Metropolitný kostol- najväčší, no nie práve najkrajší v Aténach

2012-05-03 11:00:00 |   |    | 

Grécko - Najväčší kostol v Aténach. Metropolitný kostol je pravoslávny kostol v centre Atén, ktorý dali postaviť kráľ Oto a kráľovná Amália.



Slúži ako sídlo aténskeho arcibiskupa a odohrávajú sa tu všetky dôležité udalosti, ako korunovácie, oslavy sviatkov a svadby a pohreby dôležitých osobností. So stavbou sa začalo na Vianoce v roku 1842, potom čo sa Atény stali hlavným mestom. Práce boli ukončené o 20 rokov neskôr a kostol bol vysvätený Zvestovaniu Panny Márie.  

Kostol je 39,6 metrov dlhý, 19,8 metrov široký a 24,3 metrov vysoký. Postavený bol z pozostatkov 72 zničených chrámov. Vonkajšia štruktúra kostola je postavená v štýle 19. storočia, čo stavbu nezaraďuje medzi tie najkrajšie v Aténach. Na rozdiel od susedného menšieho kostolíka, ktorý je postavený v klasickom štýle, pôsobí Mitrópoli (ako sa tiež nazýva) príliš moderne a stroho. Kostol bol vybavený v byzantskom štýle s farebnými freskami a trblietavými cennosťami. Zaujímavosťou sú dve hrobky, ktoré sa tu nachádzajú. Jedna patrí mučenici Agía Filothéiovej, ktorá vykupovala ženy z tureckých háremov, a v druhej sa nachádzajú pozostatky patriarchu Gregora V. Obaja svätci boli zabití Tureckými vojakmi.

Zdroj/ autor: sacred-destinations.com, travel.yahoo.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa