Údolie kráľov - miesto posledného odpočinku veľkých faraónov

2012-07-19 13:00:00 |   |    | 

EGYPT- Údolie kráľov slúžilo úctyhodných 5 storočí ako pohrebisko významných osobností starovekého Egypta.



Údolie kráľov, jedno z najnavštevovanejších turistických atrakcií Egypta, leží na západnom brehu rieky Níl, v blízkosti starobylých Théb (dnešný Luxor). Delí sa na západné a východné údolie. Dodnes bolo v údolí objavených celkom 63 hrobiek, z toho približne iba 20 kráľovských. Pohrebisko založil pravdepodobne faraón Amenhotep I.

Z architektonického hľadiska ide o nenápadné skalné hroby, z ktorých niektoré ležia v skalách aj 100 metrov pod povrchom. Takýto ťažký prístup mal znemožniť vykrádačom hrobov vniknutie a chrániť tak pred ich znesvätením. Vykradnúť sa však podarilo všetky okrem známej Tutanchamónovej hrobky, ktorá zostala nedotknutá až do roku 1922.

Objavil ju Howard Carter, asistent lorda Carnavona. Objav vyvolal veľký záujem egyptológov z celého sveta a vďaka bohatému obsahu pomohla rozlúštiť mnoho nejasností. Rovnako tak pritiahla aj zvedavosť turistov. V roku 2005 bola nájdená posledná, dodnes známa hrobka v Údolí kráľov.

Steny hrobiek vo vnútri sú zdobené hieroglyfmi a farebnými maľbami náboženského charakteru. Stropy miestností na spaľovanie znázorňujú 12 hodinové putovanie slnka počas noci. Hrobka Tutanchamóna obsahovala predmety každodenného použitia, napríklad aj jeho sandále; ostatné predmety boli vyrobené špeciálne na účely pohrebu.

Verejnosti je sprístupnených 18 hrobiek, ale zriedkakedy sú otvorené v rovnakom čase.  Západné údolie sprístupňuje iba jednu hrobku, návšteva ktorej vyžaduje osobitný lístok, preto je východná časť viac vyhľadávaná. Fotografovanie interiérov je zakázané.

 

Zdroj/autor: wikipedia, egyptologie.cz, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa