Na rieke Níl sa zrodila egyptská civilizácia

2012-05-28 14:30:00 |   |    | 

AFRIKA- Rieka, ktorá dala život egyptskej civilizácii.



Rieku Níl určite nie je potrebné nejako zvlášť predstavovať. V našom bežnom ponímaní ju totiž vnímame ako najdlhšiu rieku na svete. Hoci sa v poslednom období o tomto prvenstve dosť diskutuje, pretože ho niektorí prisudzujú americkej rieke Amazonke, v každom prípade ide o fascinujúci vodný živel, ktorého povodie dosahuje neuveriteľnú rozlohu takmer tri milióny kilometrov štvorcových.

Navyše Nílska delta, ktorou vlastne Níl ústí do Stredozemného mora, má rozlohu až 22 tisíc metrov štvorcových, čo je takmer polovica územia Slovenska.

Tento africký veľtok je vytváraný dvomi hlavnými prítokmi: Bielym Nílom a Modrým Nílom. Za prameň Nílu sa zvyčajne pokladá jazero Ukerewe, ale ešte častejšie sa v tejto súvislosti hovorí o rieke Kagera, ktorá je dôležitým prítokom práve spomínaného jazera. Dĺžka samotného Nílu je takisto úctyhodná - 6 650 kilometrov a v najširších miestach dosahuje šírku až osem kilometrov. Preteká celkovo deviatimi štátmi.

Níl do celého svojho povodia už oddávna prinášal život. Na jeho pleciach vznikla aj úžasná civilizácia starého Egypta. Veľmi cenné boli z tohto pohľadu pravidelné záplavy, ktoré sú aj v súčasnosti nesmierne dôležité pre miestne poľnohospodárstvo. Na Níle je tiež vybudovaných niekoľko významných priehrad, medzi ktorými vyniká najmä Asuánska priehrada vybudovaná v roku 1971 Sovietmi pre vtedajší Egypt prezidenta Násira.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Daryona, Jacques Descloitres, SteveRwanda, Jerzy Strzelecki, Arad, Isewell, Michael Shade

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa