Viktóriine vodopády sú hodné kráľovského mena

2012-10-30 12:30:00 |   |    | 

ZIMBABWE - Občas sa stane, že miesta, ktoré máme „pod nosom“, nás robia celkom ľahostajnými. Až musí pricestovať niekto zďaleka a ukázať nám ich krásu. Tak akosi to bolo aj s Viktóriinmi vodopádmi na hranici medzi Zimbabwe a Zambie.



V roku 1855 prišiel do tejto časti Afriky škótsky cestovateľ  David Livingstone, ktorý vodopády oficiálne objavil a pomenoval ich podľa vtedajšej anglickej kráľovnej Viktórii. Ich originálny názov znie Mosi-oa-Tunya a znamená hrmiaci dym. Kto sa zadíva na ohromné vodné divadlo, ktoré vodopády predvádzajú, pochopí, prečo ho dostali.

Viktóriine vodopády patria medzi najväčšie vodopády na svete, na zoznam hlavných atrakcií Južnej Afriky a od roku 1989 aj na listinu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Vďačia za to svojej výnimočnosti a rozmerom. Ich šírka je 1 800 metrov a padajú z výšky asi 120 metrov do úzkeho hlbokého kaňonu, ktorý im pridáva na atraktivite.

Priemerný prietok vody je 1 400 m³/s, ale mení sa v závislosti od ročného obdobia. Čas dažďov od novembra do apríla spôsobuje, že hladina rieky Zambezi, na ktorej vodopády ležia, výrazne narastie a kvapky vody môžu vtedy doletieť do vzdialenosti až 800 metrov.

V období sucha, od septembra do januára sa, naopak, dá prechádzať povedľa vodopádov takmer bez rizika zmoknutia  a odvážnejší sa dokonca môžu vykúpať v prírodnom bazéne pod vodopádmi. Treba byť ale opatrný, jazierko sa volá Diablovo.

Monumentálne vodopády sú súčasťou dvoch národných parkov, NP Mosi-ao-Tunya v Zambii a NP Victoria Falls v Zimbabwe. Každý z nich ponúka v okolí vodopádov jedinečnú prechádzku pralesom, počas ktorej sa objavujú zebry, nosorožce, antilopy či slony. Až toto všetko ukáže skutočné čaro Afriky. Netreba však zabudnúť, že čierny kontinent vie byť aj nebezpečný a absolvovať pred cestou konzultáciu so špecialistom na exotické choroby sa určite vyplatí.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa