Lastovo - menej známy, no predsa čarovný ostrov v Chorvátsku

2021-06-30 12:01:00 |   |    | 

Ani jedna z turistických destinácií sa u dovolenkárov dlhé roky neteší tak veľkej obľube ako Chorvátsko. Niektorí Slováci sa stále vracajú na rovnaké miesta, iní chcú vždy spoznávať nové lokality. Pre nich máme jeden zaujímavý tip. Príďte si tento rok oddýchnuť na ostrov Lastovo, ktorý sa nachádza blízko Korčule.



 

Ďaleko od davov turistov a s pár domácimi obyvateľmi

Lastovo sa medzi dovolenkármi preslávilo tým, že je ďalej od ostatných top chorvátskych destinácií. Vďaka tomu sa môžete spoľahnúť na to, že si tam dobre oddýchnete a užijete si príjemnú domácku atmosféru. Z toho dôvodu nie je ostrov vhodný pre tých cestovateľov, ktorí sa chcú zabávať a hľadajú skôr party miesta. Takýchto pokojných a napriek tomu aj turisticky atraktívnych lokalít už nie je na svete veľa. Lastovu sa podarilo udržať tento status vďaka horšej dostupnosti. Na rozdiel od iných navštevovaných ostrovov je ďaleko od pevniny. Najjednoduchšie sa tam dostanete priamym trajektom zo Splitu, alebo s prestupom cez ostrovy Brač či Korčula. Lastovo je len riedko obývané. Nachádzajú sa tam najmä prírodné oblasti a domy sú sústredené do niekoľkých malých dedín. Väčšinu z nich navyše vlastnia obyvatelia, ktorí tam chodia iba na výlety či letné dovolenky.

 

Vitajte v národnom parku

Menší počet turistov priniesol aj ďalšiu výhodu. Vďaka tomu sa podarilo na Lastove uchovať veľkú časť pôvodnej prírody. Väčšina obydlí je sústredená popri pobreží, kde nájdete aj možnosti na bývanie v súkromí či v penziónoch. Až sedemdesiat percent povrchu tvoria lesy. Vďaka takejto unikátnosti Lastovo v roku 2006 zapísali medzi chránené národné parky. Odvtedy je tunajšia príroda prísne chránená a napriek stále rastúcej popularite sa už nemôže stať, že by musela ustúpiť plánom developerov. Kvôli tomu ostrov vyhľadávajú tiež ľudia, ktorí sa zaujímajú o botaniku a chcú na vlastné oči vidieť niektoré vzácne kvety a iné rastliny. Súčasťou parku sú tiež okolité ostrovčeky, ktoré sú zväčša neobývané.

 

Komíny, ktoré sa vysmievajú susedom

Hlavným mestom ostrova je rovnomenné Lastovo. Postavené bolo na jednom z kopcov a vďaka tomu ponúka nádherné výhľady na celé okolie. Jeho najkrajšou časťou je historické centrum, v ktorom prevažujú domy z 15. a 16. storočia. Obydlia tam ešte aj v súčasnosti stavajú podľa jednej zaujímavej tradície. Každý dom má vlastný výrazný komín. Na jeho vrchu je klobúčik, ktorý je ozdobený nejakým obrázkom alebo soškou. Niekedy na nich uvidíte zviera, inokedy zobrazujú iba rohy a najvtipnejšia je malá busta s podobizňou suseda, ktorá je vždy otočená smerom k jeho domu. Podľa vysvetlenia domácich sa takýmto spôsobom jeden druhému vysmievali. No nikdy to vraj nemyslia v zlom. Len sa radi medzi sebou doťahujú a takto zabávajú celé okolie. Berú to ako zvyk a napriek tomu sú skvelými priateľmi.

 

Zaklopatica a iné krásne kúsky pobrežia

Jednou z veľkých výhod Lastova je, že nie je rozlohou veľmi veľký. Vďaka tomu ho dokážete preskúmať počas jednej dovolenky. Z jedného konca na druhý je to menej ako dvadsať kilometrov. Nech sa chcete dostať kamkoľvek, všade to bude blízko. Takto môžete navštíviť aj všetky zaujímavé zátoky a pláže, ktoré sa tam nachádzajú. Najznámejšia je Zaklopatica, ktorá kombinuje krásne pohorie a veľké vily. Táto oblasť je vyhľadávaná aj medzi ornitológmi. Žije tam totiž ojedinelý vták kaukal a Lastovo je jedným z pár miest na svete, kde ho uvidíte na vlastné oči. Nájdete tu skvelé podmienky pre vodné aktivity a počas pekných slnečných dní dovidíte až na susednú Korčulu. Rovnako krásne je pobrežie Lučica, kde sa môžete ubytovať aj v súkromí. Pasadur je zase susedný malý ostrov, na ktorý sa dostanete po kamennom moste.

 

V minulosti úroda zásobovala kráľov

I keď tak Lastovo možno na prvý pohľad nevyzerá, v skutočnosti je to veľmi plodný región. V minulosti sa tam darilo najmä pestovaniu olivovníkov a produkcii oleja z ich plodov. Taktiež majú výborné podmienky pre vinič. Ten rastie tesne v blízkostí kopcov, takže má jedinečnú chuť. Domáci sa špecializujú aj na pestovanie rôznych druhov byliniek. Až po dobu deviatich storočí putovala bohatá úroda priamo na stoly európskej monarchie. Teraz si už na ich dobrotách môžu pochutnať aj turisti. Vyskúšajte tiež typické lastovské chuťovky ako prkle, skalice alebo peka.

 

Ostrov plný možností na zaujímavé aktivity

Na Lastove síce nenájdete veľa historických pamiatok, ale môžete sa tešiť na pestrú paletu možností na rôzne športové aktivity. Ak ste fanúšikmi cyklistiky a milujete spoznávať nové destinácie práve týmto spôsobom, tento chorvátsky ostrov je na to ideálny. Hlavné trasy prejdete pohodlne aj za jeden deň. Potom sa už vráťte k moru a tam si užite potápanie, plávanie alebo kajakovanie. Počas pekných dní si vyberte niektorú z turistických trás a z vrcholkov tunajších kopcov si pozrite aj všetky susedné ostrovy. Pre turistov ponúkajú niekoľko lokalít ideálnych na nordic walking alebo rýchlu chôdzu. Jednotlivé dedinky alebo prírodné atrakcie sú prepojené jednoduchými cestičkami, na ktorých sa istotne nestratíte a môžete obdivovať krásnu prírodu okolo seba. Na Lastove pravidelne organizujú aj rôzne športové kempy a pokiaľ si chce dopriať ešte viac súkromia, vyberte sa na plavbu na niektorý z okolitých opustených ostrovov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa