Moulin Rouge: dekadentná zábava pre dospelých

2012-10-18 12:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Úpadok morálky, ktorý bol povznesený na zábavu. Moulin Rouge, v preklade červený mlyn, sa nachádza v hlavnom meste Francúzska, v Paríži. Je to jeden z najznámejších kabaretov na svete a symbol Paríža. Jeho červené svetlá lákali a ešte vždy lákajú davy ľudí, ktorí chcú tento lokál navštíviť a spríjemniť si pobyt v meste.



Kabaret pod Montmartrom postavil v roku 1889 Josepf Oller, ktorý už vlastnil jeden zábavný podnik, so svojím obchodným partnerom Charlesom Zidlerom. Priemyselná revolúcia znížila rozdiely medzi triedami a vytvorila sa nová vrstva dekadentných Parížanov, ktorí sa stali návštevníkmi podobných zariadení a vďaka ktorým Moulin Rouge začal prekvitať. Samotní majitelia dali podniku prezývku Le Premier Palais des Femmes, čo v preklade znamená Prvý ženský palác.

Budova bola postavená skutočne veľkolepo. V záhrade stála socha slona, nad vchodom bol postavený veterný mlyn a výzdoba samotnej sály žiarila exkluzivitou. Návštevníci, prevažne muži, sem prichádzali sledovať neuveriteľnú tanečnú šou, pričom nesmel chýbať ani vychýrený kankán. Dievčatá, ktoré tu vystupovali, boli prevažne pochybných mravov, čo spôsobilo, že počas prvých rokov bol tento kabaret zatracovaný asi tak, ako bol vychvaľovaný.

Rokmi sa tanečné vystúpenia zmiernili a v dnešnej dobe je Moulin Rouge známy ako divadlo, v ktorom sa však stále po nociach vystupuje tak, ako tomu bývalo kedysi. Vystupovali tu aj slávne osobnosti ako Ella Fitzgeraldová, Edith Piaf alebo Elton John.

 

Zdroj/autor: moulinrougeparis.co.uk, moulinrouge.fr, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa