Eiffelova veža, železná dáma Francúzska

2012-08-06 13:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Historická dominanta Paríža sa nachádza v parku Champ de Mars v blízkosti Seiny. Postavili ju v roku 1889 pri príležitosti stého výročia Francúzskej revolúcie.



Pomenovaná je podľa jej tvorcu, geniálneho konštruktéra Gustava Eiffela.

Týči sa do výšky niečo vyše 300 metrov a nepochybne patrí medzi symboly Francúzska a vôbec najznámejšie stavby sveta. Drží si tiež prvé miesto v návštevnosti platených monumentov na svete.

Nie všetci však prijali projekt veže pozitívne a už od začiatku svojej výstavby sa stala predmetom kritiky zo strany „Výbor tristo.“ Skupinu založil vplyvný architekt Charles Garnier, mala 300 členov, prevažne umelcov (medzi nimi aj Guy de Maupassant). Spoločne vypracovali petíciu adresovanú ministrovi práce a komisárovi pre expozície, ktorú publikovali v známom denníku Le Temps.

V nej vyjadrili svoje rozhorčenie nad vybudovaním „zbytočnej a obludnej veže,“ stavbu nazvali aj „gigantický čierny komín“ a žialili za nedotknutosťou krásy Paríža. Napokon bol tento protest zamietnutý a po dokončení veže sa niektorí demonštranti priklonili k pozitívnej stránke železnej stavby. Dokonca sám Maupassant v nej každý deň obedoval.

Prehliadka veže pozostáva z troch stupňov. Vystúpiť na prvý a druhý stupeň je možné aj po schodoch,  dokopy možno prejsť na druhé poschodie presne 704 schodov. Na tretí stupeň sa používajú už iba výťahy. V noci sa veža rozžiari žltým svetlom, svetelná výzdoba pozostáva z vyše 20 tisíc žiaroviek. Vnútri sa nachádzajú aj dve reštaurácie.

 

Zdroj/autor: wikipedia, eifell-tower.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa