Koronakríza končí: 10 najbezpečnejších pláží v Európe na letnú dovolenku 2020

2020-05-28 00:00:00 |   |    | 

Koronavírus nás na dlhé týždne uväznil za múrmi bytov či domov, a tak viac než inokedy snívame o dovolenke, kde si užijeme čerstvý vzduch a slnko. Hrozba však stále úplne nepominula, a tak treba pri plánovaní stále zvažovať aj možné riziká. Európska organizácia European Best Destinations zostavila výber tých najbezpečnejších pláží, kde si môžete oddýchnuť bez obavy z Covidu-19.



 

Pri zostavovaní desiatky najbezpečnejších európskych pláží boli zohľadňované viaceré kritériá - predovšetkým ich veľkosť, a teda priestor pre každého návštevníka, nízky počet nakazených Covidom-19, ale aj možnosť prenajať si v blízkosti súkromnú vilu alebo apartmán. Okolité hotely zas musia byť menšej alebo strednej veľkosti a spĺňať aktuálne hygienické nariadenia, ako je zvýšené čistenie priestorov, dezinfekcia izieb po každom pobyte a rešpektovanie spoločenského odstupu. Vybrané destinácie tiež ležia v blízkosti nemocníc, ktoré neboli počas koronakrízy preplnené a ich kapacita je v pomere k obyvateľom vyššia než európsky priemer. A tak si už stačí len vybrať.

 

1. Preveza, Grécko

Grécko patrí ku krajinám, ktoré boli koronavírusom zasiahnuté najmenej. Navyše už boli vydané viaceré nariadenia, ktoré majú zabezpečiť bezpečnú dovolenku. Po každom pobyte musia byť v hotelovej izbe vymenené filtre v klimatizácii a odstup medzi slnečníkmi má byť minimálne štyri metre. Toto určite nebude problém dodržať na pláži Monolithi v Preveze, ktorá je najdlhšou  v Európe. Na dĺžku meria 22 kilometrov a jej šírka dosahuje v niektorých miestach až 80 metrov. Keď si to spočítame, jej návštevníci majú celkovo k dispozícii vyše 1,5 milióna štvorcových metrov, a tak nebude problém nájsť si bezpečný kútik pre seba.

Preveza je navyše šarmantné mesto bez veľkých rezortov, kde je ubytovanie zabezpečené najmä v súkromných vilkách, apartmánoch a rodinných hoteloch. Aj pri plnej obsadenosti preto vychádza na každého dovolenkára dostatok miesta na Monolithi či niektorej z ďalších pláží v okolí. V dostupnej vzdialenosti sú navyše až tri nemocnice a letisko Aktion je vzdialené iba desať minút.

Dovolenka v Preveze je tento rok navyše mimoriadne výhodná aj finančne. Ceny v hoteloch, reštauráciách a kaviarňach sú aj v bežnom režime priaznivé, toto leto však navyše budete mať lehátka k dispozícii bezplatne (a po každom ich vždy vyčistia). Grécko tiež znížilo daň na lety, vlaky, autobusy a viaceré ďalšie služby, aby do krajiny prišlo čo najviac turistov.

Hotely a obchody v Preveze budú otvorené od 1. júla. Nevyžaduje sa žiadna karanténa.

 

2. Comporta, Portugalsko

Ak hľadáte pláž, kde niekedy aj celé hodiny neuvidíte ľudskú tvár, vyberte sa na 20 kilometrov dlhú Comportu. Tá poskytuje také súkromie, že tu ešte nedávno trávila nedeľné rána jazdou na koni Madonna. Speváčka zrejme svoje rozhodnutie odísť z Portugalska domov do Británie oľutovala, lebo bola sama pozitívne testovaná na Covid-19. Alentejo pritom patrí k najmenej zasiahnutým regiónom v Európe a štatisticky eviduje až 600-násobne menej prípadov.

Portugalské pobrežie lemujú stovky nádherných pláží, ktoré sú ideálne pre rodinnú dovolenku. Výhodou Comporty je to, že leží len hodinku od Lisabonu a ani v júli či auguste nebýva preplnená. V blízkosti sú turistické apartmány, súkromné vilky a malé hotelíky a ich dočasní obyvatelia majú vždy dostatok priestoru pre slnečník či osušku. Portugalsko navyše zaviedlo známku kvality „Safe and Clean“ (teda bezpečný a čistý), ktorá garantuje, že ubytovacie zariadenie dodržiava bezpečnostné nariadenia.

Väčšina hotelov sa otvára už 15. júna, všetky ostatné potom 1. júla. Nevyžaduje sa žiadna karanténa.

 

3. Helský polostrov, Poľsko

Poľsko patrí spolu s Portugalskom a Gréckom k tým európskym prímorským krajinám, ktoré koronavírus zasiahol najmenej. Nemocnice neboli nikdy preplnené, veď napokon v prepočte na obyvateľa disponujú väčším množstvom lôžok ako napríklad Holandsko či Švajčiarsko. A to je údaj, ktorý by pri výbere vašej tohtoročnej dovolenky tiež mohol zavážiť.

Ak túžite po mori, zamierte na Helský polostrov asi 80 kilometrov od mesta Gdaňsk, ktoré patrí k najkrajším v Európe. Hoci jeho názov pripomína výraz pre peklo, v skutočnosti je rajom na Zemi. Úzky pás pokrytý pieskom meria 35 kilometrov a jeho šírka sa pohybuje v rozpätí 30 metrov až 3 kilometre. Návštevníkom preto ponúka skutočne obrovský priestor na oddych, ale aj aktívny odpočinok, napríklad zo sedla prenajatého bicykla.

Poľské hranice sa otvorila 13. júna bez karantény.

 

4. Pláž Porto Santo, Madeira

Ako už bolo povedané, Portugalsko patrí toto leto k najbezpečnejším destináciám. Niektoré regióny ako Azorské ostrovy, Alentejo a Algarve zostali v porovnaní so zvyškom Európy relatívne ušetrené nákazy. Ešte lepšie je na tom súostrovie Madeira, najmenej zasiahnutá časť krajiny, ktorá je ideálnou destináciou pre oddych v prírode. Najznámejším je síce rovnomenný ostrov, pozornosť si ale rozhodne zaslúži aj menší Porto Santo s 5.500 obyvateľmi.

Tunajšie pláže so zlatým pieskom sú preslávené po celom svete. Okrem toho, že sú ideálnym miestom na príjemné leňošenie, môžu prospieť aj vášmu zdraviu. Piesok má totiž terapeutické účinky. Porto Santo Spa strieda procedúry s morskou vodou a tie s horúcim pieskom, takže pri nich dokonale pookreje telo aj duša.

Madeira by mala prvých turistov privítať 1. júla.

 

5. Halikounas, Korfu

Grécko je z hľadiska koronavírusu považované za najbezpečnejšiu destináciu. V porovnaní s inými štátmi bolo nákazou zasiahnuté asi 50 krát menej a krajina je navyše dobrou voľbou aj vzhľadom na vzdialenosti na pláži, čistenie izieb, výmenu filtrov v klimatizáciách po každom pobyte, meranie teploty po prílete, dostupnosť rúšok a množstvo nemocničných postelí, ktorých vychádza na hlavu viac než v takom Írsku či Spojenom kráľovstve.

Vyberte sa napríklad na Korfu, jeden z najzelenších gréckych ostrovov s výnimočnou flórou a faunou. Asi po 40 minútach jazdy z letiska objavíte pláž Halikounas, ktorá patrí k tým najväčším a najkrajším. Okrem slnenia či kúpania tu môžete vyskúšať paraglajding a ponad úzky dlhý pás zlatého piesku preletieť.

Medzinárodné lety na Korfu odštartujú 1. júla, žiadna karanténa nie je potrebná.

 

6. Ghajn Tuffieha, Malta

Na Malte bolo zaevidovaných asi 55-násobne menej prípadov nakazenia ochorením Covid-19 než v iných európskych krajinách. Ostrov má tiež viac nemocničných lôžok na osobu než napríklad Fínsko, Írsko alebo Spojené kráľovstvo. Vzhľadom na tieto dve skutočnosti je jasné, že na Malte je dostatočná kapacita aj na prípadné liečenie cestovateľov.

Tých sem láka predovšetkým nádherná tyrkysová voda Stredozemného mora a objavovanie pokladov jednej z najkrajších destinácií v Európe. Ľahnite si na osušku na pláži v zátoke Riviera alebo na jednej z mnohých iných nádherných pláží Malty. Ak si chcete užiť čo najväčšie súkromie bez davov ľudí, zamierte na ostrovček Gozo. Ten je ideálny pre milovníkov prírody, turistiky aj potápania.

Ak sa hotely na Malte otvoria 1. júna, turistická sezóna by mala začať presne o mesiac neskôr, teda 1. júla.

 

7. Meia Praia, Portugalsko

Algarve patrí k najmenej postihnutých regiónom v Európe, keď štatistiky zaznamenali asi 40 krát menej prípadov než inde v Európe.  Lagos je na tom ešte lepšie a z tohto hľadiska patrí k najbezpečnejším mestám. Jeho plusom je aj veľmi pekné historické centrum s tradičnými obchodmi, modernými barmi a kaviarňami, rybím a ovocným trhom a niekoľkými nádhernými plážami.

Najdlhšou je Meia Praia (napriek tomu, že jej názov sa dá preložiť ako Stredná pláž). Meria asi 5 kilometrov a pokrýva ju zlatý piesok. Ani v letnej sezóne nie je ťažké nájsť si pár štvorcových metrov iba pre seba, takže dodržiavanie sociálnych vzdialeností bude bezproblémové. Ubytovanie v Lagose poskytuje mnoho víl so súkromným bazénom, turistické apartmány aj niekoľko hotelov strednej veľkosti.

Portugalsko je na turistov pripravené už teraz a turistická sezóna naplno začne 1. júla. Karanténa sa nevyžaduje.

 

8. Jurmala, Lotyšsko

Aj Lotyšsko patrí medzi krajiny, ktoré koronavírus relatívne ušetril. Nakazených bolo na počet obyvateľov asi 60 krát menej ľudí než v najzasiahnutejších európskych krajinách. Hoci sem toľko Slovákov za oddychom pri mori nejazdí, mohlo by sa to zmeniť. Okrem bezpečnosti totiž Lotyšsko láka napríklad na 33-kilometrovú pieskovú pláž Jurmala, ktorá je držiteľom označenia „EDEN“, čo znamená, že patrí medzi najlepšie európske destinácie s trvalo udržateľným turizmom.

Domáci ju poznajú aj vďaka kúpeľným procedúram a pobyt tu je obzvlášť dobrý pre ľudí s dýchacími problémami. Kombinácia mimoriadne slaného vzduchu s vôňou borovíc im mimoriadne prospieva. Ubytovať sa môžete v mnohých secesných vilkách, alternatívou sú hotely, ktoré ponúkajú aj spa, kúpeľné procedúry a masáže. Do Jurmaly sa dostanete z Rigy asi za necelú hodinku autom alebo vlakom.

Lotyšsko otvára 1. júla väčšinu hotelov a reštaurácií. Hostí dokonca môžu privítať aj masážne miestnosti, sauny a podujatia do 500 ľudí.

 

9. Nida, Litva

Podobne ako Lotyšsko je na tom aj susedná Litva. Koronavírus tu útočil 40 krát menej ako v európskych krajinách, kde na tom boli najhoršie a navyše tu majú až tretí najvyšší počet nemocničných lôžok na obyvateľa (lepšie ja na tom už len Nemecko a Rakúsko). Zariadenie neboli preplnené ani počas nedávnej krízy, a tak je viac než pravdepodobné, že by zvládli aj prípadných turistov.

Ak túžite po dokonalom relaxe v lone prírody, vyberte sa do Nidy (asi hodinu autom od Klaipėdy a 4 hodiny od metropoly Vilnius). Najjužnejšia dedina na polostrove Kurská kosa je najvyhľadávanejším letoviskom tejto oblasti. Vyše 100 kilometrov jemného piesku láka ročne 200 až 300 tisíc turistov. Okrem slnenia či plávania sa môžu venovať aj vodným športom alebo vyliezť na Parnidis, druhú najvyššiu pieskovú dunu v Európe.

Turistickú sezónu by mala Litva otvoriť 1. júla.

 

10. Binz, Nemecko

Kým Nemecko zasiahol koronavírus asi desaťkrát menej než najpostihnutejšie krajiny, oblasť Meklenbursko-Predpomoransko zaznamenala až 80-násobne menej prípadov. Predovšetkým ostrov Rujana (Rügen) je skvelou destináciou pre milovníkov prírody. K najznámejším rezortom patrí Binz, nesklame vás však ani Sellin či Göhren.

Rezervujte si letenku do Rostoku a odtiaľ zamierte na najväčší nemecký ostrov s najkrajšími a najdlhšími pieskovými plážami v krajine. Ak vás zaujíma história, nevynechajte Proru, ktorá padla do oka aj Hitlerovi. Ten prišiel s nápadom vytvoriť tam najväčší dovolenkový komplex na svete, ktorý však skončil fiaskom.

Nemecko otvorí svoje hranice od 15. júna, turistická sezóna s medzinárodnými letmi by mala začať 1. júla. Karanténa nebude potrebná.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa