Najvyšší vrch sveta - Mount Everest

2012-03-22 15:00:00 |   |    | 

TIBET- Niekoľkokrát zmenil meno, chvíľu bol Vrch gamma, potom Štít XV, až sa v roku 1865 na počesť britského geografa a znalca Indie Georga Everesta stal Mount Everestom.



Pod týmto menom ho dnes pozná celý západný svet, ak sa však naň spýtate v Nepále, dostanete odpoveď Sagarmatha (Tvár nebies), kým v Tibete ho volajú Qomolangma  (Matka sveta). Mount Everest však nie je známy vďaka množstvu rôznych mien, encyklopédie mu priradili iné prvenstvo, najvyšší vrch sveta.

8 848 metrov vysoký štít leží na hranici Nepálu a Číny, presnejšie jej autonómnej oblasti Tibetu. Každoročne sa o jeho zdolanie pokúšajú desiatky ľudí a ak máte zvyšných 10 tisíc amerických dolárov, môžete to skúsiť aj vy.

Prvý tím, ktorý Mount Everest pokoril, tvoril Novozélanďan Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay z Nepálu. Stalo sa tak 29. mája 1953. Práve obdobie apríla a mája je najideálnejším časom na výstup, pretože potom nasleduje obdobie letných monzúnov a klimatické podmienky sa rapídne zhoršia.

Na vrchol najvyššej hory sveta vedú dve hlavné cesty, severovýchodná z Tibetu a juhovýchodná z Nepálu, ktorú ako prví otestovali aj Hillary s Norgayom. Horolezci sú neraz limitovaní politickou situáciou a poháňaní vlastnou fantáziou. K vrcholu tak vedie už viac ako 16 rôznych ciest, stála tam helikoptéra, 13-ročný mladík aj vitálny osemdesiatnik. Je neuveriteľné, čoho všetkého sme schopní, len aby sme sa aspoň chvíľku dívali na svet z takmer vtáčej perspektívy.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: sxc.hu, pGrim, adeh, wikipedia, DamnYankees, mckaysavage, Hans Stieglitz

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa