Sardínia – dovolenka ako v luxusnej exotike

2021-06-24 10:01:00 |   |    | 

Nie nadarmo sa o Sardínii hovorí ako o európskom Karibiku. Hneď niekoľko častí pobrežia ponúka romantickú idylku s dlhými pieskovými plážami a nádhernou tyrkysovou vodou. Bonusom navyše je, že mnohé z nich sú na opustených miestach, kde si doprajete súkromie. Pridajte k tomu ešte výbornú gastronómiu, ktorá je od zvyšku Talianska v mnohom odlišná, a už dobre viete, že ste prišli dovolenkovať na to najlepšie miesto.



 

Najkrajšie pláže v Sardínii

Hlavným dôvodom prečo ísť na Sardíniu, sú pre mnohých cestovateľov pláže. Tých nájdete na ostrove neúrekom a každá z nich vás milo prekvapí krásnou prírodou v okolí. Cala Goloritze je tým najideálnejším miestom na letné plávanie. V tejto lokalite totiž prechádza aj studený prúd, takže voda nie je priveľmi horúca a ponúka príjemné osvieženie. Navyše je priezračne čistá, čo vytvára ideálne podmienky na potápanie. K Porto Instana sa dostanete autobusom z Olbie. Práve tú často porovnávajú s karibskými plážami. Spiaggia Del Principe láka na rozmanitý terén, ktorý vytvára jemný piesok v kombinácii s krásnymi skalnými útvarmi. Pláž je súčasťou Costa Smeralda, ktoré patrí k najluxusnejším a najnavštevovanejším miestam na Sardínii. La Pelosa je zase označovaná za najkrajšiu pláž v Taliansku, pretože ponúka krásny pohľad na dobovú vežu zo 16. storočia, ktorá sa nachádza na blízkom ostrove.

 

Alghero

Pre Slovákov je najznámejšie mesto Alghero, kam donedávna smerovali priame lety z Bratislavy. Vďaka tomu toto nádherné miesto navštívilo mnoho našincov. Známe je svojim historickým centrom, ktorému dominuje kostol zo 14. storočia. Úzke uličky starého mesta sa dnes stali domovom butikov a obchodov s ručne robeným tovarom. Z Alghera sa dostanete jednoducho aj k Neptúnovej jaskyni. Práve tá často býva hlavným dôvodom, prečo sa ľudia vyberú na výlet práve do týchto končín. Domáci ponúkajú vyhliadkovú plavbu loďou, ktorá vás zavedie priamo ku vstupu do jaskyne, alebo sa zvezte k pobrežiu a potom prejdite po nádherných schodoch vytesaných priamo v útese až k samotnému vchodu. Počas prechádzky sa môžete tešiť na tie najkrajšie výhľady na pobrežie a more.

 

Cagliari

Hlavným mestom ostrova je Cagliari a jeho bastión San Remy. Pri ňom sa stretáva pravidelne najviac ľudí, pretože majú skvelý výhľad na pobrežie. Budovu pôvodne postavili na stráženie hradu a jeho okolia. Odtiaľ sa jednoducho dostanete na Piazza della Costituzione, okolo ktorého sú sústredené historické domy. Uličky Cagliara sa môžu pochváliť viacerými zachovanými stavbami, čo ho posúva na jedno z najcennejším miest v Taliansku. Blízko centra je mestská pláž, na ktorú sa chodia zabávať najmä domáci. V jej okolí sa nachádzajú detské ihriská, ale aj miesta pre dospelých, kde si môžu zašportovať.

 

Nuraghe Su Nuraxi

Na ostrove nájdete pozostatky niekoľkých zabudnutých dobových stavieb, ktoré skúmajú archeológovia. Jednou z najvyhľadávanejších oblastí je Nuraghe Su Nuaraxi. Na Sardínii totiž v minulosti rozmiestnili stovky veží, z ktorých mali strážiť celé okolie. Z viacerých z nich už zostali ruiny, ktoré sa dnes stali vyhľadávanou atrakciou. Na tomto mieste sa nachádzajú aj zachovanejšie budovy. Do jednej z veží môžete vstúpiť a vyjsť si na vyhliadkovú plošinu. Súčasťou areálu je aj múzeum, ktoré ukazuje, ako sa tam žilo v minulosti.

 

Castelsardo

Ak máte na Taliansku radi pobrežia s farebnými domčekmi, v tom prípade si vyberte dovolenku v Castelsardo. Tam ich nájdete rozmiestnené na kopci, ktorý ponúka dobrú strategickú pozíciu a výhľad na blížiacich sa nepriateľov. V centre sa nachádza krásny kostol a nad ním hrdo tróni hrad, ktorý si môžete pozrieť počas prehliadky. Nájdete tam tiež múzeum a veľa kvalitných reštaurácií s domácou sardínskou stravou. Nie nadarmo je v súčasnosti Castelsardo známe najmä ako rybárska dedinka!

 

Tharros

Najviac pozornosti milovníkov histórie priťahuje pobrežie s pozostatkami budov s názvom Tharros. Na tomto mieste sa stretli hneď tri rôzne kultúry, ktoré ovplyvňovali dejiny. Uvidíte tam napríklad výrazné stĺpy, ktoré boli súčasťou pôvodných rímskych kúpeľov. Unavení vojaci a obyvatelia sa tam chodili liečiť a oddychovať. Neskôr k nim na znak vďaky postavili aj chrám. Archeologické nálezisko je umiestnené priamo pri mori a umožňuje tak ďalšie krásne výhľady.

 

Čo dobrého by ste mali ochutnať na Sardínii?

Jedným z najznámejších jedál je fregola. Pripravuje sa zo semolínovej múky a z cesta sa tvarujú malé guľôčky. Tie sa často varia v šafranovom vývare a k tomu sa servírujú morské plody. Zuppa gallurese je podľa domácich obyvateľov ich obdobou lasagní. Robí sa z rôznych druhov chleba, ktoré sa vrstvia na seba a prekladajú syrom a vývarom. V miestnej kuchyni nesmie chýbať aspoň kúsok jahňaciny. Tradične ju pripravujú napríklad s artičokami. Ponúknu vám tiež skvelé šaláty s grilovanou chobotnicou alebo homárom. Dezert seadas sa pripravuje z praženého cesta, ktoré plnia syrom ochuteným citrónom, medom a pomarančovým kvetom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa