Brandenburská brána je symbolom slobody

2012-05-16 11:00:00 |   |    | 

NEMECKO- Brána, ktorá mala reprezentovať mier, sa rokmi stala symbolom útlaku a rozdelenia Európy na dva znepriatelené bloky.



Asi najznámejšia pamiatka Berlína, Brandenburská brána, dnes predstavuje jednotu a spojenie dvoch znepriatelených krajín, no nie vždy tak tomu bolo.

Brána je klasickým príkladom neoklasicistickej stavby. Príkladom jej staviteľovi Karlovi Gotthardovi Langhansovi boli Aténske Propyjele, vstupná brána do Akropoly. Stavbu začali v roku 1788 a dokončili ju v roku 1791, na podnet kráľa Fridricha Viliama II. Pruského. Brána má 6 dórskych stĺpov z každej strany, ktoré podopierajú vrchnú časť. Na nej sa nachádza kvadriga, štvorzáprah bohyne víťazstva, ktorá ukazuje na východ, kde sa nachádza stred mesta. Kvadrigu navrhol v roku 1793 Johann Gottfried Schadow.

V čase jej vzniku brána symbolizovala mier a znázorňovala to aj bohyňa držiaca v ruke olivový veniec. Ďalej však dejiny neboli také mierové. Kvadrigu v roku 1806, počas okupácie Berlína, ukradli Napoleonovi vojaci a premiestnili ju do Paríža. Do Nemecka sa vrátila až v roku 1814 po páde Napoleona. Vtedy olivovú radosť vymenili za Železný kríž.

Počas Prvej svetovej vojny boli pre verejnosť sprístupnené len 2 priechody. Brána bola značne poškodená až počas Druhej svetovej vojny v rámci oslobodzovania Berlína. Vtedy z kvadrige zostal len úlomok ucha jedného koňa (ten je dnes vystavovaný v múzeu). Po vojne brána patrila k Východnému Berlínu. V mierovom akte, v rokoch 1956 až 1957, dali bránu obe časti mesta spoločne opraviť. Neskôr v roku 1961 sa Brandenburská brána stala súčasťou Berlínskeho múru. V rámci múru zostala až do 9. novembra 1989, keď Berlínsky múr padol.

Brána sa opäť stala symbolom slobody a jednoty. V roku 2009 sa pred ňou uskutočnili oslavy 20. výročia pádu múru. V roku 2000 a 2002 bola brána zrenovovaná. Dnes je uzavretá pre všetky druhy dopravy.

Zdroj/autor: barwick.de, wikipedia, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa