Grécko za pár eur: Toto sú najlacnejšie ostrovy

2021-07-13 00:00:00 |   |    | 

Pobyt v Grécku si môžete prispôsobiť presne svojim finančným možnostiam. Luxusnejšie lokality ako Mykonos ponúkajú exkluzívne služby, za ktoré si priplatíte. Kréta má výborné podniky a hotely s prijateľnými cenami. No ak chcete ušetriť, letnú dovolenku si naplánujte na niektorom z najlacnejších ostrov.



 

Iraklia

Medzi najlacnejšie grécke destinácie patria najmä menšie ostrovy. Tie nemajú letiská, dostanete sa tam iba loďami a frekvencia spojov nie je tak vysoká. Kvôli tomu sa turisti zaujímajú skôr o stálice ako Rodos, kde majú aj viac možností na využitie voľného času. Lokality ako napríklad Iraklia sú však ideálne pre dovolenkárov, ktorí si radi vychutnávajú autentickú atmosféru. Tomuto ostrovu dominuje najmä divoká príroda, ktorá je veľkým lákadlom pre milovníkov turistiky. Taktiež sa tam nachádza niekoľko jaskýň, ktoré môžete navštíviť priamo pri pobreží. Pláže sú zväčša voľne prístupné a všade v okolí sa nachádza priezračne čistá voda, ideálna na plávanie a potápanie.

 

Kythéra

Na menších ostrovoch ušetríte aj z toho dôvodu, že väčšinu výletov zvládnete na vlastnú päsť. Nemusíte platiť tour operátorov a uvidíte presne tie miesta, ktoré sa vám budú najviac páčiť. Takouto destináciou je Kytéra, ktorej dejiny výrazne ovplyvnila Benátska republika rozprestierajúca sa v minulosti aj na gréckych ostrovoch. Konkrétne na Kythére poznačila miestnu architektúru a jednotlivé budovy tak ponúkajú skvelú zmes talianskej a gréckej kultúry. Na ostrove sa nachádza niekoľko malých a z časti už aj opustených dediniek. Prechádzka ich uličkami patrí medzi tie najzaujímavejšie zážitky. V niektorých mestečkách majú domáce taverny s vynikajúcim jedlom a obchody s ručne robenými suvenírmi.

 

Tinos

Hitom medzi lacnými destináciami je Tinos, na ktorý sa tiež dostanete iba lodnou dopravou. Žije tam len 8000 obyvateľov, ktorí bývajú najmä blízko pobrežia. Keďže ubytovanie si väčšinou zoženiete len v súkromí alebo malých hoteloch, tak je jeho cena výrazne nižšia ako na iných ostrovoch. Medzi najväčšie zaujímavosti patrí, že sa tam v minulosti zjavila Panna Mária, preto na Tinos chodieva veľa gréckych pútnikov. Postavili na ňom tiež niekoľko stoviek kostolov. Ďalšími netradičnými stavbami sú holubie domy, ktoré z časti slúžili na chov týchto vtákov a taktiež na odkladanie náradia. Väčšina ostrova je zalesnená a vďaka tomu tam máte aj skvelé podmienky na turistiku.

 

Kos

Niekto chce ušetriť, ale zároveň si potrpí na komforte a radšej vyhľadáva all inclusive rezorty. V tom prípade si pozrite ponuky na ostrove Kos. Turizmus tam utrpel kvôli náporu utečencov a taktiež zemetraseniu. Keď sa už situácia upokojila, dovolenkárov lákali podstatne ťažšie. Kvôli tomu výrazne znížili ceny pobytov, čo poteší najmä cestovateľov. V hlavnom meste sa nachádza bývalý amfiteáter, veľké trhovisko, vynikajúce taverny a strom, pri ktorom údajne v minulosti prednášal Hippokrates. S týmto gréckym lekárom sa spája aj najvýznamnejšia pamiatka v podobe Asklépionu. Toto miesto kedysi slúžilo ako nemocnica. Dnes sa tam už nachádzajú len pozostatky výnimočného komplexu, ktoré však majú úžasnú atmosféru.

 

Serifos

Pláže na Serifose sa môžu pre niekoho javiť ako problém a kvôli tomu je tento ostrov trochu v úzadí záujmu. V skutočnosti práve vďaka nim objavíte tú pravú romantiku. Tunajšie pobrežie je totiž najmä skalnaté. Kvôli tomu sú pláže väčšinou malé a nenachádzajú sa tam žiadne rezorty. Práve v tom sa však ukrýva to pravé čaro, pretože si na nich užijete viac súkromia. Z historického hľadiska je najzaujímavejšou časťou prístav, kde sa nachádza kaplnka pre námorníkov a pekné historické centrum. Zaujímavou atrakciou je tiež kláštor Taxiarches.

 

Naxos

Ak si chcete vychutnať Naxos za dobré ceny, mali by ste sa poponáhľať. Jeho popularita postupne rastie a veľkou výhodou je, že sa nachádza blízko Santorini a Mykonosu. Kvôli tomu ho už majú v hľadáčiku aj dovolenkári s vysokými nárokmi. Naxos sa môže pochváliť krásnou prírodou a piesočnými plážami. Počas výletov si pozrite niektorý z bývalých kláštorov alebo Portratu, veľkú bránu v nedokončenom kláštore. Z prírodných zaujímavostí je to jaskyňa Zas a vodopád Routsouna. Alebo si len prenajmite auto, túlajte sa po ostrove a spoznávajte jeho najkrajšie miesta.

 

Skopelos

Milovníci muzikálu Mamma Mia by mali spozornieť. Skopelos zažil najväčší nápor turistov práve po premiére tohto filmu. Teraz tam už ceny služieb klesli, čo je opäť výhodou pre dovolenkárov, ktorí hľadajú lacné destinácie. Na ostrove nájdete niekoľko miest, na ktorých sa nakrúcal muzikál s hudbou skupiny ABBA. No najznámejší je kostolík na vysokej skale pri pobreží, z ktorého budete mať nádherný výhľad na okolie. Hlavné mesto Hóra je známe vďaka pekným historickým uličkám. Taktiež sa tam nachádza jeden z najvýznamnejších kostolov na ostrove.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa