Mešita al-Mutawakkil- mešita s jedinečným minaretom

2012-04-21 14:00:00 |   |    | 

IRAK- Samarrská mešita bola kedysi jednou z najpozoruhodnejších stavieb sveta. Dodnes z nej zostali stáť len obrysy a netradičný minaret, na ktorý vedie rampa.



Mešita al-Mutawakkil sa nachádza v meste Samarra v Iraku. V období keď bola postavená, bola najväčšou mešitou na svete. Postaviť ju dal milovník architektúry, kalif al-Mutawakkil, keď nastúpil na trón Abbásovského kalifátu v polovici deviateho storočia. Mešitu nájdete aj pod názvom Veľká mešita v Samarre.

Veľká mešita je postavená výlučne z pálených tehiel. Jej celková rozloha je 38 tisíc metrov štvorcových, ale do dnešnej doby sa zachovala len vonkajšia štruktúra a minaret, ktorý stojí obďaleč. Minaret al-Malwiya má 6 prstencov a po svojom obvode rampu, po ktorej sa dá vystúpiť až na vrchol veže. Tá je vysoká 55 metrov. Jeho podobu prirovnávajú k mezopotámskym zikkuratom. Mešita, od ktorej bol minaret vzdialený presne 27,25 metrov, mala 6 vchodov a vnútri v pravidelných odstupoch uličky a okná. V interiéri sa nachádza mihrab. Podľa leteckých záberov patrí k mešite ešte asi 17 hektárový pozemok, ktorý bol ohraničený múrom.

Zdroj/ autor: archnet.org, greatbuildings.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa