Montmartre, bohémske miesto na parížskom kopci

2012-12-03 14:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Mestská štvrť na kopci Montmartre láka svojou pochybnou históriou. Montmartre alebo aj Hora mučeníkov sa nachádza na severe Paríža. Je to mestská časť, ktorá je dnes vychváleným miestom pre turistov aj domácich. No história tohto miesta nie je taká ružová.



Názov je vyvodený od mučeníka Sv. Denisa, parížskeho biskupa, ktorý bol na vrchole kopca popravený. Štvrť vznikla pri modernizovaní centra Paríža, keď boli pôvodní obyvatelia vysťahovaní do okrajových častí.

V 18. storočí bol Montmartre známy opilcami, zlodejmi a zábavnými podnikmi ako Moulin Rouge. Časom sa tu usídlili umelci, medzi ktorými tu boli aj P. Picasso, E. Degas a P. A. Renoir.

Najvyšší parížsky kopec, vysoký 130 metrov, je sídlom mnohých zaujímavostí. Na vrchu kopca nájdete Baziliku Sacré-Cœur (Baziliku najsvätejšieho Ježišovho srdca), žiarivo biely rímsko- katolícky kostol. Dokončená bola v roku 1912 a ročne láka milióny návštevníkov.

Blízko baziliky sa nachádza malé námestie Place du Tertre, kde slávni, ale ešte chudobní umelci maľovali okoloidúcich. Táto štvrť je ďalej známa svojimi kľukatými uličkami a pôvodnými budovami. Pod kopcom sa nachádza najznámejší kankánový kabaret Moulin Rouge (Červený mlyn), ktorý od svojho vzniku v roku 1889 hostil rôzne osobnosti ako Édith Piaf, Franka Sinatru alebo Ellu Fitzgeraldovú.

 

Zdroj/autor: aviewoncities.com, aparisguide.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa