Zakázané mesto v Číne - miesto nebeskej harmónie

2012-07-11 13:00:00 |   |    | 

ČÍNA- Toto hradbami vysoko obstavané mesto sa nachádza uprostred dnešného hlavného mesta Číny, Pekingu. Názov pochádza z čínskeho „Zijin Cheng“, čo v preklade znamená „fialové zakázané mesto“. Fialová je spojená s nebesami a zakázané mesto jasne značí o tom, že do mesta smeli vstúpiť len osoby pozvané samotným cisárom.



Mesto bývalo sídlom cisárskej rodiny a dvora počas dynastií Ming a Čching v rozmedzí 500 rokov. Postaviť ho dal cisár Jung-le (z dynastie Ming) v roku 1406 a dokončené bolo v roku 1420. Až do roku 1912 slúžilo ako politické centrum. Počas dlhých stáročí sa v ňom vystriedalo množstvo panovníkov (24 za vlády oboch dynastií) a bolo viackrát poškodené. V roku 1925 sa Zakázané mesto stalo múzeom a neskôr ho UNESCO zapísalo do Zoznamu svetového dedičstva.

Celý areál mesta je obohnaný 7,9 m vysokým múrom a 52 m širokou vodnou priekopou. Rozloha mesta je približne 720 tisíc m² a nájdete v ňom okolo 980 budov. Do mesta vedú 4 brány, každá na jednu svetovú stranu. Hlavná a najväčšia je Poludníková brána, ktorá sa nachádza na juhu. Na severe sa nachádza známa Brána nebeského pokoja. Za hradbami mesta sú umiestnené cisárske záhrady.

Zakázané mesto sa delí na dve časti - vnútorné a vonkajšie nádvorie. Vonkajšie nádvorie je umiestnené v južnej časti mesta a skladá sa prevažne z obradných a náboženských budov. Najznámejšou je Sieň nebeskej harmónie spolu s jej vstupnou bránou a námestím. Predstavovala centrum politickej aj náboženskej moci. Dynastia Ming ju používala častejšie na politické účely, zatiaľ čo vládcovia dynastie Čching ju využívali prevažne na korunovácie a cisárske svadby.

Vnútorné nádvorie je spojené s cisárskou rodinou a dvorom. Budovy tu slúžili na ubytovanie a bežný život cisárskej rodiny. Dominantnými v tejto časti sú hlavne tri budovy Palác Nebeskej čistoty, Palác Pozemského pokojaSieň Jednoty. Cisár (predstavujúci nebesia - Yang) obýval Palác Nebeskej čistoty a cisárovná (predstavujúca zem - Yin) bývala v Paláci Pozemského pokoja. Sieň jednoty teda prepájala dva základné elementy Yin a Yang a vytvárala harmóniu.

Palácové múzeum dnes vystavuje zbierku predmetov prevažne z obdobia vlády dynastií Ming a Čching. V roku 1925 mala zbierka okolo 1,17 milióna predmetov a dnes okolo 1,8 milióna. V múzeu vystavujú keramiku, maľby, hodiny, nefrity a artefakty z paláca.

Otváracie hodiny sú od apríla do októbra od 8:30 do 17:00 a za vstup zaplatíte okolo 60 CNY (približne 7,7 eur). V zimných mesiacoch je otvorené len do 16:00 a vstupné stojí okolo 40 CNY (približne 5 eur).

 

Zdroj/autor: wikipedia, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa