Tinos – čarovný grécky ostrov, ktorý čaká na objavenie

2021-07-23 08:01:00 |   |    | 

Dovolenkovať stále na tom istom gréckom ostrove nemusí byť až natoľko zábavné. Preto skúste nájsť aj doteraz turistami neobjavené lokality, ktoré si zachovali v dnešnej dobe tak cenenú autentickosť. Tinos sa nachádza blízko Mykonosu a s počtom 8000 obyvateľov patrí k menším ostrovom v Egejskom mori.



 

Ktoré pláže sú najkrajšie?

Na Tinose nie je žiadne letisko, preto sa tam dostanete iba loďou. Najviac pravidelných liniek jazdí z mesta Pireus alebo tiež z blízkych ostrovov Mykonos, Andros a Syros. Dovolenkári sem často prichádzajú len na jednodňové výlety, počas ktorých si zaplávajú v mori a oddýchnu na krásnom pobreží. Najviac hotelových rezortov je sústredených na Agios Ioannis Porto. Vždy tam relaxuje najväčší počet turistov a kvôli tomu majú aj najlepšie doplnkové služby. Agios Sostis je síce mimo rezortov a dediniek, ale napriek tomu si tam môžete prenajať lehátko a slnečník, alebo si kúpite občerstvenie. Agios Markos Kionia sa zas vyznačuje priezračne čistou vodou, takže je ideálna na kúpanie i potápanie. Veľkou výhodou je, že sa v tejto časti nachádza najmä piesočné pobrežie. Pláž Agios Fokas vyhľadávajú aj domáci obyvatelia, pretože sa rozprestiera v blízkosti mesta Chora a obzvlášť populárna je počas horúcich letných dní, keď sa tam chodia osviežiť po práci.

 

Miesto zjavenia Panny Márie

Zatiaľ čo turisti Tinos veľmi nepoznajú, pre domácich má veľmi veľký význam. Na ostrove sa totiž údajne kedysi zjavila Panna Mária a neskôr tu našli aj nádhernú ikonu s jej podobizňou. Presne na tom istom mieste preto postavili základy kostola. Panagia Evangelistria na prvý pohľad vôbec nevyzerá ako chrám. V exteriéri sa podobá skôr na šľachtické sídlo, nad ktorým sa vyníma jednoduchá vežička. Dokonca na jedných schodoch majú rozprestretý červený koberec, ktorý ešte viac mýli dovolenkárov, hľadajúcich tento svätostánok. Podľa tradície by mali Gréci zájsť aspoň raz za rok na Tinos a podniknúť tak malú púť na potvrdenie svojej viery.

 

Stovky kostolov

Tinos pomedzi ostatné ostrovy vyniká aj vďaka jednej kuriozite. Kvôli spomínanému zjaveniu Panny Márie tam žilo veľa pobožných ľudí. Navyše aj pútnici chceli nejakým spôsobom vzdať úctu Ježišovej matke a často zanechali peniaze do zbierky na nový kostol. Vďaka tomu je dnes jeho plocha posiata množstvom svätostánkov. Niektoré zdroje uvádzajú, že ich na Tinose uvidíte 700, iné hovoria dokonca až o tisícke chrámov. Tie sú rôznej veľkosti, často sú to len menšie kaplnky. Z niektorých z nich už navyše zostali len ruiny. Kostoly nie sú jedinou výnimočnosťou ostrova. Okrem toho tam uvidíte až 80 typických veterných mlynov, ktoré taktiež dotvárajú krásny kolorit tejto krajiny.

 

Holubie domy

Keď obyvatelia Tinosu niečo robia, tak vo veľkom. Preto tam okrem veľkého množstvo kostolov a mlynov nájdete aj zaujímavé holubie domy. Aj ich počet sa ráta na desiatky. Vynímajú sa tým, že majú podobu mini pevností. Podľa tradícií v spodnej časti uskladňovali náradie určené najmä na roľnícke a záhradkárske práce. Vrchné poschodie už patrilo vtákom. Na chov holubov naučili Tinosanov Benátčania. Tí ich oboznámili s množstvom výhod od posielania pošty až po chutné a zdravé mäso, ktoré mohli získať chovatelia. Každý z domčekov je zdobený nejakým zaujímavým vzorom. Veľa inšpirácií našli aj v cyperskej kultúre. Údajne tieto maľby priťahujú pozornosť holubov a vďaka tomu dokážu jednoduchšie nájsť cestu domov.

 

Starodávny Tinos

Ostrov sa vyznačuje aj zaujímavou architektúrou. Väčšina domov je malá, majú typickú bielu fasádu s modrými prvkami. No popri týchto obydliach nájdete podstatne staršie kamenné budovy. Tie sú fantastickou ukážkou pôvodného spôsobu stavania domov a vyzerajú ako malý skanzen rozptýlený po celom Tinose. Viaceré stavby sú už opustené a majú o to pútavejšiu atmosféru. Zájdite tiež na výlet k Poseidonovej svätyni. V minulosti ju využívali ako nemocnicu, kam sa ľudia chodili modliť, vzdávať obetu a prosiť o zdravie. Taktiež sa tam nachádzajú pozostatky amfiteátru, ktorý je inšpirovaný morskými nymfami.

 

Múzeá na Tinose

Hneď v niekoľkých roztomilých domčekoch postavených v gréckom štýle môžete navštíviť zaujímavé múzeá. Na Tinose sa narodil jeden z najvýznamnejších gréckych sochárov Yannoulis Chalepas. V jeho rodnom dome dnes sídli múzeum, v ktorom uvidíte niekoľko jeho prác z mramoru a tiež informácie z jeho života. No na ostrove sa narodilo alebo tam pôsobilo oveľa viac zaujímavých umelcov. V jednom z múzeí si preto môžete pozrieť ich práce a tiež sa dozviete viac o ich inšpiráciách. Nechýba ani archeologické múzeum, ďalšia galéria s aktuálnymi dielami a tiež múzeum ikon s obrazmi rôznych svätcov.

 

Exobourgo

Jedným z najvyšších vrchov na Tinose je Exobourgo. I keď z diaľky pôsobí majestátne, z miernejšej strany na neho vystúpite aj s viacerými fotozastávkami do jednej hodiny. V minulosti sa tam nachádzalo tunajšie centrum Benátskej republiky. Dnes tu už uvidíte len ruiny pôvodnej pevnosti a obydlí, ktoré boli jej súčasťou. Odmenou za váš výkon bude jeden z najkrajších výhľadov až na susedné ostrovy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa