Katedrála svätého Sulpícia hostila film Da Vinciho kód.

2012-04-29 18:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO- Jeden z najväčších kostol v Paríži spropagoval film Da Vinciho kód.



Katedrála sv. Sulpícia, po francúzsky Église Saint-Sulpice, sa nachádza v 6. obvode Paríža. Po Chráme Matky Božej je to druhý najväčší kostol v meste. Na jeho stavbe sa po dlhé roky podieľali rôzni architekti, pričom každý z nich zanechal na stavbe vlastný rukopis.

S výstavbou začala Spoločnosť sv. Sulpícia v roku 1646. Kým bola stavba dokončená, musel sa záverečný termín pre nedostatok financií viackrát posunúť. Hrubá stavba bola dokončená takmer až o sto rokov neskôr, v roku 1745. A až v roku 1780 boli dokončené aj fasády a ostatné detaily.

Chrám je 119 metrov dlhý a 57 metrov široký. Postavený je v barokovom štýle a prednú fasádu postavil Giovanni Servandoni v roku 1732. Pozostáva z dvoch stĺporadí, pričom jeden rad stĺpov je postavený v dórskom slohu a druhý v iónskom. Na vrchole sa nachádzajú dve asymetrické veže. Južná veža je o 5 metrov nižšia a postavená v inom štýle ako tá severná.

V katedrále, napravo od vchodu, sa nachádza Anjelska kaplnka so známou freskou, ktorú namaľoval Eugène Delacroix. Medzi ďalšie zaujímavosti patrí aj organ, ktorý patrí medzi tie najväčšie na svete. Má 6 588 píšťal a časť z neho vytvoril aj známy francúzsky architekt Jean Chalgrin.

Zdroj/ autor: aviewoncities.com, sacred-destinations.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa