Súostrovie Galapágy

2012-03-09 10:45:00 |   |    | 

EKVÁDOR- Galapágy sa do povedomia verejnosti dostali v roku 1535 vďaka Španielom a neskôr zohrávali dôležitú úlohu pri Darwinovej evolučnej teórii.



Západná časť Južnej Ameriky patrí Ekvádoru. Prezidentskej republike, ktorá sa napriek nestabilnej politickej situácii môže popýšiť bohatstvom v podobe nerastných surovín a najmä súostrovia Galapágy, ktoré možno pokojne nazvať pozemským rajom.

Galapágy, ktoré sú obmývané krištáľovo čistými vodami tyrkysovej farby a podnebím ovplyvňovaným oceánskymi prúdmi, ležia približne tisíc kilometrov od Ekvádoru. Sú zaujímavé z viacerých dôvodov.

Jedným z nich je, že pretínajú rovník. Domovom trinástich hlavných, sedemnástich menších a ďalších drobných ostrovčekov je Tichý oceán. Príťažlivé podnebie má zásluhu na unikátnej flóre a faune Galapág. Len ťažko by ste na ostrovoch hľadali naozaj veľké cicavce, ktoré kraľujú potravinovému reťazcu. Vďaka tejto skutočnosti je fauna naozaj výnimočná.

Môžete tu spoznať hravé tulene, nevšímavé leguány alebo si vychutnať plavbu medzi delfínmi. Zvieratá sú mimoriadne pokojné a neboja sa ľudí, pretože nemajú dôvod pokladať ich za nepriateľov. Flóra sa v závislosti od konkrétneho ostrova rozdeľuje do štyroch až siedmich zón.

Pri delení ešte chvíľu zostaneme, pretože Galapágy sú podľa charakteristických čŕt jednotlivých ostrovov rozdelené do štyroch hlavných skupín. Femandina a drsná Isabela sú domovom aktívnych sopiek a patria k Západným Galapágam. Sú charakteristické zoskupeniami kaktusov a mangrovov. Tyrkysové vody oceánu poskytujú útočisko priateľským veľrybám a delfínom. Zaujímavosťou tejto časti Galapág sú nelietavé kormorány.

Opakom Západných Korytnačích ostrovov sú najstaršie Južné Galapágy, kde by ste aktívne sopky hľadali márne. Ostrovy San Cristobal, Espanola (najstarší zo všetkých ostrovov) a Floreana napriek ľudskému zásahu ponúkajú pestré zloženie rastlinného a živočíšneho sveta. Prívlastkom „podivuhodné“ možno označiť severnú časť Korytnačích ostrovov a znakom Stredných Galapág sú kozy, fregaty, tulene a leguány.

Ekvádor a najmä Galapágy sú spomienkou na časy, keď si človek prírodu vážil a žil s ňou v absolútnej harmónii. Časom sa turizmus podpísal i na oblasti Korytnačích ostrovov. Unikátne súostrovie bolo od roku 2007 zaradené medzi ohrozené oblasti Zoznamu Svetového dedičstva, ale v júli 2010 bolo toto rozhodnutie zrušené.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: flickr.com, Brad.Stevens­­

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa