Milujeme ostrovy, dovolenkujeme však inde: 10 najnavštevovanejších miest v Chorvátsku

2020-03-04 00:00:01 |   |    | 

Slováci sú 9. najčastejšími návštevníkmi Chorvátska. Do krajiny ich vlani prišlo vyše 464 tisíc a priemerne v krajine strávili 6,5 dňa. Toto je desať miest, kde ste slovenčinu mohli počuť najčastejšie.



 

10. Biograd na Moru

Neveľké mesto Biograd na Moru leží 30 kilometrov južne od Zadaru. Jeho centrum tvorí promenáda s reštauráciami a obchodíkmi, turisti sem však mieria skôr z iných dôvodov. Z Biogradu sa totiž trajektom plavia na neďaleký ostrov Pašman a výletné lode zase z tunajšieho prístavu vyrážajú do Národného parku Kornati. Turizmu prospelo aj otvorenie prvého zábavného parku v Chorvátsku FunPark Mirnovec. Ten sa nachádza neďaleko najobľúbenejšej tunajšej pláže Dražica. Je obklopená borovicovými lesmi a nájdete tu plnú vybavenosť. K dispozícii sú sprchy, šatne, toalety, vodné bicykle, vodné skútre, člny s padákom aj niekoľko kaviarní a reštaurácií. Pomalý vstup do mora je vhodný aj pre deti.

 

9. Tučepi

Letovisko Tučepi leží v širokej zátoke na Makarskej riviére asi 70 kilometrov južne od Splitu. Jeho pláže patria k najkrajším v oblasti, lebo priezračné more nádherne kontrastuje s belostnými vrchmi Biokova v pozadí. Obľúbenou plážou je Kamena s pieskovým povrchom a tieňom, ktorý vrhajú všadeprítomné pínie, alebo Kraljev Gaj, ktorá je ukrytá medzi skalami. Dostanete sa k nej len pešo, odmenou vám ale bude väčšie súkromie. Necelé tri kilometre od centra mestečka zas leží štrková pláž Nugal, ktorá býva zaraďovaná k najkrajším v celej krajine. Snáď aj preto, že ju zachovávajú v pôvodnej podobe, a tak tu nenájdete žiadne služby. Oficiálne je táto pláž nudistická, asi polovica ľudí však zostáva v plavkách.

 

8. Baška

Jedným z dvoch ostrovných zástupcov v desiatke najnavštevovanejších chorvátskych destinácií je Krk. Nachádza sa na severe krajiny len 600 kilometrov od Slovenska a s pevninou ho od roku 1980 spája most. Slováci obľubujú najmä letovisko Baška v širokom zálive na juhu ostrova. Hlavná takmer dvojkilometrová pláž Vela plaža je kamienková a vďaka čistote ju označili Modrou vlajkou. Rodiny s deťmi a menej zdatní plavci ocenia, že tam nájdete množstvo miest s plytkou vodou. Prenajať si môžete slnečníky a ležadlá, aktívnych dovolenkárov zas potešia kajaky či surfovacie dosky. Pri pláži je niekoľko barov a reštaurácií. Najmenším je určený zábavný park Funny Park Baška s rôznymi nafukovacími, športovými a zábavnými atrakciami.

 

7. Umag

Umag je známe letovisko na severozápade Istrie s množstvom hotelov, apartmánov, kempingov a rôznych atrakcií. Je to ideálna destinácia pre tých, ktorí majú radi aktívny oddych. Asi 3 kilometre od mesta sa vedľa seba nachádzajú dve známe pláže – Katoro a Polynesia. Obe sú kombináciou kamienkov, skál a piesku a obklopuje ich borovicový les. Na plážach sú sprchy, prezliekacie kabínky aj detské ihrisko. Občerstviť sa môžete v jednom z barov a reštaurácií, v ktorých pokračuje zábava aj po zotmení. Vďaka miernemu vstupu do mora sú pláže ideálne aj pre rodiny s deťmi a osoby s fyzickými problémami, tí ocenia aj pripravené madlá. Pláž Polynesia má oddelenú časť pre nudistov.

 

6. Makarska

Makarskú riviéru na úpätí pohoria Bikiovo preslávilo krištáľovo čisté more a pieskové a kamenisté pláže v tieni pínií. Za svoje pomenovanie vďačí mestečku Makarska, ktoré sa pýši historickým centrom s úzkymi dláždenými uličkami v stredomorskom štýl, ktorému dominuje baroková katedrála sv. Marka a benátska fontána, ktoré sú dôkazom bohatých dejín tejto oblasti. Turisti obľubujú aj promenádu s palmami, kde nájdete viaceré kaviarne a obchodíky, ale tiež prístav, kde kotvia výletné lode. Hlavnou plážou je Donja Luka, označená Modrou vlajkou a v okolí mestečka nájdete tiež niekoľko nudistických pláží.

 

5. Baška Voda

Okrem Tučepi a letoviska Makarska si Slováci na rovnomennej riviére mimoriadne obľúbili aj Bašku Vodu. Niekdajšie sídlo roľníkov, rybárov, obchodníkov a námorníkov sa vďaka domácim v ostatných rokoch premenilo na rušné turistické miesto so všetkým, čo k tomu patrí. A tak si tu okrem oddychu na čistých plážach lemovaných hustými borovicovými lesmi môžete dopriať aj rôzne športové aktivity, výlety do pohoria Biokovo či výnimočné gastronomické zážitky. Baška Voda si medzi Slovákmi spravila veľmi dobré meno, a tak tu v lete veľmi často počuť slovenčinu.

 

4. Zadar

Zadar sa nachádza približne v polovici chorvátskeho pobrežia. Vďaka blízkej polohe, ale aj ideálnej kombinácii nádherných pláží, bohatej histórie a metropolitnej zábavy je štvrtou najobľúbenejšou dovolenkovou voľbou Slovákov. Mesto bolo až do roku 1944 súčasťou Talianska a na jeho atmosfére to stále cítiť. Dominantou Zadaru je románska katedrála z 13. storočia a obrovský vodný organ, ktorý sa rozoznieva podľa pohybu vĺn. Neďaleko sa dá aj kúpať, najkrajšie pláže ale nájdete kúsok za centrom mesta. Miestna mládež obľubuje napríklad Borik. Na pláži si môžete vyskúšať niekoľko vodných športov (windsurfing, vodné lyžovanie, vodné bicykle), nájdete tu však aj vybavenie pre malé deti.

 

3. Vir

Tretie miesto v rebríčku najpopulárnejších destinácií môžeme považovať za prekvapenie. Až 118 tisíc Slovákov totiž minulý rok dovolenkovalo na menej známom ostrove Vir. Vďačiť za to môže zrejme najmä svojej polohe, nachádza sa totiž len 30 kilometrov od Zadaru a s pevninou ho spája most, takže netreba čakať na trajekt. Čo sa týka veľkosti, Vir sa rozkladá na ploche 22,38 kilometra a je až 20. najväčším ostrovom Chorvátska. Pobrežie meria vyše 31 kilometrov a nájdete tu kamienkové aj pieskové pláže. Okrem kúpania v krištáľovo čistej vode môžete na niektorých miestach vyskúšať aj peloidné bahno, ktoré sa používa pri liečbe reumatických ťažkostí.

 

2. Crikvenica

Crikvenica blízko Rijeky je jednou z najkrajších turistických destinácií kvarnerského pobrežia, najviac však ťaží najmä zo svojej polohy. So vzdialenosťou necelých 600 kilometrov od Bratislavy totiž patrí k najbližším chorvátskym letoviskám a je skvelou voľbou na víkendový pobyt pri mori. Minulý rok sem podľa údajov Chorvátskeho turistického združenia zamierilo 121 tisíc Slovákov. Crikvenica ponúka pohodovú atmosféru, skvelú gastronómiu a zábavu, predovšetkým ale láka na dlhé piesočné pláže. Najobľúbenejšou je mestská pláž, ktorá sa pýši Modrou vlajkou a viackrát bola označená na najlepšie udržiavanú pláž v Chorvátsku.

 

1. Vodice

Víťazom rebríčku o najobľúbenejšiu chorvátsku destináciu Slovákov za rok 2019 je mestečko Vodice. Letovisko sa nachádza v širokej zátoke a je známe pre svoju živosť a bohatú turistickú ponuku. Pláže sú tu udržiavané a čisté a priezračná voda je rajom pre šnorchlovanie. Pozvoľným vstupom do mora láka stredisko množstvo rodín s malými deťmi, ktoré potešia aj rôzne atrakcie na pláži či vláčik jazdiaci uličkami Vodíc. Ak vás zaujíma história, nevynechajte gotický Kostol svätého kríža zo začiatku 15. storočia, Kostol proroka Eliáša z roku 1298 či obrannú vežu Čorić z 1. polovice 15. storočia. Práve kombinácia oddychu, pamiatok a zábavy do Vodíc minulý rok prilákala 122 tisíc Slovákov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa