Taliansky ostrov Linosa – čarovné miesto, kde sa môžete skryť pred svetom

2023-01-26 12:00:00 |   |    | 

Taliansko patrí medzi najobľúbenejšie európske dovolenkové oblasti. Preto nájsť tam nejaký pokojný kúsok krajiny, kde si môžete v tichu užiť príjemnú dovolenku, nie je jednoduchá výzva. Napriek tomu máme pre vás jeden skvelý hit. Je ním ostrov Linosa, ktorý vás uchváti svojou pokojnou atmosférou a taktiež krásnou prírodou.



 

Ospalý ostrov so 400 obyvateľmi

Linosa nevyniká svojou veľkosťou a medzi cestovateľmi nie je až tak známa. Napriek tomu ho mnohí označujú ako raj. Ešte pred dovolenkou v týchto končinách si musíte ozrejmiť, čo od toho očakávate. Ak si totiž potrpíte na kvalitné rezorty a máte radi čulý nočný život, boli by ste sklamaní. No pokiaľ sa túžite zastaviť, upokojiť sa a zahĺbiť sa trochu do seba, tak ste na tom správnom mieste.

Tento taliansky ostrov mnohí opisujú ako trochu ospalý. Má len niečo vyše 400 obyvateľov a ponúkne vám dokonalé súkromie. Na rozlohu má takmer 6 kilometrov štvorcových, vďaka čomu ho zaručene stihnete podrobne preskúmať už počas jednej dovolenky. Postačí vám na to dokonca bicykel a na mnoho miest sa dostanete aj pešo. Nachádza sa 175 kilometrov od Sicílie a najľahšie sa tam dostanete trajektom práve z tohto ostrova. Počítajte s tým, že doprava nie je veľmi frekventovaná a nemôžete sa spoliehať na viacero spojov denne.

 

Centrom života je Linosa

Domáci obyvatelia sa živia rybolovom a hospodárstvom. Tieto dve odvetvia im prinášajú najviac peňazí, a to i napriek tomu, že tunajšia pôda nie je extra úrodná a museli sa poriadne potrápiť, kým na nej dokázali vypestovať plodiny, ktorým by sa tam aj darilo. Ďalším problémom je nedostatok sladkej vody, preto s ňou musia narábať opatrne. Na čo sa dá, využívajú morskú.

Hlavným bodom ostrova je Linosa, ktorú niektorí popisujú ako menšie mestečko, ale vraj je podľa nich vhodnejšie označenie dedinka. Tam je sústredených najviac obyvateľov a stáva sa tak centrom života. Nájdete tam aj podniky, kde sa môžete najesť. Čakajte najmä typickú stredomorskú stravu, ktorá sa vo veľkej miere zakladá na rybách a morských živočíchoch. Na prvý pohľad vás tiež upúta domčekmi s pestrými fasádami, ktoré krásne kontrastujú s okolitou krajinou.

 

Prírodné jazierko

Jednou z hlavných atrakcií na ostrove je Piscina Naturale alebo taktiež Prírodné jazierko. To sa nachádza pri pobreží a pokiaľ sa vám už nechce kúpať priamo v mori, môžete si vyskúšať túto nezvyčajnú možnosť. Hlboké je desať metrov a dostáva sa do neho slaná morská voda. Tá sa pravidelne obmieňa, keďže jazierko spája s morom podvodný tunel. Voda v ňom je priezračná a pokojná. Je priam stvorená na kúpanie sa, ale aj na plávanie pre tých, ktorým nevyhovujú divokejšie vlny. Na cestu k jazierku si obujte pevnú obuv, pretože pôjdete po skalách pozdĺž pobrežia. Trasa to nie je náročná a zvládnete ju aj v prípade, ak nie ste zvyknutí na turistiku. Počas kúpania sa môžete tešiť aj na výhľady na nádhernú prírodu v okolí.

 

Ideálne miesto na potápanie sa

Keďže okolie ostrova Linosa nie je natoľko frekventované, hodí sa na pestovanie rôznych vodných športov. Veľmi obľúbené je najmä kvôli potápaniu. Pod morom sa nachádza krásny pestrý svet, prúdy nie sú veľmi silné, takže sa môžete prichystať na skvelé dobrodružstvo. Ak máte chuť, môžete sa vybrať aj na výlet s miestnymi rybármi, ktorí vás naučia, ako loviť na priamom mori.

 

Lampedusa

V blízkosti ostrova Linosa sa nachádza aj susedný Lampedusa. Pokiaľ máte chuť, môžete sa tam vybrať na jednodňový výlet. Taktiež vám ponúka krásne pláže a zaujímavé prechádzky. Tým najväčším lákadlom je však pamätník s označením Brána do Európy. Jednoduchá stavba symbolizuje vzdanie úcty a pamiatku na všetkých migrantov, ktorí sa neúspešne pokúšali preplaviť z Afriky do Európy a neďaleko tohto ostrova prišli o život.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa