Socha Malej morskej panny, najfotografovanejší symbol Kodane

2012-05-02 11:00:00 |   |    | 

DÁNSKO- Ak ste niekedy videli fotografie z dánskeho hlavného mesta, pravdepodobne na nich bola aj socha Malej morskej panny. Najfotografovanejší symbol Kodane, za ktorým turisti neváhajú prejsť tisícky kilometrov.



Rozprávku o Malej morskej panne z pera Hansa Christiana Andersena poznajú deti i dospelí po celom svete. Inšpirovaný príbehom dánskeho spisovateľa a krásou primabaleríny Ellen Price dal syn zakladateľa pivovaru Carlsberg, Carl Jacobsen, vytvoriť sochu morskej panny.

Dovtedy neznámemu sochárovi Edvardovi Eriksenovi stála ako modelka už spomínaná baletka, podľa ktorej vytvoril tvár sochy. Keďže nechcela obnažiť svoje telo, Eriksen ho vymodeloval podľa vlastnej manželky. Prácu skončil v roku 1913 a svoje miesto si našla v kodaňskom prístave - vody dánskej úžiny Øresund boli medzi miestnymi námorníkmi známe ako domov morských víl.

O slávu sa soche postaral až incident, keď ju zhrození obyvatelia mesta našli s odrezanou hlavou a tento čin sa dodnes nepodarilo vyriešiť. Odvtedy bola už niekoľkokrát poškodená, no vždy sa vrátila na svoje pôvodné miesto.

Mnohých návštevníkov nepríjemne prekvapí veľkosť sochy. Bronzová Malá morská panna je skutočne neveľká - nenápadná výška 1,25 m len podčiarkuje jej krehkosť. Symbol veľkej lásky, ktorá sa nenaplní, smutná morská panna upiera svoj pohľad na more a jej nohy sa pomaličky menia na rybí chvost.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: wikipedia, Associated Press, sxc.hu, bjurn, johnnyberg, nyee

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa