Ostrov Alonnisos - malé a milé grécke prekvapenie

2022-08-10 12:01:00 |   |    | 

Grécko sa už dlhé roky drží na špici dovolenkových destinácií. Jednou z veľkých výhod je množstvo jeho ostrovov. Vďaka tomu sa každú sezónu objaví nejaký nový a neopozeraný hit, ktorý tam môžete objaviť. Jedným z takýchto milých prekvapení je Alonnisos, ktorý sa nachádza v blízkosti Skopelosu.



 

Marine Park

Na Alonnisose sa môžu pochváliť jednou z najkrajších prírodných oblastí v Grécku. Ich hlavnou atrakciou je Marine Park, čiže podmorský svet s množstvom zaujímavých živočíchov. Stačí sa ponoriť pod hladinu, aby ste videli pestrú kombináciu rýb a koralov. Najvzácnejším je tuleň mníšsky. Na svete totiž aktuálne žije len 800 kusov týchto morských zvierat. Okrem neho tam tiež uvidíte delfína dlhoplutvého a do zoznamu pribudli aj vzácne vtáky napríklad v podobe kormorána. V roku 1986 tam otvorili biologickú stanicu, ktorá je určená na skúmanie podmorského sveta. Celá oblasť je chránená a domáci si dávajú záležať na tom, aby nebola ničím kontaminovaná a podarilo sa ju uchovať vo veľmi dobrom stave. Prísnym pravidlám sa musel prispôsobiť aj miestny rybolov. park sa nachádza na severe ostrova a ponúka taktiež krásne výhľady na okolité pobrežie.

 

Chora

Na ostrove nájdete viacero pekných dediniek, kde najmä v centrách dominuje pôvodná architektúra. Jednou z nich je Chora, ktorá bola pôvodne hlavným mestečkom Alonnisosu. No v roku 1965 tam bolo silné zemetrasenie, ktoré zničilo väčšinu domov. Domáci sa aj zo strachu odtiaľ radšej odsťahovali a presunuli sa bližšie k pobrežiu. Chora bola kvôli tomu 30 rokov opustená, pripomínala mesto duchov a domy tam pomaly chátrali. Po tridsiatich rokoch sa však našli prví odvážlivci, ktorí sa vrátili späť. Postupne začali prerábať jednotlivé obydlia, až jej vrátili pôvodnú slávu. Dnes sa už môžete poprechádzať po pôvodných uličkách s kamennými cestami, ktoré lemujú biele domy s červenými alebo modrými strechami. Medzičasom sa Chora stala obľúbeným miestom pre umelcov a nájdete tam tiež skvelé taverny. Zájdite si tam v podvečerných hodinách, aby ste zažili jeden z najkrajších západov slnka.

 

Patitiri

Aktuálne je hlavným mestom ostrova Patitiri, ktoré sídli pri pobreží. Nájdete tam tiež hlavný prístav, kde zastavujú i trajekty a výletné lode. Vzniklo v roku 1965, teda presne po zemetrasení v Chore. Presťahovala sa do neho väčšina obyvateľstva tohto mesta a v súčasnosti tu žije najväčšia časť populácie z Alonnisos. I keď ide o novšiu dedinu, domy tam postavili s rešpektom k ich pôvodným tradíciám a taktiež k prírode. Vďaka tomu nie sú priveľmi vysoké a vyniknú i stromy v okolí. Z turistických zaujímavostí je v centre súkromné múzeum o histórii ostrova Alonnisos.

 

Na aké pláže sa ísť okúpať?

Mnoho pláží na ostrove je kamenistých. Nájdete tam však aj lokality, kde si môžete rozložiť uterák, oddýchnuť si pod slnečníkom a okúpať sa. Agios Dimitrios uvidíte na väčšine prospektov z ostrova. Taktiež je kamenistá, ale v jej okolí sa nachádza nádherná príroda, ktorá kontrastuje s tyrkysovou vodou. Je tam príjemná a tichá atmosféra, ktorá láka aj turistov. Leftos Gialos zas obľubujú mladí ľudia. V jej blízkosti sa totiž nachádzajú viaceré bary, takže tam často organizujú večierky. Počas dňa túto pláž kvôli miernemu vstupu do mora preferujú rodiny s deťmi. Kokkinokastro nesie svoje pomenovanie podľa blízkej zrúcaniny červeného hradu. Nájdete tam ideálne miesto na šnorchlovanie. V okolí sa nenachádzajú žiadne podniky, takže si vezmite so sebou občerstvenie. Odmenou vám bude pokojné a tiché prostredie.

 

Plavby na lodi alebo člne

Alonnisos nie je rozlohou veľký ostrov. Vďaka tomu si môžete prenajať skúter alebo bicykel a pozrieť si ho postupne počas niekoľkých výletov. Veľmi obľúbenou aktivitou je aj plavba na lodi. Dohodnite sa s rybármi a prevezte sa popri pobreží. Z niektorých dediniek môžete vyjsť aj na člne. Taktiež sa môžete tešiť na vodné športy. Zaplávajte si, vyskúšajte kajakovanie alebo windsurfing.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa