Eisriesenwelt, najväčší ľadový svet planéty

2012-05-30 10:05:00 |   |    | 

RAKÚSKO- Eisriesenwelt, v preklade „ľadový svet“, je názov najväčšej ľadovej jaskyne na svete.



Nachádza sa v Rakúsku, asi 40 km južne od rodiska Wolfganga Amadea Mozarta, Salzburgu. Jaskyňa je otvorená denne od 1. mája do 26. októbra. Ak pôjdete na návštevu tejto prírodnej krásy, určite si nezabudnite zobrať so sebou teplé oblečenie, spolu s čiapkou a rukavicami. Teplota v Eisriesenwelt je totiž len 0 °C.

Predtým ako sa dostanete do samotnej jaskyne, musíte prekonať pár náročných úloh. Prvou je asi 5 km dlhá betónová príjazdová cesta.

Druhou náročnou úlohou môže byť peší výstup k vchodu jaskyne. Ten si môžete zjednodušiť tým, že pôjdete väčšinu trasy lanovkou (lístok na lanovku si je možné kúpiť spolu so vstupenkou do jaskyne). Zostane vám už len menšia časť výstupu, ktorá je za pekného počasia priam panoramatická, avšak za studeného počasia nekonečná.

Samotný vstup do jaskyne leží v nadmorskej výške 1 674 m n.m. Jaskyňa bola objavená v roku 1913 Alexandrom von Morkom. Po ňom je aj pomenovaná časť jaskyne a nazýva sa Dom Alexandra von M. Samotný A. von Mork padol počas 1. svetovej vojny a na jeho želanie je v Eisriesenwelt umiestnená urna s jeho popolom.

Ľadový svet má celkovú dĺžku 40 km a vznikol presakujúcou vodou, ktorá sa hromadila vo väčších množstvách - „jazerách.“ Neskôr táto voda zamrzla a vytvorila ľadové masívy, ako napr. Grosser Eiswall - ľadový val. Pred 2. svetovou vojnou slúžili niektoré časti ľadových plôch na tréning rakúskych krasokorčuliarov na zimné olympijské hry.

Hneď na začiatku prehliadky ma náš sprievodca upozornil, že si mám dať pozor na silný prúd vzduchu, ktorý často návštevníkom zhasína lampy. V tejto jaskyni totiž používajú petrolejové lampy. Potom som už len v nemom úžase pozorovala krásu, akú dokáže vytvoriť príroda.

Predo mnou sa vynoril svet z ľadu, ktorý bol čistý a pútavý. Prehliadka vedie okolo všetkých sprístupnených ľadových masívov: Sturmsee - „búrkové jazero“, Grosser Eiswall, Midgard, Dom des Graunes - „dom hrôzy“, Gerade Kluft, Diamantenreich - „bohatstvo diamantov“, Dämonenlabyrinth. Prehliadka trvá približne hodinu.

Vrelo odporúčam návštevu tohto svetového unikátu. Keďže sa nachádza v susednom Rakúsku, môžete si urobiť s rodinou nezabudnuteľný víkendový výlet a navštíviť Eisriesenwelt spolu so Salzburgom alebo s Viedňou.

 

Zdroj/autor: eisriesenwelt.at, Mária Janková, drom

Foto: autor, eisriesenwelt.at

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa