Broadway: divadelné dosky, ktoré znamenajú svet

2012-11-08 10:50:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Divadelné dosky, ktoré znamenajú svet, predstavujú sen tisícok umelcov. Tí na tejto ulici bojujú, aby si v tvrdom svete šoubiznisu vydobyli svoje miesto.



Broadway je preslávená ulica na Manhattane New Yorku, ale aj sídlo najznámejších divadiel a zábavných podnikov. Ulica kopíruje cestu pôvodných domorodých kmeňov a v období, keď tu žili Holanďania, sa nazývala Heere Straat - Hlavná ulica alebo Ulica gentlemanov.

Divadelná história sa začala v 18. storočí, keď sa na Broadwayi otvorilo prvé divadlo, The Playhouse. Hrali sa tu predovšetkým Shakespearove hry. Rozmach prišiel po Americkej revolúcii v roku 1798, keď bolo postavené prvé veľké divadlo - Park Theater NYC. Občianska vojna vyhnala divadlo do okrajových častí a späť na Broadway sa dostalo až začiatkom 20. storočia.

V 40. rokoch sa Broadway stal svetovou jednotkou. Prvý výrazný úspech prišiel s hrou Oklahoma!, ktorá mala neuveriteľných 2 212 predstavení. Uviedli ju Rodgers a Hammerstein, muži, čo z broadwayského divadla spravili kult.

Divadelná oblasť Broadwaya sa tiež nazýva The Great White Way - Veľká biela cesta. Tento názov pochádza zo začiatku 20. storočia, keď bol Broadway plne elektrifikovaný a divadlá lákali návštevníkov bielo žiariacimi reklamami. Najznámejšie broadwayské hry sú Chicago, Les Misérables (Bedári) a Cats (Mačky).

Zdroj/autor: nyctourist.com, ehow.com, Silvia Sekáčová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa