotvára aj blízka hora Svätý Ilija. Pri kúpaní v mori máte pred sebou nádherný výhľad, ktorý navyše sľubuje aj jeden zo zaujímavých výletov. Na vrchol tohto kopca vedie turistický chodník, ktorý zvládnu aj ľudia s priemernou kondíciou. Vybrať sa tam môžete spoločne s deťmi. Túra trvá v závislosti od vašich schopností od dvoch do troch hodín. Na jej konci dostanete odmenu v podobe najkrajšej vyhliadky na okolie.

 

Gradac

Známe chorvátske letovisko bolo osídlené za čias Rímskej ríše. Prvé písomné zmienky o tomto meste pochádzajú zo 17. storočia. V tých časoch patrilo medzi prosperujúce mestá, ktoré ťažili zo svojej výhodnej polohy pri mori. Potom však prišlo obdobie 2. svetovej vojny, ktoré znamenalo pre Gradac pohromu. Nepriateľské vojská po vpadnutí do mestečka založili požiar, pri ktorom zhoreli takmer všetky historické budovy. Niektoré z nich sa potom podarilo opraviť, ale už neponúkajú čaro pôvodnej atmosféry. V súčasnosti sa však môžete prejsť uličkami mesta, ktoré pripomínajú typickú južanskú atmosféru. Nad Gradacom sa nachádzajú pozostatky pôvodného hradu, z ktorých už dnes zostali iba opustené ruiny.

 

Výlety na Hvar a Korčulu

Jednou z výhod dovolenky v tejto časti Chorvátska je blízkosť ďalších zaujímavých miest. Pobrežie Gradacu sa nachádza neďaleko ostrovov Hvar a Korčula. Vďaka tomu sa tam môžete vybrať na jednodňové výlety, počas ktorých spoznáte ďalšie zaujímavé lokality. Na Hvare si môžete pozrieť napríklad pôvodnú španielsku pevnosť a historické divadlo, ktoré pochádza z prvej polovice 17. storočia. Nachádzajú sa tam tiež dve opátstva so zaujímavou kolekciou sakrálnych pamiatok. Na ostrove Korčula je to zase krásne historické centrum s budovami s červenými strechami a dominantná vstupná brána. Ostrov bol rodným miestom známeho moreplavca Marca Pola. Dom, v ktorom vyrastal, môžete v súčasnosti navštíviť a dozviete sa viac zaujímavostí o jeho živote. Pozrite si tiež predstavenie známeho lokálneho tanca, ktorý imituje šabľový súboj.

 

Spoznávanie Bosny a Hercegoviny

Ďalšou zaujímavou možnosťou na výlet je spoznávanie susednej krajiny Bosny a Hercegoviny. Pokiaľ patríte k duchovne založeným ľuďom, zájdite do Medžugoria, kde sa v minulosti na vrchu objavila Panna Mária. Toto posvätné miesto patrí k najvýznamnejším pútnickým lokalitám. Výstup na horu nie je jednoduchý, ale práve takéto prinášanie obety je z kresťanského hľadiska jedným z významných dôkazov viery. Ďalšou dôležitou zastávkou v tejto krajine je mesto Mostar, ktoré leží 80 kilometrov od Gradacu. Jeho najznámejšou atrakciou je Starý most, ktorý zničili počas Bosnianskej vojny a v roku 2004 ho zrenovovali ako znak mieru a pokoja.

 

Omiš

Len 70 kilometrov od tohto letoviska sa nachádza mesto Omiš, ktoré leží pri rieke Cetina. Tá je známa silným prúdom, ktorý pripravil ideálne podmienky pre raftovanie. Ak vám nie je tento šport blízky, môžete sa vybrať na potulky historickým centrom. To obklopujú vysoké kopce, ktoré ho chránia pred okolitým svetom. Na jednom z nich sa nachádza bývalá pevnosť, z ktorej je nádherný výhľad na celú zátoku. Za Omišom je zaujímavá lanová dráha, ktorá prechádza ponad rieku Cetina. Je dlhá 2 kilometre a patrí medzi obľúbené adrenalínové atrakcie v kraji.

 

Nudistický ostrov Jerolim

Dovolenku v Gradaci môžete spojiť s jednou netradičnou skúsenosťou. Chorvátsko je známe tým, že sa tam nachádza niekoľko nudistických pláží. Ostrov Jerolim, ktorý sídli v blízkosti Hvaru, je však v tomto smere ešte výnimočnejší. Rozlohou je menší, má z časti kamenisté pobrežie, čo chráni jeho obyvateľov pred davmi zvedavcov. Po príchode do prístavu sa totiž ocitáte vo svete nudistov, ktorí sa po celom jeho území pohybujú bez oblečenia a žijú v komunite s rovnakým voľným postojom k životu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa